И в Сандански вече има МТБ трасе (+ВИДЕО!)

През последните месеци по един от склоновете над Сандански се появи ново трасе (т.е. пътека с допълнителни елементи, оформена изцяло или частично от човешка ръка), изградено от местните карачи. За жалост все още не разполагаме с GPS следа, но от приложените сателитни снимки би трябвало лесно да го намерите.

Ето какво сподели за него Росен Янев, който е един от създателите му:

Преди известно време се роди идеята да направим и ние някакво трасе, та да има къде да караме. И така, с трима приятели в продължение на няколко месеца, кой когато може в събота и неделя, работихме и най-накрая приключихме!

Става въпрос за типично ендуро трасе с наклон до 36-7%, два средно големи дропа, множество малки скокчета, камъни и неравности. Има бавни и технични участъци, както и сравнително скоростни.

Дължината на трасето за жалост не е много голяма – около 1300 м. Денивелацията пък е около 300 м.

В горната част на трасето има чешма, което е добре, както и черен път, до който може да стигне джип. Леки коли обаче трудно биха се качили догоре, най-много на около 500 м от трасето.

Ето и повече информация за достигането до трасето:

Единият вариант е през Сандански към с. Поленица, х-л „Св. Врач“ и след това баира над него – около 6,5 км изкачване.

Другият вариант е доста по-дълъг – от Сандански в посока с. Лиляново, няколко км след него се завива надясно към с. Големи Цалим (около 13-14 км изкачване). Малко над Големи Цалим започва спускането, което се свързва с трасето и се получава добър преход със сравнително дълго спускане.

Има и трети вариант – при него се продължава по пътя от с. Лиляново към месността Туричка черква, която е на над 1500 м надморска височина, и после само спускане. За този вариант е силно препоръчително изкачването да бъде с кола, защото е доста дълъг, но за хора, които не се плашат от баирите нагоре, ще е добър.

Реклама

А ето и първи кадри от ендуро трасето над Сандански, заснети от създателите му:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>