Алек Бонев с победа в сръбския маратон MTB Balkan Extreme

Хубава е тази седмица, щом за втори път се случва да съобщаваме за победа на български състезател в чужбина. Този път дисциплината е крос-кънтри, а главният герой е Алек Бонев от отбора на Байк център -. за тези от вас, които се интересуват от ХС състезанията в България, това име със сигурност става все по-познато! Информацията за тази статия ни бе изпратена от Бисер Бонев, за което му благодарим!

В неделя, 6 август, във Власотинце, Сърбия се проведе Balkan Extreme Marathon в дисциплината XCM. Алек Бонев, 17 годишен, от отбора на Байк център, спечели първото място при юношите, спечели и златен медал при мъжете.*

Състезанието се състоеше от едновременен старт на три дистанции – 27 , 45 , и 75 километра. Алек се пребори в малкия маратон (27 км), като стана победител на трасето и при младежи до 20 години, и при мъже 20+. Имаше състезатели от около осем сръбски отбора, два македонски, три български и състезатели от Черна гора. Общо имаше над сто състезатели, по около 35 – 40 във всички дистанции.

Трасето беше доста тежко, като най-големият проблем и за състезатели, и за организатори, беше около 40 градусовата жега. Около 38 градуса показваха термометрите при финала на 27 километровото трасе, около 40 градуса за финала на средната дистанция, а при завършването на най-дългата дистанция вече беше  41 градуса на сянка. Това принуди много състезатели да се откажат, създаде и доста работа на лекарските екипи.

Организацията бе добра, имаше двама съдии и няколко сътрудници от сръбската федерация по колоездене. Общо около 20 души бяха на разположение на организаторите.

Реклама

Класирането на Алек

Първо място едновременно при младежи (до 20 г.) и мъже (над 20 г.) в първия момент звучи объркващо. Та нали възрастовите категории са създадени, за да разделят състезателите? Всъщност става дума за леко недоразумение от страна на организаторите, предизвикано от това, че не са очаквали най-бърз по трасето да е младеж на 17 години.

Идеята на организаторите е, че освен първенците в съответните групи, трябва да има и един победител на трасето, без значение от категорията. Това е направено за насърчаване на юношите.

Затова Алек бе награден първо като победител при юношите, но малко преди награждаването той разбра, че ще бъде награден с два медала, две първи места. Вторият медал получи като победител в малкия маратон, т.е. като най-бързо преминал по трасето.

Организаторите обаче го обявиха като победител при мъже елит и победител на трасето. Недоразумението дойде от там, че не са предполагали, че юноша ще е краен победител. Затова на второто награждаване на медала му пише – първо място при мъже елит. Реално така се води и в списъка на организаторите. При съдиите е първи на трасето във всички възрастови групи и първи в неговата – до 20 годишни.

Във всички случаи по-важното е, че още на 17 години Алек вече конкурира мъжете – виждали сме го в България, сега стана факт и в Сърбия. Успех и занапред!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>