Biking Tours | Родопска идилия – 8-10 юни 2018

Традиционен веломаршрут с участието на овчарчето Калитко

Девин (Настан) – Чаирски езера – Триград –  х.„Орфей“ – Настан | 8-10 юни 2018 г.

ПРОГРАМА

Ден 1 (08.06.2018 г.) | Девин (кв. Настан) – х.„Чаирски езера“

Срещаме се в 10:00 ч. на площада в кв. Настан.
адрес: кв. „Настан“, ул.“Л.Димитрова“ 1
GPS координати
1. 41°42’43.5″N 24°25’01.6″E
2. 41.712095, 24.417115
Когато групата се събере, тръгваме по асфалтов път по посока Триград, минаваме през населените места Грохотно и Тешел. След 13 км ще достигнем с. Гьоврен, откъдето ще поемем по много стръмен и красив горски път към изоставеното село Чамла. По този път ще караме около 16 км, ще преминем през местност Курфанлъ, след която пътят ни се отделя към Чамла, Мугла и Чаирски езера. Достигайки изоставеното селище, ще преценим времето и нивото на групата и ще предложим разделяне по два маршрута. Тези, които желаят и имат физическа и техническа възможност, ще направим шеметно спускане към едно интересно и позабравено от Бога място – с. Мугла, (където бирата е задължителна), след което ще се изкачим по много приятен и красив горски път до х.„Чаирски езера“. Карането по този маршрут се увеличава с 15-16 км и около 2-3 часа. Другата група ще продължи по горски път, който след 4-5 км ще ни отведе на х.„Чаирски езера“, където ще се установим за нощувка. 

Общата денивелация за деня е: 
1200 м положителна
650 м отрицателна.
Общ маршрут – 33 км без каране до Мугла.
Очаквано време за преминаване 4-7 часа.
Вода има на 10 места за този ден.
––––––––––––––––––––––––––––
Ден 2 (09.06.2018 г.) | х.„Чаирски езера“ – Триград – х.„Орфей“ (1100 м н.в.)

В 10 ч. ще тръгнем от хижата по черният път за Триград, ще пресечем Чаир дере, след кратко изкачване ще преминем покрай природен феномен „Пияната гора“. Ще се движим по традиционен родопски маршрут с изкачвания и спускания, който след около 10-ина километра ще достигне Триград. Ще видим отвисоко Триградските скали, ще се спуснем до селото, където ще направим кратка почивка, след което продължаваме към крайната точка на маршрута. Караме в посока с. Ягодина, по широк черно каменист път, пресечен от няколко пътечки. В центъра на селото ще направим почивка и при желание ще подсигурим джипове, които да ни извозят до м. Орлово око. Повечето от групата очакваме да достигнат величествената гледка с велосипед, което не е проблем при добро желание и отнема около 30-40 минути. Спускането от тази точка обратно до с. Ягодина е запомнящо се! След като изпием по бира на мегдана на селото, следва спускане до Ягодинската пещера, където при желание от страна на групата ще я посетим. В следобедните часове на деня продължаваме пътя си по няколко километров асфалтов път, минаващ през Буйновско ждрело, и ще достигнем стената на яз.Тешел. Оттам ще поемем по красива асфалтова пътека, преминаваща през резерват Кастракли, с дължина 8 км (изкачване) до х. „Орфей“, където ще бъде и втората ни нощувка. Предвижда се допълнителна разходка до Кемеров мост за желаещите, като отиването и връщането от х. „Орфей“ отнема около 2 часа. 

Денивелацията за днешния ден е:
Положителна 1100 м
Отрицателна 720 м
Общо каране за деня 34 км
Вода за допълване има на 5-6 места.
––––––––––––––––––––––––––––
Ден 3 (10.06.2018 г.) | х.„Орфей“ – Девин (Настан)

Когато групата е готова, се отправяме по асфалтов път, който не след дълго става почвен, в посока резерват Кастракли и яз.Кастракли. Продължаваме направо по пътя и преминаваме покрай голяма чешма и въртяща се беседка, след още 2-3 км ще се изкачим на билото. Следва леко спускане и остър десен завой по широк и много приятен за каране почвен път, маркиран с жълто-бяла маркировка, за град Девин. Ще караме около час с леки изкачвания и спускания, след което достигаме няколко постройки (вили), пред които завиваме надясно по основния черен път. Следва няколкокилометрово вълнуващо спускане по немного стръмен широк път, позволяващ да се развива висока скорост. Спускаме се, докато достигнем голям разклон, където отново завиваме надясно и се изкачваме за 20-30 минути до вече известната за някои местност Поляна Елана, която се намира високо над село Грохотно и Настан. От тази точка по животински пътеки достигаме местен овчарник, известен като Колибата на Калиткото, където ще отделим време за обяд и отново ще предложим уникална пътека („Матрицата“) –  по нея достигаме мегдана в Настан, за да утолим жаждата си за бира и вероятно ще направим разбор на интересните моменти. Следва отпътуване!

Днешното каране е с незначителна денивелация и дължина 23 км.
Очаквано време за каране: 3 до 4 часа.
Вода по днешния маршрут има на 7 места.

Реклама

Нощувки:

Първа вечер (8.06.2018 г.): в хижа „Чаирски езера“ настаняването е в стаи с 3, 4 и 5 легла, с общи санитарни помещения (изключително чисти)! Може и ползване на лични палатки. Цената на легло е 13 лв., а за настаняване на палатка 5 лв. с възможно ползване на санитарните възли в хижата.

Втора вечер (09.06.2018 г.) в хижа „Орфей“ настаняването е в стаи с 2, 3 и 4 легла. В района на хижата има възможност за разполагане на палатки. В хижата има механа, може да се заяви предварително храна, а който иска да внесе храна, не е проблем. Цената на легло е 15 лв., а за настаняване на палатка 5 лв. с възможно ползване на санитарните възли в хижата.
––––––––––––––––––––––––––––
Храна:

Първа вечер: в х.„Чаирски езера“ могат да приготвят: пататник, родопски клин, мусака и супа. 
Втора вечер: в х.Орфей могат да приготвят салата, пъстърва, пържола и супа за вечеря, а за закуска пържени филии.
По време на преходите за ден  1 трябва да си имате храна, за ден 2 около обяд ще бъдем в района на Триград, където ще отделим време за обяд. Ден 3 около обяд ще минем през местен овчарник, където ще има баница и кисело мляко.

Навсякъде е разрешено ползването на лични храни и напитки !

Транспорт:

Ние предлагаме такъв по маршрут София – Настан – София за хора и велосипеди на цена от 30 лв.
Всеки сам стига до изходната точка! 
Може да помогнем и за споделено пътуване.
––––––––––––––––––––––––––––-
Препоръчваме на всеки участник да носи със себе си дъждобран (за прехода) и топли и сухи дрехи и обувки за подмяна (в случай на лоши условия и дъжд).
–––––––––––––––––––––––––––––-
Организационна такса за събитието е 100 лв. и включва: водач/и, застраховка “Злополука“, съпътстващ транспорт по маршрута за багаж, екипировка и други. 

Таксата не включва: нощувки, храна, такси за местните атракциони: джипове от Ягодина до Орлово око, същата е 10 лв. на човек; таксите за посещение в пещерите, която е между 5 и 7 лв.
Възможно е да се включите само за уикенда, като трябва да пристигнете в 12 ч. в Триград на 09.06.18 г. Цената на организационната такса не се променя.

Таксата може да бъде платена в брой на място, или предварително по сметка:
Сдружение Байкинг Турс, 
ЕИК 176964276 
BG77STSA93000023219049
STSABGSF
––––––––––––––––––––––––––––––
Записването става на e-mail: 
[email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Краен срок за записване 01.06.18г.

Внимание: Този маршрут изисква средна физическа подготовка!

https://www.facebook.com/events/365311720630791/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>