През 2018 г. стартира Балканска купа по спускане

2018 година се очертава все по-добра за любителите на състезанията и особено за тези по-активни и амбициозни състезатели, които искат да гонят по-добри резултати и да трупат опит и извън страната в условията на по-силна конкуренция. Поредната страхотна новина, която получихме в аванс е, че през този сезон ще бъде поставено началото на Балканска купа по спускане (Balkan Downhill Cup), обединяваща засега шест състезания в пет държави.

Всички членове на Балканския колоездачен съюз, т.е. представителите на 12 колоездачни федерации от държавите на Балканите, са гласували единодушно за създаването на тази серия от състезания, която ще допринесе не само за по-голяма и по-конкурентна състезателна сцена в целия регион и в отделните държави, но и за уеднаквяване на стандартите и правилата, създаване на обща балканска ранглиста, обмен на организационен и състезателен опит и т.н., и т.н. Честно казано, не знам доколко е необходимо изобщо да обяснявам положителните последици от един такъв проект – всеки, който има поне малка представа от състезания, може да осмисли какви са ползите.


Гласуването в Балканския колоездачен съюз за учредяването на Балканска купа по спускане премина при пълно единодушие

За нас в МТБ-БГ също толкова добра новина е фактът, че инициативата за създаването на тази Балканска купа по спускане е българска и по-специално на Данаил Ангелов, познат като член на Управителния съвет на Български колоездачен съюз, макар и в оставка, но най-вече от Concept Creative, които са поработили доста за сбъдването на тази своя идея. Реализацията, естествено, щеше да е немислима без огромното съдействие, припознаване и развитие на идеята от страна на още четири дейни организатори от другите балкански държави. Освен от Балканския колоездачен съюз (BCU), чието дело ще бъде купата, проектът ще бъде важна част и от календара на Европейския колоездачен съюз (UEC), а целта е в крайна сметка да бъде „припознат“ и от Международния колоездачен съюз (UCI).

Впрочем всички състезания, включени в календара на Балканската купа по спускане, са включени и в съответните национални календари, а някои от тях и в международния календар на UCI. Иначе казано, проектът не включва събития, организирани специално за него, а напротив – надгражда вече традиционни и радващи се на популярност мероприятия, като добавя за тях допълнителен статус, способен да привлече повече участници от балканските държави и да засили по този начин сътрудничеството и конкуренцията.

Реклама

В този смисъл не е учудващо, че България ще участва в Балканската купа по спускане с две събития – в Пампорово и в Боровец. Това са двете състезания, които към момента имат най-висок статут в международния календар – UCI C1. Освен тях, Балканската купа ще включва и стартове в Румъния, Македония, Босна и Херцеговина, Гърция. Подробности за датите, домакините, календара, ранглистата и т.н. ще ви съобщим по-нататък в отделна статия, защото все още има някои дребни детайли, чието доуточняване предстои.

На всички, които искат да получат още „информация от извора“, препоръчваме да гледат във вторник, 30.01. от 21:00 ч живото предаване (интервю) на Боян Шахов с Данаил Ангелов във Facebook страницата на Pupinator Productions. Ако желаете, можете дори предварително да зададете своите въпроси по темата, като напишете коментар под настоящата статия.

На всички български участници в Балканската купа по спускане пожелаваме успех, а на организаторите още повече!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>