За 24 май в Балкана – с колело или пеша

Габрово Плюс и тази година ще организират приятни приключенски разходки из Габровския Балкан, предлагащи „вкусни спирки“ и други забавления. Първата покана е за празниците около 24 май.

В БАЛКАНА – МЕЖДУ СЕВЕР И ЮГ

Очакват ви четири дни на приключения в центъра на България. Предлагаме Ви една интригуваща велосипедна програма, с възможност за включване на ограничен брой пешеходни туристи!
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Приемат се записвания за следните дати: 24.05 – 27.05.2018 и 07.06 – 10.06.2018, както и по индивидуална заявка. 
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

НОЩУВКИ И НАЧИН НА ПРОВЕЖДАНЕ

Пътешествието се провежда на експедиционен принцип (следва се определен маршрут и всяка вечер се нощува на различно място), но е подпомагано от сервизен автомобил за големия багаж и извънредни ситуации. Нощува се в семейни хотели за пълноценна почивка при добър стандарт, с настаняване в двойни/тройни стаи със собствен санитарен възел. За настаняване в индивидуални стаи ни пишете своевременно на [email protected]

„ВКУСНО“ ПЪТЕШЕСТВИЕ 

Очакват ни Узана, Шипка, Бузлуджа, Трявна, Боженци, Прирoден парк „Българка“, Географският Център на България, Соколският манастир, Езерото, Етъра и много други интересни места. 

Особен акцент представляват „вкусните спирки” по маршрута. В непринудена обстановка ще се насладите на храна и пиво, приготвени по нетрадиционни и балкански рецепти. Достъпно, леко и без излишна претенциозност.

Реклама

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА

Програмата е за всички, които харесват активности на открито. Преобладаващата част от маршрутите в дните, предвидени за планинско колоездене, са дублирани от алтернативни варианти (асфалт), които могат да се ползват при нужда. За пълноценно участие са нужни умения над начално ниво и способност за изминаване на 35 – 45 км с велосипед по пресечен терен. Възможно е да се включат ограничен брой пешеходни туристи, които ще „следват” велосипедната група и които ще бъдат подпомагани от сервизен автомобил без или срещу минимално допълнително заплащане!

ТАКСА УЧАСТИЕ И ЗАПИСВАНЕ

Таксата е 195 лв. и включва:

• три нощувки със закуски в семеен хотел 
• „вкусна спирка“ за обяд (ден 1)
• „вкусни спирки“ за обяд и вечеря (ден 2)
• дегустация на крафт бира (ден 3)
• дегустация на билкови чайове (ден 4)
• придружител-водачи (през всички дни)
• транспорт за големия багаж (през всички дни)

Запишете се с кратък е-мейл на адрес [email protected], с посочване на следните данни:
• име и фамилия
• брой участници
• телефон и е-мейл за връзка

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. 
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ВЕЛОСИПЕДИ

Ако нямате възможност да вземете велосипед със себе си, ще ви съдействаме за наемане на подходящ велосипед на преференциална цена. Заявете това още при записването си, за да се свържем своевременно с Вас за уточняване на всички подробности.

ДЕЦА

• Минималната възраст за участие е 14 години.
• Деца на възраст от 14 до 18 години могат да участват само в присъствието на участващ родител.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
ПРОГРАМА

Ден 1 (четвъртък, 24.05)
„Габрово – велосипедна столица на България“ – 42 км (+ 760 м) 

Ще ви открехнем няколко малко познати маршрута в близост до Габрово, които не са описани подробно и не се дискутират по форумите.

Ще караме по немаркирани горски пътеки и пътчета на ръба на стари овощни градини, ще се радваме на панорамни гледки и на забавните истории за габровските зевзеци! И така докато пристигнем при Соколския манастир, където ни чакат лек обяд и кратка среща с историята. В манастира са се укривали въстаници от четата на Капитан Дядо Никола, а в двора, сред цветни алеи, шуртят чучурите на осемстенна чешма – един от знаменателните шедьоври на майстор Колю Фичето. 
Недалеч от там се намира уникален за България музей на открито – ЕМО „Етър”. Който желае, може да го посети, а през това време по-амбициозните ще завъртят още няколко километра.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Ден 2 (петък, 25.05)
„От Габрово до Центъра на Земята!“ – 34 км (+ 1050 м) или 32 км (+ 790 м)

От Габрово атакуваме Балкана и местността Узана на билото на Стара планина. Нека баирът не ви притеснява – имаме цял ден да го преборим! По пътя сме ви подготвили „вкусни спирки“, скрити из вековните букови гори на Балкана, примесени с уханието на треви, билки и диви ягоди. Тук времето сякаш е спряло и това усещане допълва чара на планинския пейзаж. Формите на релефа са меки, а масивът Триглав изглежда измамно близък. Илюзия или реалност…?

Ще се снимаме на Географския център на България, а на по-амбциозните сред вас предстои малко предизвикателство – изкачването на връх Исполин (1523 м н.в.). Тук усещането е като да сме едновременно и в Северна, и в Южна България. Гледката е величествена и усилва апетита както в прекия, така и в преносния смисъл на думата.

”ВКУСНИ СПИРКИ”

Днес е денят на „вкусните спирки“ – кулинарни и подкрепителни пунктове на ключови места по маршрута. Нищо чудно дори само заради тях да искате да изминете разстоянието отново и отново.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Ден 3 (събота, 26.05)
„По билото на Балкана и надолу, чак до Трявна“ – 47 км (+ 750 м) 

Поемаме по чудесния веломаршрут под билото и не след дълго достигаме подножието на Шипка. Можем да посетим върха или да продължим към лобното място и паметника на Хаджи Димитър. Още по-нататък, високо, на самото било, се намира „летящата чиния“ – паметникът „Бузлуджа“. За „предизвикателството на кораба-майка“ можете да прочетете тук: https://www.facebook.com/gabrovo.plus/photos/pcb.1202514449789878/1185735038138044/?type=3&theater

Следва най-красивата част на Тревненския Балкан – караме край природни феномени, причудливи скални формирования и защитени местности. Тук някои от дърветата са на повече от 500 години. Ясени, габъри, чворести дъбове и вековни букове… Усещането е като в горска приказка, а ние самите сме нейните герои.

За десерт сме оставили дълго спускане с крайна цел Трявна. Дори и вече да сте били там, малкият град ще ви очарова отново. Заради неповторимата атмосфера на стара Трявна и заради свежия полъх на горняка. В сянката на над 200-годишната часовникова кула се крие малка, но гостоприемна пивоварна. Там, приятно уморени, ще дегустираме крафт бири по белгийска рецепта със специално приготвени „вкусни хапки“.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Ден 4 (неделя, 27.05)
„През китни селца и стари римски пътища до Габрово“ – 36 км (+ 520 м)

В последния ден караме през малки селца, по горски и стари римски пътища. Ще пътуваме назад във времето през Боженци, Сечен камък, Баланите, Градище, Торбалъжи… В компанията на планината неусетно ще стигнем Габрово, а там ще завършим обиколката си с дегустация на билкови чайове (топли и студени) и домашно приготвени плодови сокове.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието.
Обиколката е организирана от местни водачи, познаващи района отлично, което дава възможност маршрутът да бъде съкратен или удължен според желанието и възможностите на участниците.

ПРИРОДЕН ПАРК „БЪЛГАРКА“

В преобладаващата си част пътчетата и пътеките на нашето приключение ни превеждат през територията на Природен парк „Българка“. С мъничко късмет ще зърнете част от дивите обитатели на парка, включително бладороден елен и сръндак.

По идея на Travel Plus и Gabrovo Plus. От серията Weekend Plus.
Gabrovo Plus е част от групата на Пилгрим БГ ООД / Travel Plus, притежаващ лиценз за туроператор № 04566 от 05.05.2011. Заплащането на капаро в размер на 20% се извършва до два дни след потвърждаване на резервацията. Доплащането е дължимо при пристигането в Габрово.

https://www.facebook.com/events/347702689084971/