Три велосипеда за вашето лято от Drag Zone

Сезонът на дългите дни и приятните температури отдавна е факт, а скоро идва време и за отпуските. Ако сте решили това лято да обикаляте по планините с нов велосипед, но все още не сте го избрали, в магазини Drag Zone (включително и онлайн) ще намерите богат избор от маунтин байкове с твърда рамка или с двойно окачване, като следващите три предложения са само малка част от всички възможни.


Drag Icosanona Pro 2018

 

Ако вашата страст е атакуването на всеки баир, дори и на най-непосилните, интензивните тренировки, карането на дълги дистанции и изобщо всичко, което свързваме с понятието крос-кънтри, запознайте се с най-новия член на семейство Drag в тази дисциплина – карбоновият Icosanona!

Може би името ви се струва странно – ще трябва да се обърнете към два класически езика, за да го разгадаете: гръцки (Icosa = двадесет) и латински (Nona = девет). С други думи, 29-ка, което е и напълно логично с оглед предназначението на байка.

Монококовата карбонова рамка е красиво и функционално оформена и предлага всичко, което бихте очаквали от подобен велосипед – проходна ос 142х12 мм отзад, конусовидно чело отпред, вътрешен път за жилата, Post Mount закрепване на спирачния апарат в рамките на задния триъгълник, директен захват за преден дерайльор (ако предпочитате да карате с повече от един венец отпред) и място за два бидона, на което много ХС карачи държат. Модерна е и геометрията – виждаме челен ъгъл 69.5°, а пропорциите на предния триъгълник са класически.

Модификацията Pro не е най-скъпата и най-леката, но затова пък е достъпна за повече потребители. Основният акцент в окомплектовката е пълната група Shimano Deore XT M8000 – цялото задвижване (2х11 предавки), а също и спирачките, са от тази доказана серия, на която може да се разчита във всякакви условия. При вилката е търсен баланс между добро качество, ниско тегло и достъпна цена и е намерен в лицето на модела Recon Silver на Rock Shox. Периферните компоненти са предимно със собствената марка Cox и по-специално от серията Heli, която е достатъчно здрава за целите на АМ/ендуро карачите, но и достатъчно лека, за да бъде монтирана дори на ХС велосипед като Icosanona.

3190.00 лв. от DragZone.bg


NS Eccentric Djambo 2018

Ако пък обичате другия тип карания, при които темпото нагоре е по-лежерно, а предизвикателствата надолу по-сериозни, т.е. АМ/ендуро, и ако сте любители на велосипедите с твърда рамка или просто искате да спестите известна сума спрямо велосипед с двойно окачване от същия клас, моделът Eccentric Djambo на NS може сериозно да ви заинтригува.

Още от снимката си личи, че това е един твърдак с агресивна и модерна геометрия – малък челен ъгъл (66°), дълга и ниско разположена горна тръба и достатъчно изправена седалкова тръба (74°), която да ви подпомага при изкачванията. Масивната и подсилена конструкция на рамката допълват характера на Eccentric Djambo и ще ви осигурят много забавление по пътеките, колкото и да са трудни. 

Това, което може би не си личи на снимката обаче, са големите Plus гуми Schwalbe Nobby Nic с размер 27.5х2.8. Тяхното значение при такъв тип велосипед е много голямо, защото осигуряват изобилие от сцепление на всякакви терени и повишен комфорт спрямо обикновен твърдак с по-малък балон.

Компонентите, разбира се, също имат своя принос към свободата, което ще донесе този велосипед на собственика си. Вилката е Rock Shox Recon със 130 мм ход – повече едва ли са нужни с оглед на допълнителното смекчаване откъм гумите. Това запазва в голяма степен и универсалността на байка – с тегло 13.2 кг той може да се катери също толкова приятно, колкото и да се спуска! Задвижването е с един венец отпред и 10 предавки отзад, като скоростната система комбинира компоненти от Shimano Deore, SunRace и SR Suntour. Спирачките са Sram Level, а периферните компоненти и главините са с марката на NS.

2490.00 лв. от DragZone.bg


KTM Lycan 272 2F LTD 27.5″ 2018

А точно като свързващо звено между горните два велосипеда се явява моделът Lycan 272 2F LTD на австрийския производител KTM. Това е модерен ХС/АМ байк със 125 мм ход на окачването и геометрия, която е достатъчно ефективна при изкачване, но и достатъчно удобна при спускане.

За 2018 г. моделът е с нова, стилна алуминиева рамка с тройно изтънени стени на тръбите и със система на задно окачване Straight Line Link (SLL), която KTM използват от няколко години. Характерно за нея е това, че задният амортисьор попада в една (права) линия със стойките на седалката, което според производителя води до по-лесно активиране на окачването, по-голяма чувствителност към дребни неравности и по-добро поемане на големите удари откъм терена. Още по-важно обаче е това, че при тази конструкция липсва ставна връзка при оста на задното колело, т.е. задният триъгълник е цял и се разчита на еластичността на материала, за да поеме деформациите, възникващи в тази част на рамката. По този начин не само се постига по-ниско тегло, но и по-голяма коравина в задната част на велосипеда.

Геометрията по днешните стандарти е ориентирана по-скоро към ХС каране, но с челен ъгъл 68.5° байкът в никакъв случай няма да се чувства лошо дори и на по-технични и стръмни терени. Вилката Fox 34 A Float със 130 мм ход допълва чудесно задния амортисьор със същата марка – като цяло окачването на велосипеда е напълно достатъчно както за любителско каране, така и за по-агресивно атакуване на технични пътеки от карачи с повече опит и увереност.

Оборудването на велосипеда включва още задвижване с 2х11 скорости, изградено от компоненти Shimano SLX и XT, спирачки Shimano SLX, периферни компоненти KTM и колела KTM с гуми Schwalbe Nobbby Nic.

5790.00 лв. от DragZone.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>