Sram NX Eagle – 12-скоростните системи стават още по-достъпни

Придвижването на 12-скоростните технологии към все по-достъпен клас компоненти в каталога на Sram не може да се нарече изненада, но със сигурност ще е приятна новина за много хора, които искат да се възползват от големия обхват, който предлагат такива предавки. След като до момента добавката Eagle™ бе стигнала до групата GX, сега Sram обяви новата серия NX Eagle™, която ще е още по-достъпна като цена (410 евро за целия комплект) и ще ползва много (но не всички!) от познатите в по-горните класове технологии и компонентите от нея ще са съвместими с тези от по-скъпите групи.

Курбели

Както може да се очаква, курбелите в групата NX Eagle™ са тип X-SYNC™2 – проектирани да работят съвместно със съответните вериги, касети и задни дерайльори. Те са съвместими представители и на новата платформа DUB™, за която можете да прочетете в наша по-ранна статия.

Изработени са от алуминиева сплав от серията 6000, венецът е стоманен и е с директен монтаж, а теглото е 705 грама при най-голямата дължина 175 мм с 32 зъба венец. Предлагат се и по-късите варианти 170 и 165 мм.

Препоръчителната цена за Европа е 116 евро.

Заден дерайльор

Няма какво ново да кажем за този компонент, освен нещата, които вече познаваме от по-скъпите серии. Конструкцията е тип X-HORIZON™, стабилизаторът на рамото е Type-3 ROLLER BEARING CLUTCH™, ролките са по-големи (долната е с 14 зъба) и дерайльорът може да работи с всички касети с най-голям венец до 50 зъба.

Теглото му е 339 грама, а цената 119 евро.

Команда

И тук няма нищо ново – изчистен дизайн, 12-позиции, възможност за качване на няколко предавки едновременно, собствена скоба за кормилото или съвместимост със скоба Matchmaker™. 

Интересна подробност е, че командата се предлага и във вариант за е-байкове, където движението на изтеглящото палче е ограничено само до една предавка.

Тегло 112 грама, цена 38 евро.

Реклама

Касета PG-1230

Тук вече става по-интересно. За разлика от касетите при високите класове, тази в групата NX Eagle™ се монтира на стандартна главина с шлици, поради което най-малкият ѝ венец е с 11 зъба, а не с 10. Най-големият остава 50 зъба, така че обхватът не е много по-малък, поне по отношение на ниските предавки.

Тази касета е и по-тежка – 615 грама, но пък значително по-евтина от сродните ѝ компоненти в скъпите серии – 110 евро.

Това е и единствената 12-скоростна касета на Sram, която е проектирана да издържи натоварванията при електрически маунтин байкове.

Верига

Веригата в групата NX Eagle™ е проектирана за пълна съвместимост с останалите Eagle™ компоненти. Тя е с плътни щифтове и тежи 278 грама, а цената ѝ е 29 евро.

Компонентите от новата серия се очакват на пазара през септември 2018 г.

www.sram.com


Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>