Идея за възстановяване на помпа – накрайник за автомобилен вентил

Наскоро успях да поправя една добра стара помпа, която не исках да изхвърлям, и сега ще споделя накратко какъв беше проблемът и как го реших – все на някого може а е от полза.

Помпата беше SKS – качествена метална помпа, на която единственото нещо, което „сдаде багажа“ през годините, бе накрайникът за автомобилен вентил. Изглежда гумичката, която се свива и уплътнява вентила, с времето и ползването се износи и вече не задържаше, т.е. при увеличаване на налягането накрайникът просто се откачаше от вентила.

Тъй като миналата година се сдобих с нова помпа, тази ми остана като резервна и исках да ѝ намеря място в багажника на колата, тъй като би се справяла без проблем и с автомобилни гуми. В тази връзка обаче имах нужда точно от работещ накрайник за автомобилен вентил (Schrader), а нейният не работеше.

Първата ми мисъл, логично, бе да потърся оригинален накрайник SKS. В България не намерих такъв, а по европейските онлайн магазини имаше предложния за по 10-15 евро без доставката, което не ме устройваше, защото за тези пари човек може да си купи чисто нова пластмасова помпа от такъв тип – не казвам, че ще е по-добра, ама някак си… при такава цена не ми се занимаваше за такова нещо с доставки от чужбина и т.н.

Реклама

Следващото, което реших да пробвам, е да купя накрайник от друга марка с надеждата, че ще пасне. И тук ударих на камък – намерих един на прилична цена (10 лв.), но се оказа, че щуцерът (издадената част, която се мушка в маркуча на помпата и се уплътнява към него) е по-тънък – вероятно 4 мм, а маркучът на моята помпа бе с вътрешен диаметър 6 мм.

Едва тогава реших да насоча търсенето си извън велоиндустрията и след 5 минути в Google намерих решение, което само трябваше да изпробвам:

Както виждате, решението в моя случай бе накрайник за автомобилен вентил, предназначен за снаждане към маркуч на компресор. Цена: между 2 и 4 лв., в зависимост от това къде го купувате. Предлагат се с щуцер 6 или 8 мм, може би има и с 4 мм.

Монтажът е пределно лесен – след като бях извадил от маркуча оригиналния накрайник, набучих този и за всеки случай му сложих една метална скоба за такъв тип съединения, така че да не му хрумва самоволно да се отдели от маркуча. Единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е да завъртите скобата така, че да не пречи на натискането на освобождаващото лостче.

Очевидният недостатък спрямо оригиналния накрайник е несъвместимостта с „френски“ вентили (тип Presta), но това се оправя с един малък преходник, който струва още 1-2 лв. (ако случайно нямате такъв по друг повод).

Засега при първите проби (на велосипедна гума) мога да кажа, че помпането е малко по-тежко в сравнение с оригиналния накрайник, но иначе е напълно ефективно. Така че мисля да се възползвам още няколко години от услугите на тази добра помпа…


Ако и вие имате подобни идеи и искате да ги споделите с читателите на МТБ-БГ, не се колебайте да се свържете с нас на [email protected], във Форума или през Facebook страницата ни.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>