11-дневно вело приключение Ел Камино де Сантяго | 24 май – 3 юни 2018 г.

Нашите приятели от Номад Тийм организират през пролета на 2018 г. каране по един от най-известните туристически и поклоннически маршрути в света. Набирането на желаещи започва отрано, защото пътуването из далечни земи винаги изисква по-сериозна подготовка. 🙂

Пътнико, Път няма.
Твойте стъпки са Пътя.
Няма път, пътнико.
Вървенето пътя създава.

Това е приключение в истинския смисъл на думата и Пътят, който ще създадем с нашите стъпки, ще бъде нещо различно, истинско и значимо за всеки един от нас.

Легендата:
Свети Яков, един от най-приближените апостоли на Иисус, разнася словото Божие от Йерусалим чак до Финистере (от латински – finis terrae – край на земята), където започва Атлантическият океан. Връщайки се към светите земи, Св. Яков е заловен и екзекутиран. Последователите му решават да скрият тялото му обратно там, където е проповядвал. След като са намерени неговите мощи, през девети век, на мястото е построен параклис, дал началото на град Сантяго де Компостела. Оттогава милиони поклонници са извървели пътя до Сантяго, като се смята, че началото на всеки път е прага на собствената ви врата. Поклонниците или така наречените Пилигрими (прев. „дошли от далеч”), извървяват по различни начини различните маршрути на Пътя, търсейки онези отговори, които не са успели да намерят в техния собствен свят. Или просто търсейки пътя към себе си и Бог.

Много от вас сигурно са слушали истории или са чели пътеписи за Ел Камино де Сантяго, но колко от вас са планирали да го направят? А колко от вас са планирали да го направят с велосипед? Ние планирахме вместо вас перфектния велопреход по пътя на Свети Яков с включени всички възможни аспекти на истинското приключение. Ще изминем 320 км само със собствени сили, яхнали велосипедите и носейки всичкия багаж с нас. Ще преминем през уникални селца и градове, през гори и китни полета, ще се запознаем с много хора и техните съдби, ще се докоснем до историята, като посетим най-значимите забележителности по Пътя. Ще се докоснем и до религията, като посетим най-красивите и известни катедрали и църкви, дори можем да присъстваме на някоя от вечерните проповеди . Част от тях се правят специално за пилигримите. Ще спим в къщи за гости, хотели, хостели и най-вече в така наречените албергета. Албергетата са общежития, създадени по маршрута специално за нуждите на пилигримите. В тях има всичко необходимо за пренощуването, вечерята и почивката на един истински пътешественик, който не държи особено на сатенените чаршафи и китайския порцелан, а иска да се потопи изцяло в автентичната обстановка на Пътя. Спането в импровизиран вариант ни дава възможност да избягаме от предварително начертания план и ако някъде избързаме с маршрута, на друго място може да останем повече и да правим това, което ни харесва. За кулинарната част от екскурзията има много варианти – от магазини с ниски цени през закусвални за пилигрими до ресторанти с всевъзможни деликатеси и морска кухня. Там виното е издигнато в култ и всеки ценител ще се радва на многообразието от сортове и ниската им цена за високото качество, което предлагат.

Ще направим този преход по част от класическия френски маршрут, който започва от Пиренеите във Франция и е дълъг 800 км, но ние ще изминем само част от тях – от гр. Леон до гр. Сантяго де Компостела, което е около 320 км през черни пътища, селца и градове. Освен Леон и Сантяго, по пътя ще минем през градове като Ponferrada, O Cebreiro, Sarria, Melide и др. Когато стигнем в Сантяго, ще подпечатаме за последен път нашите пилигримски паспорти, така наречените „Credencial” и ще разгледаме града. На другия ден ще изоставим велосипедите и ще продължим с автобус до Финистера за една нощ (в превод – „края на света”). Там е според някои и истинският край на маршрута, където, достигайки до океана и фара на носа, ние символично достигаме и края на Пътя.

След това ще се върнем в Сантяго, за да му отделим още малко заслужено време, и нашият финал ще е в Мадрид , където ще прекараме цял един ден и последна вечер за екскурзията. На следващия ден по обяд хващаме самолета за България.

Нашата фирма ще подсигури и организира всичко необходимо за това пътешествие. От логистиката, самолетните билети и трансферите до екскурзовода и нощувките по целия маршрут. Велосипедите също са осигурени от нас, като те са специално пригодени и оборудвани за този тип пътуване. Вашата грижа ще е да направите първата крачка през прага на вратата и с малка раница и голям ентусиазъм да тръгнете с нас към „Ел Камино де Сантяго”.

Реклама

Програмата

Първи ден: София – Леон 
Заминаване от София до Мадрид рано сутринта със самолет. Пристигане в Мадрид преди обяд и трансфер до гр. Леон с автобус. Пристигане в Леон в ранния следобед. Настаняваме се в хотел, следобеда взимаме велосипедите и ги подготвяме за път. Късния следобед и вечерта отделяме за разходка в града и почивка.

Втори ден: Леон – Астрога 46 км
Ставаме рано и към 8:00 ч трябва да сме натоварили багажа на велосипедите, за да поемем по Пътя. В този първи ден на колела ще изминем около 46 км от Леон през Виадангос дел Парамо и ще достигнем до Астрога. Ще минем през платото на Леон и в далечината ще видим планините, през които минава маршрутът ни на следващия ден. Следобеда, след като се настаним в албергето, ще посетим Епископския дворец, градските стени на Астрога и катедралата. Ще имаме време и за кулинарни удоволствия и почивка.

Трети ден: Астрога – Понферада 54 км
Отново ставаме рано, за да може след закуска около 8:00 ч да сме на път. В този ден ще изкачим една денивелация от около 500 м през красивите планини на Леон, за да достигнем до връх Ираго и емблематичния железен кръст, точно преди голямото спускане към Понферада. След като се настаним и оставим багажа, ще се разходим в града, като задължително ще надзърнем в замъка на Тамплиерите, построен през 1178 г. и ще разберем неговата съдба и история. Вечерта е време за почивка и сладки пилигримски приказки покрай албергетата или на кафенетата на площадчетата около тях.

Четвърти ден: Понферада – О’Себрейро 56 км
В този ден, преминавайки през плодородния район на Виляфранка дел Биерсо, движейки се по долината на река Валкас, ще достигнем отново планинските възвишения с малко по-стръмни участъци, като денивелацията за деня ще достигне до 1000 м. О’Себрейро е селце с очарователни кръгли каменни къщи със сламени покриви и малка, но стара църква, в която можем да участваме във вечерната проповед за пилигрими. Отново ще се потопим в атмосферата на древни легенди и поклоннически истории, докато си почиваме в някой от местните ресторанти с традиционна кухня и богата гама от вина. Следва нощувка в албергето.

Пети ден: О’Себрейро – Саррия 46 км
Днес от съседния на О’Себрейро връх – О’Пойо – ни чака най-бързото спускане по целия маршрут – чак до Триакастела. Това са близо 700 м спускане по път с множество остри, но забавни завои, на които ще сме особено внимателни, за да няма излишни инциденти. Оттук областта Галисия вече разгръща своята красота със зелените си хълмове, покрити с пъстри цветя и миризма, доближаваща се до нашето родно село през времето, когато хората все още гледаха животни. Преминавайки през Триакастела, ще достигнем Саррия и отново ще се отдадем на почивка и разходки. Следва нощувка в алберге или друго настаняване.

Шести ден: Саррия – Мелиде 74 км
Тези седемдесет и четири километра ще преминем през множество красиви селца, през дъбови гори и селски пътища. Прекосявайки реки и зелени хълмове, ще достигнем до Палас де Рей, където може да си починем и обядваме преди последните километри за деня до Мелиде. В Мелиде отново ще се настаним в алберге или хотел и ще направим почетна обиколка на красивото градче. Може да си харесаме някое сенчесто ресторантче и да опитаме традиционното за Галисия ястие „ Pulpo”. Това е варен октопод, направен по специален начин и поднесен с подходящото вино – ще ни докаже за пореден път очарованието на местната кухня.

Седми ден: Мелиде – Сантяго де Компостела 54 км
Това е и последният велосипеден ден към Сантяго и мощите на Свети Яков и крайната точка от пътя за повечето пилигрими. Преди да достигнем града, ще изкачим така наречения „Хълм на радостта”(Monte del gozo), от който поклонниците, както и ние, след стотиците километри, изминати със собствени сили, за първи път зърват кулите на Сантяго де Компостела. И след като лично почувстваме радостта от стигането на края, ще продължим до града, като крайната цел е катедралата „Свети Яков”. Там ще останем известно време на площада, за да усетим истински, че крайната цел е достигната. След това ще подпечатаме поклонническите паспорти (Credencial) за последно и ще намерим място за нощувка и почивка. Следобеда ще се разделим и с нашите верни спътници велосипедите и ще се разходим пеш по улиците на красивия град, за да разгледаме най-интересните забележителности.

Осми ден: Сантяго де Компостела – Финистера
Днес ще хванем автобуса, за да достигнем до Финистера и океана. Там на скалите на Финистера много от поклонниците смятат, че е истинският край на пътя и затова мястото е станало популярно не по-малко от Сантяго. Ето защо и нашето пътешествие ще достигне до бреговете на Атлантика, за да може да завършим Пътя както физически, така и духовно. Ще се настаним в хотел в градчето и след това ще се разходим до скалите. После ще си почиваме на плажа с напитка в ръка, съзерцавайки океана.

Девети ден: Финистера – Сантяго де Компостела
След прекарания ден на „края на света”, отново ще се качим на автобуса и ще се върнем в Сантяго, за да прекараме още една вечер там и да обиколим местата, които не сме успели да видим. Настаняване в хотел за нощувка.

Десети ден: Мадрид
Време е да оставим пътя на Камино и да хванем сутрешния полет за Мадрид. Там, пристигайки още сутринта, ще имаме целия ден пред нас, за да разгледаме спокойно столицата на Испания. За този град е излишно да споменаваме каква туристическа дестинация е и да изброяваме неговите забележителности. Само ще кажем, че това ще е един чудесен завършек на нашето пътуване.

Единадесети ден: Мадрид – София
Днес ще си вземем сбогом с нашето вдъхновяващо пътешествие и едновременно с неохота и удовлетворение ще потеглим към летището, за да хванем ранен полет за София. Вярваме, че ще отпътуваме с много положителен заряд, сияещо излъчване и ведрата нагласа прибирането в България да ни даде старт на следващото ни приключение.

Цена – 1950 лв. (при група от 6 човека)
Цената включва:
• Четири нощувки в хотел и шест нощувки в алберге (туристическа спалня);
• Автобусен транспорт по маршрутите в Испания;
• Български водач и екскурзовод по време на цялата екскурзия;
• Планински велосипед, оборудван с пълната екипировка за велопрехода (багажници, дисаги, стойки за вода, резервни части и инструменти);
• Превозването и логистиката на велосипедите;
• Поклонническия паспорт – Креденсиал;
• Туристическа застраховка за медицинска помощ при пътуване в чужбина с покритие до 10 000 евро.

Цената не включва:
• Самолетни билети София – Мадрид и Порто – София;
• Храна и лични разходи;
• Входни такси по музеи и туристически атракции.

https://www.facebook.com/events/123905445048479/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>