Средногорски уикенд за начинаещи, деца и напредващи | 30 септември – 1 октомври 2017 г.

Biking Tours ви канят на двудневен маршрут от гр. Копривщица до  х. Бунтовна и обратно, който е подходящ за деца, начинаещи и напредващи колоездачи.

ПРОГРАМА

Ден 1 (30.09.2017 г.) Копривщица – хижа Бунтовна 

Среща в 10:00 ч. пред СОУ “Любен Каравелов“
адрес: гр.Копривщица, бул.“Х.Н.Палавеев“ No 77
GPS координати: 42.637252, 24.359753

След като групата се събере и направим кратък инструктаж, ще тръгнем в посока южния изход на средногорския град. Ще се движим в посока изоставената база на Барикадите и след няколко километра се отделяме надясно, за да навлезем в многогодишните букови гори на Същинска средна гора.

Карането продължава по красив горски път с изкачване и множество паметни плочи на геройски загиналите хайдути от Априлската епопея. Не след дълго излизаме от гората на едно от билата в Средна гора, където се открива обзорна гледка към върховете Вълк на юг и Богдан на север. Виждат се и южните склонове на Стара планина. От това място ще направим хубаво спускане по горски път, за да достигнем местност Пересатица, от която по черни пътища достигаме хижа Бунтовна разположена на 1200 м надморска височина, с невероятна гледка към Тракийската низина, Пловдив и Пазарджик.
Настаняваме се в хижата за нощувка. И ако групата има сили и желание, правим велоразходка до близкия вр. Вълк. 

Днешното каране е между 15 и 17 км с обща положителна денивелация не повече от 400-500 м.
Вода по маршрута има на няколко места.
––––––––––––––––––––––––––––––
Ден 2 (01.10.2017г.) х. Бунтовна- х. Средногорец – гр. Копривщица 

В днешния ден ще предложим два варианта за каране.

Първият е:
Когато групата закуси, ще тръгнем на север от хижата, подсичайки хълмовете на х. Барикадите. Скоро след това достигаме макадамов път, по който се отправяме към изоставената хижа Чивира, а след нея следва прекрасната и работеща х. Средногорец, разположена в подножието на връх Малък Богдан. Ще останем в хижата за обяд и по-дълга почивка. В следобедните часове поемаме към Копривщица, преминавайки северно от най-високия в Средна гора връх Богдан. Ще караме дълго време по красиви цветни поляни, от които има красиви гледки към билата на Стара планина, към подбалканските градчета и селата Клисура, Кърнаре и др.

Днешното каране се равнява на около 26 км. 
Вода има на няколко места, храна и бира на хижа Средногорец.
Целият маршрут е подходящ за начинаещи планински колоездачи с добро желание за каране.

Вторият вариант за втория ден е: 
След като закусим, ще тръгнем източно от хижата в посока гр. Стрелча. Ще се насладим на красиви гледки към вр. Богдан и други върхове от величествената Стара планина. Ще се качим на връх Вълк, от който ще караме по продължителни и приятни спускания към гр. Стрелча. Там при желание ще отделим време за разходка и обяд. След обяд може да направим няколкочасов минерален басейн. След което с организиран транспорт се придвижваме до Копривщица!
При този вариант карането е около 15-20 км с очаквана продължителност 3-4 часа. Теренът е изключително разнообразен и приятен, дори при лоши метеорологични условия не е проблем да се кара.
––––––––––––––––––––––––––––––

Реклама

Храна:
Ще направим обща поръчка на съпътстващия ни транспорт, а може и всеки да си носи. За каранията през деня е добре да си подготвите сандвичи. В хижата има само напитки- безалкохолно и бира храна не се предлага. 

Транспорт: 
Ние предлагаме транспортна услуга с маршрут София-Копривщица-София срещу допълнително заплащане от 20 лв.

Нощувка:
Спим в хижа Бунтовна в стаи двойки и тройки със собствен санитарен възел на цена от 20 лв./ на човек.
Деца до 10 г. се настаняват безплатно!
Деца от 10-15 г. на цена за нощувка 10 лв.
––––––––––––––––––––––––––––––
Препоръчваме на всеки участник да носи със себе си дъждобран (за прехода) и топли и сухи дрехи и обувки за подмяна (в случай на лоши условия и дъжд).

Организационна такса за събитието е 50 лв. за възрастни и 40 лв. за деца до 16 г. Таксата включва: водач/и, застраховка “Злополука“, и съпътстващ транспорт по маршрута за храна, екипировка и извънредни ситуации.

Таксата не включва: нощувки, храна, придвижване на участниците до началната точка на маршрута Копривщица.

В случай че нямате подходящ велосипед, може да наемете такъв на цена от 20 лв. на ден! Или иначе казано 40 лв. за двата дни.

Таксата може да бъде платена в брой на място, или предварително по сметка:

Сдружение Байкинг Турс, 
ЕИК 176964276 
BG77STSA93000023219049
STSABGSF
Банка ДСК

Записването става на e-mail: [email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Краен срок за записване 26.09.17 г.

https://www.facebook.com/events/286446321832808/