Elevation 999 2017 – показания от очевидец

Ако заглавието ви звучи криминално, това е защото такова бе и състезанието Elevation 999 към чувствата на участващите в него ендуро любители. Те бяха обект на брутално нападение, измама, отвличане и няколко състава от раздел „Разврат“ на НК, а след всичко това, като при Стокхолмския сидром, душите ни искаха още и още. Като свидетел на всички тези издевателства ще дам своите показания, а понеже от случайните очевидци не се очаква да прилагат СРС-та, ще използвам само снимки от телефон като доказателствен материал.

Престъпните намерения на организаторите спрямо байкърските ендуро души станаха ясни още от момента, когато състезанието бе обявено като двудневно. Това се случва за първи път в България и крайно време беше! Имаме толкова добри места за каране, че е грехота да се ограничаваме само с еднодневни ендуро състезания…

Двудневният формат, хубавата прогноза за времето и щедрото обещание за ползване на лифтовете подтикна много от участниците да откраднат цели два работни дни за тренировки. Останалите, които не успяхме да излъжем Трудовия кодекс, можехме само да гледаме с натежали сърца статусите във Facebook, в които хората си говореха кой с кого щял да кара в четвъртък.

В петък вече бе крайно време да се изстреляме към Пампорово. Няма да споменавам колко разпоредби за ЗДвП бяха нарушени, защото това са само административни нарушения – направо безобидни на фона на криминалето, което вече се развиваше в област Смолян.

Специалните етапи бяха разпръснати в целия район между Пампорово, Смолян и Чепеларе. Дори сред Пампоровско-Смолянските трасета имаше сериозни промени и нови отсечки, а пък тези над Чепеларе не бях ги и помирисвал, така че време за губене нямаше. Планът ми предвиждаше да карам всичко, което е изцяло ново, и да пропусна поне три от етапите, защото не вярвах да ми остане време за тях. Учудващо и за мен обаче, успях да мина с леко тренировъчно темпо всички специални отсечки, не без помощта на видни съучастници, които ме върнаха обратно от Смолян.  Така нищо не остана за каране на сляпо, но пък видяното бе хем хубаво, хем не много успокояващо.

Реклама

Тук ще отворя дума за още един престъпен състав – измамата. „Който възбуди или поддържа у някого заблуждение…“ – състезанието в Пампорово създава очаквания за почти лежерно каране с кратки трансфери на самоход и ползване на лифтовете между почти всички етапи. Това обаче само прикрива изтощението, което очаква състезателите в поне половината от специалните етапи – те са дълги, технически трудни, а някои от тях включваха и изкачвания, достойни за ХС състезание.

Пример за това бе още първият етап (към Смолянските езера), в който след няколко минути спускане предимно по нова пътека, трябваше да изкачим няколкостотин метра стръмен черен път, а след него имаше още доста каране до финала.

Вторият етап, кръстен с невинното име „Алиса в страната на чудесата“, по традиция е най-дългият и труден в състезанието, като тази година за всеки случай стартът отново бе вдигнат чак на върха, за да се осигури допълнителна доза въртене още в началото.

След тези два „маратона“, трети и четвърти етап изглеждаха като бързи спринтове. Бързи, но не и лесни!

Затова пък безплатната бира в „Мечото ухо“, където бе отписването за този ден, влизаше лесно в гарнитура с вкусните гозби от менюто.

Вторият ден отново започна с брутален етап – от Снежанка чак до долната станция на лифта към Студенец. По принцип трасето „Малина“ само по себе си е достатъчно да докара всички мускули по тялото до ръба на схващането, а тази година бе дори по-грубо и изровено от предишните. Добавката бе като напомняне, че въпреки двудневния формат, за отпускане и дума не може да става.

Двата етапа под Мечи чал, т.е. трасето „Брус Лий“, разделено на две, бяха престъпно хубави. Все още по-малко карани, те не са загрубели, линиите им са все още чисти и ясни, а редуването на стръмни отсечки с виражи и по-полегати участъци създава предпоставки за все по-висока скрост с всяко следващо минаване и по-често отпускане на спирачките.

На едно място в горната част (т.е. седми етап) се караше по черен път направо по пистата и тук скоростите достигаха около 70 км/ч – малко са състезанията в България (в каквато и да е МТБ дисциплина), в които е имало подобен адреналин…

Подобно бе положението и в последния етап, където се караше предимно по черен път с максималната скорост, която нервите позволяваха. В този етап имаше дори и отсечка по асфалт!

За жалост потърпевшите от всичко това бяха по-малко от обикновено – състезанието се случи в период, в който много от обичайните заподозрени за челните места, особено в категория 30+, отсъстваха по една или друга причина. Няма да е грешка, ако кажа, че останалите присвоихме (съвсем законно) и техния кеф!

Към многобройните престъпни деяния, които можем да включим в обвинителния акт срещу Elevation 999, е и увреждането на чужда собственост. Падането на веригата и спуканите гуми бяха някакви дребни произшествия на фона на бруталните повреди, на които станахме свидетели – разглобено средно движение, „взривена“ вилка, протекли спирачки, спукана рамка (за спускане!), откъснат фланец на предна главина, изкривен преден венец… Първенец в каръщината без съмнение бе Милан Димов – в първия ден той се тюхкаше от падане на веригата, но това не трогна Съдбата, която му поднесе също усукване на предния венец при старта на пети етап и спукване на предната гума при скорост 70 км/ч по пистата на седми етап. Димитър Мънев също го конкурираше с „избушена“ вилка по време на тренировките и разпаднало се средно движение в събота. Хубаво е, че при всичко това и Касапакис, и Митко се разминаха без телесни повреди! Хубаво е, че и всички други, които бяха застигнати от технически проблеми, се разминаха без падания и наранявания при тях.

След тези два дни страхотно каране някои получиха фишове за най-голямо превишение на скоростта за първи път, а други за пореден. Фишовете бяха във формата на медали.

За организацията на всичко това органите на реда издирват група, включваща лица от цялата страна, които членуват в структури, известни като Concept Creative и Riders United. Говорител на спецслужбите обяви, че мероприятито с кодово име Elevation 999 е било едно от най-добре организираните до момента и се очакват още подобни акции. При първа възможност гражданите ще бъдат предупредени, за да внимават.

С оглед на собствената си безопасност, свидетелят пише тези редове от морски бряг извън границите на страната. Да се надяваме, че анонимността му ще бъде гарантирана! 🙂

Резултатите можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/events-2017/5529-events-bg-2017-elevation999-results

Още снимки с телефон от мястото на събитието можете да разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/elevation999-2017

Реклама

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>