Подранилият сняг нанесе поражения на някои витошки пътеки

Рязкото застудяване през изминалия уикенд (7-8 октомври), което през нощта превърна обилният дъжд в снеговалеж по планините, изглежда ще повлече след себе си повече проблеми, отколкото очакваме.

Може би сте разбрали, че в неделя състезателите в последния кръг по спускане осъмнаха без лифт – причината бяха тъкмо клони и дървета, които паднаха върху лифта вследствие на тежкия сняг, изсипал се върху все още напълно разлистените им корони.

Сега наш приятел ни показа снимки от пътеката, започваща от хотела до Копитото и завършваща в Бояна, която е маркирана като колоездачно трасе и е една от най-често караните на Витоша. По думите му клони и дървета са нападали почти по цялата ѝ дължина, като на всеки 50-100 м човек трябва да спира и да се катери през тях или в най-добрия случай да ги заобикаля някак си. На практика в момента карането по нея е невъзможно и не е много ясно кой и кога ще може да я възстанови. Същото е положението и с други туристически пътеки във Витоша.

Тези лоши новини вероятно ще създадат значителни затруднения и за организаторите на Велорали „DRAG Черни връх“, тъй като маршрутът на състезанието в последните години минаваше точно по тази пътека, а и по другите наоколо едва ли е по-добре.

Казано накратко, ако сте планирали каране на Витоша през задаващия се топъл уикенд, имайте едно наум и се придържайте към по-ниските пътеки, или още по-добре, разходете се до някоя от другите планини край София и по-скоро по южните им склонове.

Ако знаете и за други пътеки, които са станали непроходими или трудно проходими, може да споделите в тази тема: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=190588.

Реклама

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>