Пътеките на Ла Палма 2018

И пак на Ла Палма! Преди да отидем за пръв път, не вярвах, че ще потретим…Това е един от Канарските острови, наричан от местните „La isla bonita” (красивият остров). Успяхме да се убедим в това при двете ни вече пътувания на острова през 2016 и 2017 г. Спокойствието, топлия климат, дивата и разнообразна природа, гостоприемните, усмихнати хора,вкусна и свежа кухня го правят истински рай, където искаш да се върнеш пак и пак.

На площ от около 700 км2 са насложени различни по възраст вулканични пластове, а множество върхове стръмно се издигат над 2000 м. Островът се намира близо до Тропика на рака и това прави климатът му умерен и топъл през цялата година. Богата, разнообразна растителност и достатъчно питейна вода се дължат предимно на пасатите, които обдухват високите североизточни склонове на най-големия вулканичен кратер и образуват по тях облаци и валежи. По насечения и стръмен релеф на Ла Палма населението е изградило една уникална мрежа от пътища и пътеки, която обхваща цялостно острова. Така той става много любима дестинация на много планински колоездачи от Европа, без да загубва тихото, селското и некомерсиално излъчване. Има още какво да се каже за острова, но можем да оставим това за времето ни там.

През седемте дни ще посетим с колелата си най-забележителните места по пътеки във всички краища на острова – вековните борови гори на северозапада, от най-високия връх Roque de los Muchachos (2426 м) и източният ръб на кратера му, предизвикателните западни и източни склонове на Cumbre Vieja (вулканична планинска верига), най-южната му точка – фарът Fuencaliente. Ще влезем и в каньона на кратера Caldera de Taburiente, ще посетим плажове, пещери, малки палмерски ферми, крайокеански ресторантчета и още нови и интересни места. Ще имаме и един ден за почивка.

Реклама

Програма *

Ден 1 (четвъртък, 5 април) – „Buenos dias“, Ла Палма
Полет до Santa Cruz de la Palma и трансфер на западната част на острова до Los Llanos. Настаняваме се в къща, където ще останем за цялата седмица.

Ден 2 (петък, 6 април) – От вулканите до плажа
По черни пътища, през села и махали, се изкачваме до Llanos del Jable – красиво заравнение в планината, покрито с черен вулканичен пясък. Оттам се спускаме по различни пътеки, карайки покрай вулканични кратери и по вкаменени магмени реки. Завършваме деня с по бира и филе от риба тон на плажа в едно от култовите капанчета на Charco Verde или El Remo.

Ден 3 (събота, 7 април) – Дивия „север”
Този ден ще прекараме в по-дивите лаврови гори на палмерския север. Транспортът ни изкачва до подножието на най-високия връх на острова. Следва над 2000 м спускане по разнообразна пътека чак до морския бряг. Отново сме в колата и спираме да посетим селския фермерски пазар в Puntagorda, където опитваме екзотични и интересни вкусотии. След това продължаваме да караме по пътеки и пътчета чак до плажа на Puerto de Tazacorte. Бира и морски дарове на плажа. Ммммм…

Ден 4 (неделя, 8 април) – „Camino real”
Трансфер с кола до източното подножие на Cubre Vieha (Старото било). Комбинация от различни пътеки и спускане по източните склонове на планината, като отделяме време за кафе и обяд в столицата на острова Santa Cruz. Следобеда се трансферираме отново до основното било и се спускаме по пътеки до къщата ни в Los Llanos.

Ден 5 (понеделник, 9 април) – „На покрива“ на острова. От 2426 до 0 метра
Ставаме рано, за да сме на най-високия връх на острова Roque de los Muchachos (2426 m) по изгрев слънце. Там се намира и едноименната обсерватория, която е една от най-значимите за Северното полукълбо. Спускаме се по дълга, предизвикателна и изключително панорамна пътека по западния ръб на кратера. Завършваме карането си отново с бира на плажа в Puerto de Tazacorte.

Ден 6 (вторник, 10 април) – Почивка или активна почивка
Почивен ден със свободно време и много опции – плаж, разходка из Los Llonos и/или Santa Cruz и др., посещение на забележителности като площада Plaza La Glorieta, винарната в Las Mancas, пиратския залив Tijarafe. Можем и да направим почивката активна с трекинг в Caldera de Taburiente, с възможност за къпане във вирове по реката, гмуркане, крайбрежно плаване с корабче и дори и отново каране на колело.

Ден 7 (сряда, 11 април) – От планината до морето
Отново сме на 2000 метра и правим едно дълго спускане към столицата Санта Круз, където спираме за обяд. Следобеда ни качват до основното било, за да се приберем по пътеките до вкъщи.

Ден 8 (четвъртък, 12 април) – Пътеките на изтока
Ден за каране по пътеките на изток. От главното било се спускаме по хубава горска пътека до село Мацо. Хапваме и пийваме местно вино, преди да се върнем отново на ход до главното било. Спускаме се по пътеки от вулканична лава обратно до къщата ни.

Ден 9 (петък, 13 април) – „Пътят на вулканите“
След малък трансфер, се изкачваме на основното било, където се намира и “Пътят на вулканите“ – 23 км пътека през най-младата част на острова, завършваща покрай най-младия вулкан Teneguia, изригнал през 1971 година. Спускането ни свършва чак на морското равнище, в най-южната част на острова – солниците на Fuencaliente. Изпращаме деня с прясна риба и бира в барче в малко рибарско селище. Трансфер до Los Llanos.

Ден 10 (събота, 14 април) – „Hasta luego“ Ла Палма
Трансфер до летището и отпътуване.

* Програмата може да претърпи промени в зависимост от състоянието и желанията на групата и времето. Можем да пробваме пътеките на север от Roque и/или Западния ръб на Калдерата.

Акценти
– 7 дни каране по пътеки с уникално разнообразие от почви и ландшафти;
– най-големият вулканичен кратер в света – Калдера де Табуриенте;
– изкачване до най-високата точка на планината – Roque de los Muchachos (2426 м);
– обсерваторията Roque de los Muchachos – може би най-значимата за Северното полукълбо;
– „Пътят на вулканите” – 23 км пътека по най-новите вулканични кратери на острова;
– …залезите над Атлантика.

Настаняване
Всички нощувки се планират в традиционна палмерска къща в района на Los Llanos. Ще бъдем настанени в стаи по двама или трима. Няма да има нужда да носите спални чували или спално бельо. Ще разполагаме с кухня и ще можем да си готвим сами.

Храна и напитки
Трябва сами да помислим как да организираме храненето си. Близо до къщата ни ще има пазарчета, магазини, барчета и ресторанти. В къщата ще можем да си готвим сами. В гастрономическо отношение има какво да опитаме. На острова се предлагат всякакви видове храни, като повечето се внасят от Испания. Вносните стоки са по-скъпи, но по малките пазарчета има на добри цени местни, палмерски продукти. Ла Палма има изобилие от плодове и зеленчуци. Прясната риба, морските дарове и агнешкото са също част от местната кухня. Островът е известен и с производството си на козе сирене, мармалади и различни сосове, много качествено червено вино и домашен ром и ликьори.

Велосипеди 
За карането на острова са най-подходящи велосипеди с двойно окачване (140-160 мм). Карането с hardtail не е препоръчително. Имаме две опции – да ползваме собствени велосипеди или да наемем от острова. Собствените колела трябва да подготвим и приведем в подходящ за транспортиране вид. Препоръчително е да ползвате специализирана чанта, куфар или кашон за пренос на велосипед. Можем да помогнем със съвети за пакетирането. Качествени велосипеди с двойно окачване можем да наемем от острова на цена малко по-висока от тази за превоз на велосипед по самолетите.

Пътуване до Ла Палма
Самолетни билети можете да закупите сами или чрез агенцията за продажба на билети на нашия приятел и партньор Любо Дончев – Lubo Donchev: [email protected]. Директни полети няма и обикновено използваме комбинация от няколко компании, за да постигнем минимална цена. Според направеното проучване в момента (февруари 2018) за конкретните дати и пътуване с велосипед от България най-удачната комбинация (цена и връзки) е София – Мадрид (Bulgaria air) , Мадрид – Санта Круз (Iberia) и обратно по същия начин. За пътуващите без велосипед може да използват и комбинация от low-cost полети. Повече подробности при Любо.

Цена
6 или 7 участника – 1190 лв., 5 участника – 1350 лв. Ще преценим възможността да се включат повече от 7 участника. Записванията за участие приключват на 23.2.2018 г. Всеки заявили желание за участие в програмата трябва да заплатят половината от стойността на таксата до тази дата.

Какво се включва
Всички нощувки на острова, всички трансфери, български водач, застраховка.

Какво не е включено
Самолетен билет, нощувка при изчакване на връзки между полетите, храна и напитки, наем на колело, бакшиши.

Водач: Христо Николов – Ичо. За записване и повече информация на [email protected] или на тел: 00 359 897 247 241

https://www.facebook.com/events/165513864090572/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>