Понорска осморка | 24 май 2018

Номад тийм ви канят на разходка с велосипеди на едно красиво и непознато за мнозина място в Стара планина.

Понор е сравнително малка по площ планина, но определено има какво да покаже на търсачите на по-алтернативни и непосещавани маршрути. Особено привлекателна е за велосипедистите, тъй като обширното ѝ плато, изпълнено с полегати хълмове и множество въртопи и понори, доставят ненадминато удоволствие от карането. А едва ли може да има спор, че май месец е най-подходящият за посещение на планина с такава височина. Тогава всичко наоколо вече се е раззеленило, а температурите все още не са прекалено високи и затова се отправяме натам точно сега.

Тръгваме в 7:30 ч. от София и за около час и половина стигаме до приятното село Бракьовци, сгушено в долината между Голям и Малък Понор. Качваме се на велосипедите и за загрявка тръгваме по леко спускащ се черен път, който след 5 км ще ни отведе до първите къщи на с. Брезе. Оттук завиваме право нагоре по главния черен път към с. Зимевица, по който за около час ще се качим до платото на планината. Оттам започват да ни се разкриват гледки към множеството впечатляващи различни релефни форми, сред които и Добравишките скали.

Най-голямото изкачване е вече преодоляно и започва същинското удоволствие от карането за деня. По полегати черни пътища се придвижваме към поредица от махали и селца – Зимевица, Баталов Дол, Заноге. Тук правим и почивка за обяд и допълваме водните запаси, тъй като до края водата ще е лукс.

След почивката се придвижваме над долината на р. Пробойница с гледка към с. Губислав и впечатляващите отвеси на Кобилини Стени – част от Врачански Балкан. Малко след това достигаме най-високата точка от маршрута (1412 м н.в.). Оттам по поредица от спускания и изкачвания покрай впечатляващи релефни форми стигаме отново до главния билен път. Оставаме на него съвсем за малко, защото се отделяме в посока Бракьовци по маршрут, различен от този, по който се качихме, и така оформяме своеобразна осмица по билото на планината.

Още около час придвижване ни отвежда до дъното на един от най-големите и впечатляващи понори – този, заключен между върховете Глава, Висока Рудина и Занога. Оттук ни предстоят последните 10 минути изкачване до седловината под Висока Рудина. За финал ни предстоят 5 км  спускане по чакълест път.

Реклама

Общо разстояние за деня: 45 км
Обща денивелация: +1500/-1500 м
Вид настилка: 7 км асфалт; 38 км черни пътища
Очаквано времетраене на колоезденето: около 7 часа
Прогнозно прибиране в София: 18:00 ч.
Ниво на подготовка: средно

Цена: 50 лв. (при минимум 6 човека)
Цената включва: транспорт за хора и велосипеди, застраховка, планински вело-водач.

Цена без транспорт: 40 лв.

https://www.facebook.com/events/197574254297385/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>