Shimano 2019: Новото поколение XTR M9100 е с 12 скорости

Напълно обновената група XTR M9100 на Shimano е може би най-универсалната до момента, съчетаваща компоненти от най-висок клас за ХС, маратон, All Mountain и ендуро и проектирана да задоволи нуждите както на топ-състезателите, така и на най-взискателните хоби карачи. 


Ако има нещо сигурно на този свят, то е, че планинското колоездене продължава да разширява границите на възможното. Велосипедите стават по-способни, трасетата стават по-трудни, а топ карачите продължават да ни изумяват било със скорост, било със смелост, а най-често и с двете. Много неща в индустрията се промениха през последните години – някои продиктувани от потребителските нужди, други по-скоро наложени от производителите като визия за нещо по-добро. Може да се каже, че японската компания застана в тези променливи времена по-скоро на леко консервативна позиция, опитвайки се да запази възможно най-много варианти за различните нужди на потребителите. Новата група XTR донякъде продължава този подход, но тя винаги  е била носител на новостите за марката в следващите няколко години, така че по подразбиране е най-иновативната и усъвършенствана серия на Shimano към момента. Ето няколко от по-важните акценти в нея:

– Различни варианти на компонентите, разработени за нуждите на XC, Marathon и Enduro състезателите, както и за хоби карачи с почти всякакъв тип велосипеди (с изключение на DH/FR и разни тясно специализирани DJ и траял байкове).  

– Проектирани с идеята за най-добър баланс между скорост, фокус и контрол при карането, както и за още по-ниско тегло.

– Изцяло нова 12-скоростна система с касети 10-45 зъба или 10-51 зъба и с допълнителни възможности, включително за 2х12 предавки.

– Нови главини с технологиите MICRO SPLINE и SCYLENCE.

– 2-бутални или 4-бутални спирачки.

– Изцяло нови скоби за монтаж и комбиниране на компонентите, включително лостче XTR за регулируеми колове за седалка, целящи постигане на максимално добра ергономия.

В цялост новите компоненти водят до спестяване на около 150 грама за ХС приложения и около 90 грама при АМ/ендуро велосипеди.

Реклама

Скорост от ново поколение

Венец-касети

Някой би могъл да каже, че с оглед на конкуренцията преминаването на Shimano към 12-скоростна система е било само въпрос на време. Може и така да е, но японският производител остава фокусиран върху минимизиране на стъпките между отделните предавки, така че да осигури на колоездачите ритмично педалиране и равномерен каданс във всяка ситуация.  Резултатът е касетата с 12 венеца, от които най-малкият е с 10 зъба, а най-големият с 51 зъба, като трите стъпки между най-ниските предавки са с по 6 зъба, за да осигурят максимално плавно усещане (10-12-14-16-18-21-24-28-33-39-45-51). 

Най-големият венец обаче не е всичко, или поне не за всеки! Ако АМ/ендуро карачите се нуждаят от подобна ниска предавка, за да борят и най-стръмните наклони със своите по-тежки велосипеди, то ХС/маратон колоездачите имат нужда от по-висока средна скорост и още по-малки стъпки в предавателните числа. За тях е предназначена втората касета в серията CS-M9100-12 – отново с 12 венеца, само че от 10 до 45 зъба (10-12-14-16-18-21-24-28-32-36-40-45T).

Има и трети вариант, при това доста интересен – касетата CS-M9110-11 е с 11 венеца, но е базирана като разстояния между тях на 12-скоростната 10-51, като е махнат най-големият венец. Каква е идеята? Този продукт е насочен към колоездачи, които предпочитат система с 11 предавки (например заради по-ниско тегло), но с повече коравина на задното колело (или поне така твърди производителят).

При всички касети материалите за венците са внимателно подбрани, като най-големите са от алуминиева сплав, междинните от титанова, а най-малките от стомана.

Главини

Както се досещате, касетите с най-малък венец 10 зъба налагат някои промени в тялото на свободното движение. Неговият дизайн е променен и е наречен MICRO SPLINE. Съществени промени има и вътре, където зад наименованието SCYLENCE се крие нов храпов механизъм, при който основният акцент е върху липсата на шум и „цъкане“ при движение на свободен ход.

Предните главини са във варианти с широчина 100 и 110 мм на проходната ос, а отзад разстоянията са съответно 142 и 148 мм, така че новата група XTR е съвместима както с Boost стандарта, така и с традиционните колела.

Курбели

12-скоростната система на Shimano включва и нова верига (CN-M9100) с т.нар. QUICK LINK, както и нови курбели (FC-M9100/M9120-1) с добре познатите кухи рамена. Потребителите могат да избират между няколко размера за предния венец (от 30 до 38 зъба), които са с директен захват и намаляват теглото с до 80 грама спрямо предходното поколение. Ендуро карачите могат да добавят обтегач за веригата (SM-CD800 E mount, D mount or ISCG05 type), така че да намалят до минимум възможността тя да падне по време на каране, а комплектът FC-M9120 е с по-голям Q-фактор за някои специфични рамки.

Колоездачите, които искат максимален обхват на скоростната система, могат да изберат възможността за 2х12 предавки чрез курбелите FC-M9100/M9120-B2, които са с венци 38-28 зъба и могат да бъдат комбинирани със задната касета 10-45 зъба.

Дерайльори

Три задни дерайльора са налични в новата серия XTR – RD-M9100-SGS/GS са за 1х12 с дълго или късо рамо, а RD-M9120-SGS е с дълго рамо за скоростна система с два венеца отпред. В сравнение с предходното поколение ролките са малко по-големи (13 зъба вместо 11) за по-добро обтягане на веригата, а добре познатите технологии, стоящи зад дизайна SHADOW RD+ са напълно запазени.

Предните дерайльори също са в три варианта, различаващи се най-вече по вида на закрепването (D-type, E-type и M-type), като във всички случаи те използват технологията SIDE SWING, т.е. странично люлеене.

Команди

Теорията зад дизайна на новите команди е да позволят на колоездача подобрена интеграция на компонентите върху кормилото и отлична ергономия. Това е постигнато чрез новия дизайн на комбиниращата скоба I-SPEC EV, която позволява да монтирате заедно командите, спирачните лостчета и новата команда SL-MT800-IL за дистанционен контрол на регулируеми колове за седалка, която е съвместима с всички такива продукти, използващи жило. I-SPEC-EV дава възможност за 14 мм плъзгане в посока ляво-дясно и 60 градуса завъртане около кормилото, така че всеки би трябвало да намери оптимална позиция спрямо ръцете си. Освен всичко друго, новите команди на Shimano изисквт по-малко сила при натискане на лостчетата.  RAPIDFIRE Plus, 2-WAY RELEASE и MULTI-RELEASE са технологии, които се запазват от предишното поколение.

За тези, които ще изберат 2х12 предавки, командата за предните два венеца е с изцяло нов дизайн, наречен Mono Lever, при който превключването и към по-ниска, и към по-висока предавка става само с едно лостче.

Спирачки

Спирачките в групата XTR също са преработени изцяло, за да надградят и без това отличните възможности на тези компоненти от предишното поколение. Дизайнът на спирачните лостчета BL-M9100/M9120 е драстично променен, като скобата за кормилото е пренесена в средата на тялото им. Едното лостче е насочено към ХС карачите, търсещи минимално тегло – при него има реглаж на отдалечеността с инструмент и максимално изчистен и олекотен вид. Другото лостче е оптимизирано за максимална спирачна сила и възможности за реглаж, включващи външна настройка на отдалечеността, настройка на свобония ход и технологията Servo Wave. 

Спирачните апарати също са два. Двубуталният BR-M9100 е сходен с досегашните и изполва накладки без радиатори – K02/4S resin/metal или K02/4Ti с титанови подложки). Четирибуталният BR-M9120 използва накладки с радиатори за по-добро охлаждане.

Дисковете са с конструкция ICE-TECHNOLOGIES FREEZA, което или намалява теглото (при 140/160 мм), или подобрява охлаждането (при 180/203 мм), или и двете (при 203 мм теглото е с 30 грама по-ниско).

Повече информация за новата група можете да намерите на адрес rideXTR.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>