Велоносният поход по „Ком-Емине“ започва в началото на август

600 км каране, носене и бутане на колело за една кауза

Борислав Йорданов – рекордьорът с колело по маршрута „Ком-Емине“, обяви, че започва своя „Велоносен поход“ по билото на Стара планина през първата седмица на август. Планираната дата за старт е 1 август, а целите са две – да се популяризира планинското колоездене в България и маршрутът „Ком-Емине“ като велосипеден, както и да се направи опит за нов рекорд по трасето.

За да реализира своя поход, Борислав ще бъде съпровождан от представители на някои от най-големите велосипедни клубове в страната, колоездачи, триатлонци и други спортисти. Очакват го повече от 600 километра каране, носене и бутане на колело по билото между връх Ком и Черно море за една кауза – разработването и поддържането на повече веломаршрути в страната. Със своя „Велоносен поход“ Борислав иска да покаже, че най-дългият пешеходен туристически маршрут в България може да се превърне и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв.

Освен силна кауза, предизвикателството на Борислав Йорданов дава заявка и за сериозно спортно постижение. 31-годишният колоездач от клуб „Велораптор“ заяви, че ще се опита да подобри всички настоящи колоездачни и пешеходни рекорди за най-бързо преминаване на „Ком-Емине“. Това значи, че той ще трябва да измине цялото разстояние от над 600 км, да направи над 20 км положителна денивелация и да изкачи и „подсече“ над 100 старопланински върха за по-малко от 4 дни и половина.*

* Бел. ред. В горния абзац текстът е от оригиналното прес-изявление, но междувременно дойде новината, че Илко Илиев е подобрил драстично рекорда за преминаване на Ком-Емине, така че настоящото най-добро време е 3 дни и 18 часа и ако Боби иска да постави нов рекорд, ще трябва да подобри това постижение.

Настоящият велосипеден рекорд по трасето е на Борислав, който през 2014 г. преминава маршрута „Ком-Емине“ без поддържащ екип за 5 дни и 4 часа. Рекордът му и до днес остава неподобрен, въпреки многото опити от други колоездачи. „През 2014 година, когато поставих рекорда, искрено се наслаждавах на изключителната ни природа в планината. Още в момента, в който финиширах, реших, че искам да го направя отново. Сега целта ми е да го преодолея за много по-кратко време, но и да покажа, че по „Ком-Емине“ има огромен потенциал за колоездене. Изглежда този факт не е осъзнат само от мен, защото сега, за разлика от 2014, няма да бъда сам – ще имам подкрепата на много хора по целия маршрут.“ – разказва Борислав.

Походът, планиран за началото на август, е „велоносен“, защото през немалка част от времето велосипедът се „вози“ на колоездача, а не обратното. Причината е, че има участъци невъзможни за колоездене и трудни дори за бутане. Според Борислав този поход е „велоносен“ и защото „Подобно на кръстоносците в миналото, аз и хората, които ме подкрепят, искаме да докажем, че планинският велотуризъм не отстъпва по възможности пред традиционния пешеходен, както и че той може да намери своето място на картата на Стара планина и на много други места в страната. България има изключителни планини, подходящи за планинско колоездене. Хубаво е да започнем да ги оценяваме, както и маршрутите в тях, пригодни за колоездене, да се маркират и поддържат като велосипедни.“

Основен организатор и инициатор на „велоносния поход“ е създателят на клуб „Велораптор“ Калин Русев. Той е на 45 години, от София, и ще бъде един от колоездачите, придружаващи Борислав по голяма част от трасето. Според Калин „велоносният поход“ е много повече от спортно предизвикателство: „С тази инициатива искаме маршрутът „Ком-Емине“ да се популяризира и маркира за колоездене, но и да покажем, че колоездачите в България могат да се обединяват около общи каузи, не само да се състезават един с друг. Подкрепяме един човек заради нещо важно, което касае много от нас – карането на велосипед в планината.“

Докато Борислав и Калин се подготвят, преминавайки участъци от трасето, в социалните мрежи вече започна кампания в тяхна подкрепа. Колоездачи от цялата страна публикуват свои снимки с вдигнати велосипеди и хаштаг #velonosenpohod. Други запалени по планинското колоездене се свързаха с организаторите, за да заявят готовност да придружат Борислав по някои от етапите на маршрута. По този начин той ще има подкрепа през цялото време на „велоносния поход“, както и още застъпници за своята кауза.

Всички, които искат да подкрепят „Велоносния поход“, могат да се свържат с организаторите от клуб „Велораптор“ (https://www.facebook.com/veloraptor.xc), както и на тел.: 0888619096 (Калин Русев), 0877411246 (Илиян Илиев).
Подкрепа може да се окаже и чрез включване в кампанията в социалните мрежи чрез публикуване на снимка с вдигнато колело с хаштаг „#velonosenpohod„.

Реклама

Велоносци – част от пейсърите, които ще придружат Борислав Йорданов по време на „велоносния поход“:

Александър Алексиев, 24 години, от Мъглиж

Един от най-успешните състезатели по  планинско колоездене в България. През последните години е спечелил всички XCO и XCM състеазния по планинското колоездене, в които е участвал. Той е и един от най-добрите шосейни състезатели в страната, състезаващ се за „Несебър-Шокблейз“.

––––––––

Калин Русев, 45 години, от София

Кара колело в планината вече повече от 20 години, като през последните 3 и половина участва активно в състезания и е печелил само призови позиции в своята категория.  Отскоро е планински спасител към ПСС отряд София. Освен с различни спортове, има дългогодишен опит и като мениджър в международна корпорация, предприемач и ръководител на големи екипи. Има двама сина и една дъщеря.

––––––––

Александър Сръндев, 20 години, от София

Национален състезател по триатлон (плуване, колоездене и бягане) и лека атлетика. Активно се занимава със спорт от 8 години. Има държавни и балкански титли, а през 2016 г. дори исторически първи медал за България от Европейското първенство по крос дуатлон за младежи (планинско бягане и колоездене). На Световно първенство по планинско бягане подобрява рекорда на трасето за България и финишира на 33-то място.

„В момента съм се концентрирал изцяло върху европейското първенство по крос дуатлон в края на юли, като целта ми е влизане в челната тройка при мъже. След връщането ми обратно в София, ще покарам и първия ден или нощ с Боби, като ще се опитам да съм му максимално полезен, за да успее да слезе под поставения преди време от него рекорд по 600-километровото трасе в Стара планина.“

––––––––

Владислав Гюров, 33 години, живее в София

По професия е програмист. Планинското колоездене е неговата страст и често можете да го видите на почетната стълбичка на състезанията в дисциплината крос-кънтри.

––––––––

Димитър Михайлов, 38 години, от Габрово

Завършил е математическата гимназия в Габрово и след това Софийския университет. Работи в софтуерна компания. Женен е и има две дъщери. Започва да се занимава с планинско бягане и планинско колоездене преди около 4 години. Член на КК „Янтра-Исполин“.

––––––––-

Милен Ценков, 35 години, от София

Бивш колега на Борислав. Запален катерач. Предпочита да прекарва свободното си време сред природата.

––––––––-

Димо Желев, 27 години, от Шумен

Запалва се по планинското колоездене преди 3 години и започва да участва в състезания, за да провери границите си. По професия е строителен инженер, а с колелото търси приключения в свободното си време из планините.

––––––––

Васил Василев, 32 години, от Шумен, живее в с. Белащица до Пловдив

Запалва се по колоезденето, благодарение на Боби. Твърди, че този спорт е променил живота му из основи.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>