Пътеката от Дено

Има една пътека в Рила, която за много хора, които познавам, е в топ 10 заради своите дължина, техничност, разнообразие, достъпност и забавност. Това е пътеката от хижа „Мусала“ през подножието на вр. Дено, през вр. Шатър до м. Ситняково, където пък се продължава по предпочитано от вас трасе на байкпарк Боровец. Всички, които карат по нея, я знаят като „пътеката от Дено“ или „пътеката през Шатър“.

Карането по нея не е за всеки. За да ви хареса, на първо място трябва да сте почитатели на високопланинския терен. За протокола ще отбележа, че той няма нищо общо с намиращите се няколко километра по-надолу трасета на байкпарка. Тук камъните са остри и спъващи, клековете протягат клоните си към ръцете и педалите ви, а гледките, когато спрете задъхано да си починете, са като от покрива на света. Пътеката не е от лесните, тъкмо обратното! За да карате всичко по нея, ще ви трябват отлични умения, бърза преценка, малко смелост тук-там и тренирани мускули на ръцете и краката. АМ/ендуро велосипед би бил идеален – с твърдак ще е меко казано некомфортно, а с тежък DH байк ускоряването след много от спънатите участъци ще е трудно. Не че не си струва да пробвате с каквото имате, но не гарантирам същия приятен резултат.

Пътеката не е част от байкпарка, но излиза в м. Ситняково, откъдето може да продължите по някое от трасетата. До началото ѝ се стига с кабинковия лифт Боровец-Ястребец (хубавото е, че той работи независимо от байкпарка, т.е. дори след закриването на сезона в хубави уикенди можете да се възползвате), после имате 20-30 минути каране до хижа „Мусала“ (черен път с променлив наклон) и още час и нещо предимно бутане в подножието на вр. Дено, докато пътеката не обърне наклона си в посока надолу. Цялото каране (включително качването с лифта) обикновено отнема около 4 часа, което значи, че може да се направи дори и в по-късни есенни дни. Напролет обаче пътеката не е достъпна – надморската височина е голяма и точно при началото на спускането обикновено се задържа един снежен език, който прави преминаването опасно. Затова по нея „сезонът се открива“ обикновено чак през месец юли.

Това лято Jacket засне много качествено видео по нея – крайно време е да го видите, заедно с неговото описание отдолу. Освен неговата GPS следа в Strava, можете да ползвате и описанието в тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/1154-gpstrack0013.

Тази пътека официално не е част от байк парка. Името ѝ идва от връх Дено, към който се изкачва тя, но реално той се подсича.

До нея се стига най-лесно през кабинковия лифт Ястребец, после през х. „Мусала“ и след това пътеката е лесно откриваема. Най-добре следвайте в тази част трака докато не започне изкачването. След това пътеката не може да бъде объркана.

В началото на спускането има доста стъмен улей вляво от пътеката, така че внимавайте особено много за падания там. Пътеката като цяло е доста технична, с много камъни в началото и здрави клекове, които на места могат да ви свалят от колелото, ако не внимавате. След средата започват дълбоки улеи, където трябва да внимавате да не закачите някой педал. Към края пътеката става гладка и бърза (в тази част внимавайте за паднали дървета) и излиза в горната част на лифт Ситняково, откъдето вече можете да слезете по която искате пътека от байкпарка.

Цялата пътека отнема около половин ден с изкачването и лифта. Картите за Ситняково Експрес важат и за Ястребец, така че може да се комбинира много добре с полудневно каране в байкпарка.

Трак: https://www.strava.com/activities/1108877751.

Реклама


Ако желаете да изпратите видеоклип за тази рубрика, тук е описано къде и как можете да го направите: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/trails-video/4774-trails-video-intro.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>