Пролетни пътеки над Велинград | 14-15 април 2018

За мен, а и за много хора, които бяха запалени по планинското колоездене още през далечната 2004 година, Велинград е много специално място. Тогава се роди сдружение Байкария и тогава те организираха там едно от първите масови колоездачни събития с туристически характер – изкачването на вр. Сютка. Сега в календара човек мож да избира между десетки карания, организирани от клубове, туроператори и кой ли още не, но тогава това двудневно каране си беше събитие.

Пак в тези години Байкария маркираха няколко от пътеките над града и смея да твърдя, че това са едни от най-добрите пътеки, по които съм карал – дълги, разнообразни, технични и красиви. После малко ги позабравихме, но в последните 1-2 години хората от инициативата „Алабак“ (включително и представители на Байкария) положиха много труд, за да ги почистят, поправят и да върнат стария им блясък.

Затова наистина се вълнувам от възможността МТБ-БГ съвместно с Байкария да ви поканим на един уикенд по чудесните пътеки над Велинград. Два дни, които за някои от нас ще са завръщане към едни от най-хубавите години с планински велосипед, а за други може би навлизане в тях. 🙂

Събитието е планирано за 14-15 април и е замислено като комбинация от туристическо каране и обучение за ниво напредващи (но и напредналите са добре дошли, ако искат да усъвършенстват нещо в техниката си, да послужат като пример или просто да покарат). Иначе казано, всеки, който има известен опит в каране по пресечен терен, е добре дошъл, независимо дали иска да се обучава, или просто да кара в приятна компания. Ще се постараем да направим така, че да е полезно и приятно за всички.

Карания по пътеките над Велинград и обучение за напредващи с Байкария и Велоучилище МТБ-БГ

В средата на Април (14 – 15) ще започнем колоездачния сезон с каране по пътеките над Велинград. В рамките на тези два дни планираме карания по познатите и непознати пътечки, спускащи се по склоновете на родопския дял Алабак. Настаняването е във Велинград, което предполага занимания с минерална вода след края на „работния ден“. В зависимост от броя на участниците е възможно групата да бъде поделена на две части:

– Участници в обучението за напредващи* – водещ Любо Ботушаров. В съботния ден групата ще кара по пътеките в близката околност на Велинград, като съответно ще има множество спирания с цел подобряване на различните техники за каране – изкачване, спиране, спускане, завои и т.н. С други думи, очаква се километражът да не е голям, а да се наблегне на подобряване на техниката на каране. За неделя предвиждаме целодневно каране, включващо изкачване към високите части на Алабак и спускане по цялата дължина на някоя от популярните пътеки в района (Локвата или Кладова).

– Свободни електрони – водещ Васил Тодев. В рамките на двата дни планираме да навъртим една плетеница от пътечки нагоре/надолу и леко встрани. В събота ще тестваме пътечки спускащи към село Драгиново, а в неделя ще обединим сили с групата на напредващите и ще направим каране към високите части на Алабак.

*Напредващи т.е. притежаващи базови умения за управление на планински велосипед и известен опит в карането по пресечен терен. Можете да определите нивото си и чрез този тест: http://www.mtb-bg.com/index.php/special/tips/4294-tips-2016-mtb-bg-bikeschool-level-test .
Обучението има за цел да подобри и надгради тези умения и по-конкретно техниките за преодоляване на препятствия, спиране, взимане на завои, балансиране върху велосипеда.

Участието в събитието е с отворен характер т.е. може да се включите от петък вечер или да участвате само в един от двата дни.

Реклама

Програма на събитието

Събота (14.04)
Началото на карането е в 9:00 часа. Сборният пункт е пред хотел “Деви”. В зависимост от формираните групи, се отправяме на запад към местността Гергевана, където групата на напредващите прави своите занимания. Групата на свободните електрони продължаваме с изкачване към местностите Драгиче, Извор и Елин връх, а оттам се спускаме към село Драгиново, където спираме за бира.

Неделя (15.04)
Началото на карането е в 9:00 часа пред хотел “Деви”. Отново се изкачваме към Гергевана, а оттам продължаваме към местността Мачешки скали и село Света Петка. След кратка почивка продължаваме към Юндола и местността Локвата, откъдето следва 9-километрово спускане до Велинград. Финалът е в пивница “Баба и Дядо”.

Условия за участие

Записването за събитието става чрез мейл на [email protected] до 10.04. Въпроси и уточнения може да отправяте и на 0885 184 342 – Васил. При подаване на заявка, моля изпратете три имена, ЕГН и описание на желаната форма на участие (1 или 2 дни, с или без нощувка).

Такса за участие – формира се по следния начин:
– базова т.е. без включени нощувки – 30 лв./ден или 60 лв. за двата дни – включва обучаващ, водачи и застраховка “Злополука”.
– два дни с нощувка на 14.04 – 90 лв.
– два дни с нощувка на 13 и 14.04 – 120 лв.

Предложеното настаняване е в семеен хотел “Деви” на база нощувка и закуска. Хотелчето разполага с минерални басейнчета.

https://www.facebook.com/events/635174130193608/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>