Ореокастро 2017 и българското участие в него

В края на 42-та седмица на лето 2017 в слънчева Гърция се проведе финалният кръг от техните национални DH серии. Атмосферните условия оправдаха очакванията за перфектно време – слънчево, топло и подтикващо пиенето на бира. Бате Любо не свали усмивката от лицето си и постоянно зареждаше хладилната чанта с марка, която е популярна само за напредналите. Още в момента на пристигането майка-зайка В.Гатева, вследствие на богатия си опит с разгъване на базовият лагер, веднага фиксира перфектното място за това. Та в един момент бяхме на перфектното място с шатра поставена над метална маса с две пейки. Бяхме обгрижвани от всякакви магазинчета за гироси и кафета, които със скутерчета доставяха продуктите си в самата палатка.

Организацията беше на ниво и самото трасе бе добре подготвено и в унисон с красивата горичка около него, превърна самото състезание в незабравимо. Българската група се състоеше от 6 човека. Мартин Симеонов (Jester), Боян Шахов – Пупи от Pupinator Productions, Любо с бирата и Стоян от Drag, шампионът на България Стиви Гатев и 13-годишната нежна надежда Изабела Янкова. Тренировките започнаха, успоредно с тях и контузиите. За наше щастие само Марто Jester ожули лявата си ръкаq подавайки я неправилно към петте лева леко вляво от предната му гума. Все още благодарим на Бога, че сумата не беше по-голяма. Що се отнася до другите трениращи по-трасето, Изи бе втората с леко видима травма на лицето, понеже е опитала да не удари с 22-килограмовия си SCOTT спрелия на средата друг състезател. Но това не попречи на младата балканджийка от Тетевен да избухне на финала. След приключване на тренировките, цялата група се зареди с енергия в едно от прекрасните заведения в изпълненият с живот Ореокастро.

Вторият ден все едно бе преписан от първия. Марто не можа да преодолее жаждата си за пари и този път ги видя отдясно. Точно този акт му даде някакво извинение относно това, че може би няма да може да победи Пупи. И започнаха едни залози на торти, та знае ли се… А лично аз си направих равносметката, че няма особено значение кой ще я купи, понеже отново няма как да се отслабне.

Факт е, че на това състезание бяха двама от най-признатите доктори на маркови велосипеди в България. И това не убягна на Господ, който им изпрати тест. Изпитанието се състоеше в това, че на претендента за първото място Стиви му се строшиха лагерчетата на десния педал. Докторите извършиха единствената възможна манипулация, като конфигурираха велосипеда с ляв педал HT и десен Shimano. Това явно не притесни Стиви да даде с 2.8 секунди по-добро време от всеки друг в квалификацията. Другият, който даде заявка за подиум, бе Любомир Тодоров, който като гръцки бог за сетен път доказа, че БИРАТА е амброзията, която го запрати на второто място. Забележително бе представянето в квалификациите и на Изабела, която се бореше с доста по-опитните какички без никакъв страх.

Реклама

Финалите протекоха по горе-долу същия начин. Батко Любо подобри времето си с малко, но не можа да скочи на най-високото място на почетната стълбичка и стъпи на малко по-ниското кубче, предназначено за второто място. Марто Jester, въпреки успешното финансиране, успя да събере сили за спускане на финал, но заключението е, че ще се наложи да се охарчи с една тортичка, понеже Пупи поведе с около 4 секунди, като битката между тези момци се проведе в категория master. Стоян се внедри точно по средата в категория Elite на 15 място, което е достойно за уважение.

Госпожица Янкова бе доста нахъсана да победи какичките от Гърция и по нейни думи се е постарала доста, но на финалния tabletop тя успя да сътвори такова падане, за което ще се говори дълго време. Този шедьовър ще промени снимките в учебниците по DH. Tя даде ново измерение на термина ЧОВКА. Тате Ники стоя безмълвен 10 секунди, докато осъзна сериозността на изпълнения елемент. Младата надежда много бързо се изправи и вместо страх, в очите ѝ се четеше послание от рода „искам още“. Явно тренировките ѝ дадоха резултат, понеже се размина с леки натъртвания. Лично за мен това бе най-заслуженото трето място, което съм виждал!

В гръцките състезания времеизмерването тече само на един голям монитор и за да видиш времето си, е необходимо да изчакаш да преминат излъчванията на времената на другите участници и след смяна на екраните идва страничката с твоя резултат. Разказвам това, понеже винаги има двубои между Стиви и Йоанис Йоану и до последно не се знае кой е победител. Та, след като финишираха двамата, пред екрана се бяха събрали много хора, които за изненада не издаваха и звук и цареше такава тишина, каквато не бях чувал отдавана. Всички мълчаха в очакване да видят победителя във финалното състезание в гръцките серии. След 1-2 минути стана ясно, че това е Стивиан Гатев. И, за голямо учудване, нямаше недоволни, понеже през годините стана ясно, че Стиви вече е добре приет там и си е изградил уважение сред DH-обществото в Гърция.

Това състезание беше едно много приятно изживяване и чакаме календара за 2018 г. на DH-състезанията в съседна Гърция. Пожелавам на всеки да опита поне едно от тях!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>