Tasty Bike Tour & Kayak през август

През август и септември нашите приятели от Габрово Плюс разширяват своя Tasty Bike Tour, като включват в него и един ден каране на каяци. Макар че по-долу ще видите конкретна информация за датите 3-6 август, след тях са планирани турове и за 17-20 август и 31 август – 3 септември. Възможно е също така да се организира такъв преход и на други дати по индивидуална заявка.

С настъпването на горещия летен период идва времето на нашата комбинирана програма (каяци и байкове). Реално тя базира на нашия Tasty Bike Tour, като към него се прибавя един ден каяци в яз. „Стамболийски“. Получава се наистина много добре като комбинация, като все пак колоездачната част е с по-голяма тежест.

ОТ „МАЛКОТО МОРЕ“ ДО ШИПКА И БАЛКАНА

Очакват ви четири дни на приключения в близост до Габрово. По вода и на колела, заедно ще открием тайните на Балкана и „Малкото море“.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Приемат се записвания за следните дати: 03.08-06.08.2017, 17.08-20.08.2017 и 31.08-03.09.2017, както и по индивидуална заявка. 
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

„ВКУСНО“ ПЪТЕШЕСТВИЕ С ВЕЛОСИПЕД

Прекарайте три безгрижни дни в Балкана! – очакват ни Узана, Шипка, Бузлуджа, Трявна, Боженци, Прирoден парк „Българка“, Географският Център на България и много други интересни места. 

Подходящо е за всички любители на активния начин на пътешестване, а в организацията му участват двама местни водачи, майстор-пивовар (крафт-бира) и главен готвач. 

Особен акцент представляват „вкусните спирки” по маршрута. В непринудена обстановка ще се насладите на храна и пиво, приготвени по нетрадиционни и балкански рецепти. Достъпно, леко и без излишна претенциозност.

С КАЯК ПРЕЗ „МАЛКОТО МОРЕ“

Плъзгаме се с лекота по повърхността и, макар да продължава само няколко часа, чувството за безвремие ни поглъща изцяло. Мястото е язовир „Александър Стамболийски“, близо до Габрово.

На фона на красивите гледки срещаме чапли и други водоплаващи птици. Те са едновременно любопитни да ни опознаят и плахи в опитите си да го направят.

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА

Програмата е за всички, които харесват активности на открито. Преобладаващата част от маршрутите в дните, предвидени за планинско колоездене, са дублирани от алтернативни варианти (асфалт), които могат да се ползват при нужда. За пълноценно участие са нужни умения над начално ниво и способност за изминаване на 35 – 45 км с велосипед по начупен терен. 

В деня за каяци гребането е в туристическо темпо – подходящо както за дебютанти и начинаещи, така и за напреднали каякари. Използват се двуместни „туристически“ каяци, които гарантират голяма стабилност във водата. Осигурени са спасителни жилетки, което прави възможно участието дори и на хора, неумеещи да плуват. Преди влизането на вода се провежда кратък инструктаж-обучение.

ТАКСА УЧАСТИЕ И ЗАПИСВАНЕ

Таксата е 210 лв. и включва:

• Три нощувки със закуски в семеен хотел
• Специализирана екипировка (каяк, гребло и спасителна жилетка) и водачи на вода (ден 1)
• „Вкусни спирки“ за обяд и вечеря (ден 2)
• Дегустация на крафт-бира (ден 3)
• Дегустация на билкови чайове и плодови сокове (ден 4)
• Придружител-водачи (ден 2-4)
• Транспорт за големия багаж (през всички дни)

Запишете се с кратък е-мейл на адрес [email protected], с посочване на следните данни:
• Име и фамилия
• Брой участници
• Телефон и е-мейл за връзка

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието.

Реклама

ПРОГРАМА

ДЕН 1 – „Усещане за Море!“ 

„Малкото море“ – така местните хора наричат първия голям български язовир. Истинското му име е „Александър Стамболийски“ и е обграден от широколистни гори и причудливи скални формирования. По бреговете му напразно ще търсите селища – такива просто няма. За няколко часа ще опознаем голяма част от акваторията му и неговите пернати обитатели – различни видове чапли, корморани и дори чайки… 

Предвидени са паузи – за снимки, при среща с представители на водната флора и фауна, или просто за почивка. По-амбициозните и спортно ориентирани участници ще имат възможност за допълнително гребане. 

Снимков материал и коментари разгледайте на https://www.facebook.com/gabrovo.plus/photos/?tab=album&album_id=1195665460478335
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
ДЕН 2 – „От Габрово до Центъра на Земята!“ – дължина 34 км, изкачване 1050 м.

От Габрово атакуваме Балкана към местността Узана на билото на Стара планина и Географския център на България. Нека баирът не ви притеснява – имаме цял ден да го преборим! По пътя сме ви подготвили „вкусни спирки“, скрити из вековните букови гори на Балкана, примесени с уханието на треви, билки и диви ягоди.

На големите узански поляни ще се снимаме в Географския център на България. На който му се кара още, ще го заведем да види гледката от връх Исполин (1523 м н.в.). Според местна легенда това отваряло допълнителен апетит.

А на Узана времето сякаш е спряло и това усещане допълва чара на планинския пейзаж. Формите на релефа са меки, а масивът Триглав изглежда измамно близък. Илюзия или реалност?…
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 
ДЕН 3 – „По билото на Балкана и надолу, чак до Трявна“ – дължина 47 км, изкачване 750 м.

Поемаме по чудесния веломаршрут към Шипка и не след дълго достигаме подножието на историческия връх. Тук имаме възможност за кратка пауза или за разглеждане на някои от най-знаменателните места от времето на Освободителната война от 1877-1878 година.

Заредени с допълнителна енергия, продължаваме към лобното място и паметника на Хаджи Димитър, скрити в сянката на вековна гора. 

Високо, на самото било, се намира „летящата чиния“ – паметникът „Бузлуджа”. За „предизвикателството на кораба-майка“ можете да прочетете на https://www.facebook.com/gabrovo.plus/photos/pcb.1202514449789878/1185735038138044/?type=3&theater.

Следва най-красивата част на Тревненския Балкан – караме край природни феномени, причудливи скални формирования и защитени местности. Тук някои от дърветата са на повече от 500 години. Ясени, габъри, чворести дъбове и вековни букове… Усещането е като в горска приказка, а ние самите сме нейните герои.

За десерт сме оставили дълго спускане с крайна цел Трявна. Дори и вече да сте били там, малкият град ще ви очарова отново. Заради неповторимата атмосфера на стара Трявна и заради свежия полъх на горняка. В сянката на над 200-годишната часовникова кула ще намерим пивоварна. Там, приятно уморени, ще се насладим на дегустация на крафт-бири по белгийска рецепта с „вкусни хапки“.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 
ДЕН 4 – „През китни селца и стари римски пътища до Габрово“ – дължина 36 км, изкачване 520 м

Караме през малки селца, по горски и по стари римски пътища. Очакват ни Боженци, Сечен камък, Торбалъжи, Баланите, Градище… По пътя ни се откриват страхотни гледки към главното старопланинско било, към Предбалкана, към Габрово. 

Завършваме деня с дегустация на билкови чайове (топли и студени) и домашно приготвени плодови сокове. 
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 
ПРИРОДЕН ПАРК „БЪЛГАРКА“

В преобладаващата си част пътчетата и пътеките на нашето приключение ни превеждат през територията на Природен парк „Българка“. С мъничко късмет, ще зърнете част от дивите обитатели на парка, включително благороден елен и сръндак. Значителен дял от приходите от събитието ще бъде използвана за опазване на биоразнообразието в Парка.

ДЕЦА

• Минималната възраст за участие е 14 години.
• Деца на възраст от 14 до 18 години могат да участват само в присъствието на участващ родител.

ВЕЛОСИПЕДИ

Ако нямате възможност да вземете велосипед със себе си, ще ви съдействаме за наемане на подходящ велосипед на преференциална цена. Заявете това още при записването си, за да се свържем своевременно с вас за уточняване на всички подробности.

СНИМКИ И КОМЕНТАРИ

Снимки и коментари от предишни издания разгледайте тук:

https://www.facebook.com/pg/gabrovo.plus/photos/?tab=album&album_id=1537467316298146

https://www.facebook.com/pg/gabrovo.plus/photos/?tab=album&album_id=1172939086084306
и
https://www.facebook.com/pg/gabrovo.plus/photos/?tab=album&album_id=119566546047833

https://www.facebook.com/events/1308566912593961/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>