XCO Драгалевци 2018 | 15 април

XCO представлява състезание по колоездене по пресечен терен. Който терен трябва да е в близост до населено място. За да е лесно достъпно за публика. Имаме нужда от публика, която да „надъхва“ състезателите. За тях е много различно, ако има кой да ги подбутва…

А що се отнася до XCO Драгалевци… това е една много интересна история. Няма да се опитваме да я описваме, защото това вече е направил създателят на трасето Бойко Танчев. Нашият вдъхновител… Това е човек с безкрайно голям опит в колоезденето. Има възможност и предава знанията си по този начин. Четете…

Трасето… hurt box 🙂
Когато преди няколко години казах пред приятели, че ще направя трасе за крос-кънтри над Драгалевци, те седяха и премигваха невярващо. 
А аз вече го имах в главата си. Познавам всеки камък и клечка в гората, разположена до „плажа“ на Драгалевци – карето над последните къщи до павирания път към Алеко. Дори не ми бе нужно да съм там, надиплях пътека след пътека в главата си и отидох да го пробвам.

Това, което се получи – обиколка с дължина около 3 км, която криволичи нагоре-надолу, пълна със завойчета и единични пътеки. Карането ѝ събира положителна денивелация около 120 м за обиколка. Има две по-стръмни изкачвания, всяко последвано от атрактивно спускане. Оказа се, че физическото натоварване, което предлага, хич не е за пренебрегване. Оставя те без дъх. Потвърдиха го и най-добрите ни състезатели.

Технически трасето не бе от най-предизвикателните, но тук се криеше и част от идеята ми – то да е достъпно и да е по силите на всеки пожелал да го пробва.

Интересното е, че на три места състезателите се разминават. Близо са един до друг, но в абсолютна безопасност от сблъсък. Това подсилва единоборството. Във всеки един момент те знаят къде е съперникът им, къде губи или къде печели време. От друга страна, това може да събере и повече зрители/зяпачи. Тъй-като всичко се случва в периметър един квадратен километър, феновете могат да надъхват своя фаворит на някое от изкачванията и след това много бързо да достигнат до някое от спусканията.

Та това беше желанието ми – не просто да направя трасе, на което да се проведе състезание, ами на това състезание да присъстват много хора. И впоследствие да се обособи като място, където всеки би могъл да отиде да покара колело или да потренира. И тези, които първо са гледали и ръкопляскали, после да поискат да се пробват.

За тазгодишното издание на ХСО Драгалевци сме направили леки промени, след които то стана още по-добро и завършено. Макар и само 3-километрова, обиколката е предизвикателна и доооооста забавна.

Така че заповядайте да завъртите няколко и после ми кажете какво мислете!

https://www.facebook.com/events/423402461418459/

www.veloclubmammut.com

Следете посочените страници и очаквайте още изненади във връзка със състезанието!

Реклама

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>