Йордан Анчев постигна голям успех в Specialized Rookies Cup

Изминалият уикенд (5-6 август 2017 г.) донесе голяма радост на българските DH фенове, защото Йордан Анчев постигна победа в състезанието Specialized Rookies Cup в Зерфаус-Фис-Ладис, Австрия.

© Rick Schubert

Съобщаваме ви радостната новина с известно закъснение, тъй като скромният като численост екип на МТБ-БГ по това време бе на петдневна почивка без компютър и интернет. Научихме за тази победа скоро след като тя бе факт и нямахме търпение да я отразим и на страниците на сайта. Затова нека започнем отначало…

Може и да сте разбрали от Facebook, че трима български младежи – Йордан Анчев (Райдърс Юнайтед), Димитър Мазнейков (Виво) и Румен Белезирев (Виво) – със скромен поддържащ екип заминаха за австрийския курорт Зерфаус-Фис-Ладис, за да участват в тамошния МТБ фестивал, част от който са състезанията Specialized Rookies Cup и iXS International Rookies Championships. И двете състезания са насочени изцяло към деца и младежи, т.е. към подрастващото поколение млади спускачи.

Реклама

Specialized Rookies Cup е новото име на iXS Rookies Cup и представлява серия от стартове по спускане, нещо като Световна купа за деца и подрастващи, която дава шанс на младите надежди (особено в Европа, тъй като състезанията са съсредоточени в Германия и Австрия) да участват в събития, организирани специално за тях по съвсем истински трасета и по съвсем истински начин – с логистика и екстри, каквито виждаме в най-престижните турнири, и с ранглиста, чрез която да бъде проследен прогресът им. iXS International Rookies Championships пък е състезание тип „шампионат“, т.е. веднъж в годината, на което се излъчва шампион не на база на точки, а само на един старт и времената, дадени в него. Specialized Rookies Cup се проведе в събота и послужи като квалификация за iXS International Rookies Championships, който пък беше в неделя.

И именно в събота, в категорията Pro U17 male, т.е. момчета до 17 години, Йордан Анчев, напълно непознат на никого в европейските DH среди, даде най-доброто време и спечели този кръг от Specialized Rookies Cup! Това е постижение, което много хора в България все още се опитват да осмислят, а за други то може би не е чак такава изненада, като се има предвид, че в българските състезания младежът от гр. Бяла редовно дава времена, които са респектиращо близки до тези на най-бързите ни спускачи. Но без съмнение можем да кажем, че това е най-добрият резултат на български МТБ състезател в международна надпревара! Който иска, може да спори, че състезанието е детско и т.н., но няма спор по факта, че Анчев участва в силна категория със съперници от не една и две европейски държави и спечели изцяло с каране, а не с късмет или щастливо стечение на обстоятелствата.


© Rick Schubert

И нещо доста важно – Йордан Анчев участва в това състезание на разноски на своя клуб Райдърс Юнайтед, но кара и се качи на подиума с фланелката на българския национален отбор. Браво и честито!

В същата категория Румен Белезирев от Виво също се класира добре – на „фаталното“ 13 място, което обаче си е преди средата на класирането. За жалост срещу името на съотборника му Димитър Мазнейков в категорията до 15 години стои надпис „Не стартира“ – доколкото разбрахме, той е счупил рамката си. Впрочем и Йордан Анчев е счупил своята, но е карал с велосипеда на Милан Димов, който именно бе съпровождащият и поддържащ човек за тримата младежи.

В неделя Данчо отново застана на старта, но този път условията бяха кошмарни – дъжд, мъгла и много кал. Въпреки че нямаше гуми за кал, българският състезател изглеждаше фаворит по трасето до момента, в който падна и изгуби шансове за победа. Въпреки това Анчев довърши спускането си и зае 17 позиция, а Румен Белезирев остана на 25 място – това е при 45 завършили участници и още десетина, които не стартираха. Първото място в този ден бе за словенеца Марко Ниемиц, който предишния ден бе завършил последен заради някакъв проблем по трасето.


© Rick Schubert

Това е кратката хроника с информация, която успяхме да съберем набързо оттук-оттам. По-важният въпрос е какво крие бъдещето – и за Йордан, и за други млади състезатели като него. От Райдърс Юнайтед споделиха, че ще направят всичко възможно да го изпратят и в следващите кръгове от Specialized Rookies Cup, така че преди да започнем с „ако…“ и с мечтите, нека просто му пожелаем това да се случи!

Повече информация за състезанията, пълни класирания и т.н. можете да видите тук:

http://www.ixsdownhillcup.com/

http://www.rookiescup.bike/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>