Hightower LT – най-новия ендуро велосипед на Santa Cruz

За този байк Santa Cruz казват, че е създаден изцяло заради ендуро състезанията и е проектиран с една съвсем ясна и специализирана задача – да бъде възможно най-бърз по ендуро трасетата. Не че е единственият велосипед в каталога на американската компания, който може да бъде ползван за тази цел и отговаря на горното описание. Подобни неща могат да бъдат казани и за Nomad, и за Bronson, които са с 27.5-цолови колела, но историята на тези модели е по-различна – особено Nomad-ът има огромен стаж зад гърба си още от времената, в които ендурото като състезателна дисциплина не доминираше толкова силна в медийния и маркетингов пейзаж. При Hightower LT обаче историята е чисто състезателна и моделът тепърва ще се утвърждава и извън този първороден облик – вярваме, че ще го направи успешно.

Както можете да се досетите, за основа на този нов модел е послужила рамката Hightower, която бе представена за 2016 г. като 29-цолов АМ велосипед със 136 мм ход и сравнително агресивна геометрия. Още тогава един от състезателите на Santa Cruz, Марк Скот, решава да тества новия байк преди сезона и той толкова му харесва, че решава да кара в ендуро състезанията с него. Нещата потръгват добре, но в средата на сезона Марк се обръща към производителя с молба да увеличат някак хода, защото тези 136 мм не му стигат при най-грубите участъци. Проектантите на Santa Cruz разработват за Марк нови кобилици, с които ходът достига 146 мм, макар че това решение е приложимо само за него, тъй като за стандартен потребител би довело до някои несъвместимости. Сезонът продължава, а отзивите от модифицирания байк са все по-добри и всички замесени гледат все по-сериозно на този неофициален проект. В края на 2016 г., след няколко различни варианта на кобилиците, става ясно, че за постигане на най-добър резултат, освен тях, ще трябва да бъде променен и задният триъгълник, както се случи и при модела за спускане V10. По това време оформящият се нов байк вече има и собствено име – Hightower LT, а ходът е увеличен до 150 мм. В този момент вече е ясно, че той ще е наличен не само за състезателите на Sram през 2017 г., но по някое време и за всички потребители. И макар че Hightower LT може да се хареса на много хора, неговото състезателно потекло е много ясно изразено.

Реклама

Като геометрия новата рамка е доста близка до стандартния Hightower (в крайна сметка предният триъгълник е еднакъв), но увеличеният ход и променената задница внасят и някои дребни промени – хоризонталният обхват (reach) е малко по-къс (със 7 мм), челният и седалковият ъгли са с половин градус по-малки. Всички мерки и пропорции можете да видите в долната таблица:

Карбоновата рамка е в два варианта – С (малко по-евтина и малко по-тежка) и СС (по-лека, но и по-скъпа). Новият заден триъгълник е с Post Mount за задната спирачка, а макар че задната проходна ос е 148 мм, Hightower LT не е съвместим с гуми 27.5+, за разлика от своя първообраз. Липсва и възможността за промяна на геометрията, нито пък можете да монтирате преден дерайльор. Това е така, защото с този модел Santa Cruz не търсят универсалност, а тъкмо обратното – тясна и ясна насоченост.

Новият байк се предлага в цели пет варианта, започващи от $3949 и достигащи до $8099. Самостоятелна рамка със заден амортисьор FOX Float Factory DPX можете да закупите за $2999. Пълните спецификации и окомплектовки можете да разгледате в сайта на Santa Cruz: https://www.santacruzbicycles.com/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>