Още пет въпроса за Европейското първенство по спускане 2017

В края на месец май български отбор в състав от пет човека взе участие в Европейското първенство по спускане и се завърна с обнадеждаващи за бъдещето резултати. В опит да осигурим повече подробности, през юни зададохме по четири въпроса на всеки от българските участници – надяваме се, че отговорите им са ви били интересни… Това е приятната част, добрите новини. Още там обаче ви загатнахме, че има и не толкова приятна част. Тя е свързана с няколко въпроса, пет на брой, които Росен Ковачев в качеството си на управител на спортен клуб „Гравити“ (член на БКС) отправи към федерацията още в деня на заминаването на отбора (23 май) и до момента още не е получил официален отговор на тях. Именно тази липса на отговор наричам „неприятна част“, защото не е наша работа да коментираме дали въпросите са основателни или не, хубави или лоши, принципни или не… това са все субективни неща, но обективният факт е, че и към момента Гравити очакват отговор, а и не само те. Този отговор, ако го имаше, също би могъл да се стори на всеки различен – добър и обоснован за едни, лош за други, но може би най-големият проблем в случая е липсата му, защото точно тя поражда и съмнения, и приказки, и дори препирни тук и там.


Росен Ковачев се обърна към нас с молба да публикуваме информация по случая. Затова освен петте негови въпроса, му зададохме и няколко от нас за доуточняване на ситуацията. Ще изпратим връзка към статията и на Българския колоездачен съюз, защото с голямо желание бихме публикували и техните отговори, ако ни изпратят такива. А най-добре би било, ако занапред кореспонденцията се случва по нормалния начин в рамките на федерацията, без да се прибягва до подобен епистоларен стил…

И така, ето го писмото на Росен Ковачев (без редакция от наша страна), изпратено няколко пъти до всички възможни e-mail адреси на БКС и органите му за управление:

Уважаеми членове на УС на БКС,

Уважаеми членове на БКС,

 

Пиша по повод едно много тайно заминаване днес на Националния ни отбор по спускане за Европейското в Италия, което поражда няколко въпроса:

Защо никъде няма информация за това пътуване и за състава на отбора?

Кой е селекционер и до колко е компетентен да взима решения?

Какви са критериите и как са селекционирани състезателите?

Къде са поканите на състезателите?

Кой е заминал, освен отбора?


Като състезател и управител на СК Гравити, до мен не е стигнала никаква информация и разбирам в последния момент, че умишлено е скрита. Не съм получил и покана за участието на един от състезателите ни.

Моля в най-кратък срок да ми бъде предоставена информация по поставените въпроси, както и бюджета за това пътуване.


С уважение,

Росен Ковачев

Реклама

А ето и няколкото уточняващи въпроса, които ние зададохме на Росен Ковачев във връзка с настоящата публикация:

1. От въпросите ти до голяма степен става ясно, но все пак кажи ни още веднъж какво те провокира да изпратиш това писмо до Българския колоездачен съюз преди повече от месец? Т.е. ти какви нередности виждаш около изпращането на тези състезатели на Европейското първенство?

Както като състезател от националния отбор по спускане, така и като управител на отбор с няколко национални състезателя, е редно до мен да стигне покана и решение от националния селекционер. Селекционер, който според мен няма никаква идея за планинското колоездене и няма никакви компетенции да взима решения от каквото и да е естество, свързани с него. Този човек не е бил на нито едно наше мероприятие, не познава лично нито един състезател и още куп други неща, от които сами можете да си направите изводи.

Относно заминаването, до мен стига информация, че то е било умишлено скрито и пак са очаквали да се „размият нещата след свършен факт“. За всичко това разбирам няколко дена преди самото заминаване и ми беше поставено условие, че ако осигуря транспорт, ще мога да замина и аз като състезател. Такова отношение не смятам да търпя!

БКС говореше за критерии при избора на състезатели, които въобще не се спазват – имаме точкова система и гоним уж високи резултати. Друг е и въпросът, свързан с организацията на цялото пътуване и самото му осъществяване, но за това може да питате самите състезатели. А защо са заминали толкова малко състезатели (при наличие на по-голяма квота) и каква работа имат още трима души съпътстващ персонал? Отговорът за малкия бюджет вече не е подходящ… Има още куп други неща, но просто не искам да задълбавам прекалено.

2. Имаш ли някакъв личен мотив, ощетен ли си лично от това участие?

Развитието на планинското колоездене в България бих го нарекъл личен мотив. Липсата на прозрачност при управлението на БКС е порочна практика, от която сегашното му ръководство обеща да се отърве, но си продължаваме по стария начин. В качеството си на член на Контролния съвет на БКС опитвам да го променя, но нещата само се влошават. Вече се питам дали някой няма личен мотив срещу мен и докъде са готови да стигнат в липсата на какъвто и да е контрол върху дейността им.

Бих казал, че съм ощетен единствено като състезател от това участие. Но не смятам това за акцент на поставените въпроси, не е това важното.

3. Свързаха ли се по някакъв начин с теб от БКС през този период?

Малко по-късно след първото писмо получих телефонно обаждане от председателя на БКС Евгени Димитров, но любезно му обясних, че искам официален писмен отговор. Естествено, от официалния адрес за кореспонденция на БКС нямало как да ми отговори въпросният селекционер и написах повторен имейл с молба да бъде препратено към него. След това последва повторно обаждане, в което ме питат защо съм бил споменавал предишното обаждане… Извинявам се, но проведените разговори нещо тайно ли трябва да бъдат?! Отправил съм запитване с копие към всички клубове, като е редно и отговорът да е до всички. Писах още няколко мейла с приканване да ми отговорят, но нямаше ефект. След това се свързах по телефона с главния секретар на БКС Веселин Михайлов, който ми обеща, че ще ми отговорят в края на следващата седмица. Сами се сещате, че и това не се случи, въпреки че се чухме още няколко пъти в продължение на две седмици.

4. Какво очакваш да се случи или промени, ако все пак отговорят официално на писмото ти (дори и след толкова време)?

Вече съм изгубил всякаква надежда да се случи нещо с това ръководство на БКС. При тях си е практика да оставят без отговор повечето неудобни запитвания (не само моето) и да чакат да отшуми във времето. Явно си гонят по-важни интереси от това да обърнат внимание на членовете и избирателите си.


Следващата стъпка от наша страна ще бъде да изпратим линк към тази статия на посочените в сайта на БКС контакти и се надяваме те да ни изпратят отговори, които да публикуваме, защото това би било най-добре за всички, които се интересуват от спортната страна на планинското колоездене.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>