Kongur Air Fest 2017 | Няколко въпроса към Яник Граниери

В началото на месец юни Петрич и местният клуб Виво за втори път бяха домакини на фестивала Kongur Air Fest. Този път обаче акцентът не бе върху състезанията, а върху обученията и споделянето на опит от страна на двама от най-успешните професионални атлети на Red Bull – Весо Овчаров (парапланеризъм) и Яник Граниери (планинско колоездене). Това стана в рамките на специализирани кръжоци, в които се включиха както местни спортисти, така и гости от други части на страната.

Между всичко това Яник Граниери, който е една от звездите на фрийрад/слоупстайл сцената, успя да отговори и на няколко въпроса, които бяхме подготвили за него. Благодарим за съдействието и на колегите от сп. 360, които осъществиха това интервю, тъй като нашият екип точно тогава нямаше възможност да присъства на фестивала. Статията е допълнена със снимките на Кирил Цветков от клуб Виво, благодарности и към него! 

Какви са първите ти впечатления от трасето? Кои елементи ти харесаха най-много? Има ли такива, които имат нужда от подобряване?

Трасето беше доста добро, много ми хареса! Любимите ми участъци са тези с корени и странични наклони. Ако има нещо, което трябва да се подобри, това е долната част на трасето. Скоковете там са прекалено големи, което ги прави опасни.

В Петрич водеше нещо като кръжок/уъркшоп с български карачи. Често ли участваш в подобни неща?

Често не, но всеки път, когато участвам, е истинско удоволствие. Обичам да споделям с останалите карачи, това дори е основното нещо, заради което карам – споделянето!

Не е ли трудно за човек с твоето ниво на каране да „се върне назад“ и да обяснява неща, които за теб може би изглеждат лесни и интуитивни, които се случват по навик?

Не го намирам за трудно, напротив – мисля, че е много интересно, защото е наистина трудно да вкараш емоциите си в думи. Аз имам 3 сестри и 4 братя, двама от тях са по-малки от мен, така че още от малък съм свикнал с това да уча някого да прави нещо.

Кое е трудно за теб самия? Има ли изобщо такова нещо в карането?

Единственото неприятно нещо за мен в планинското колоездене е, че то чупи кости, което е гадно.

Какво те кара да търсиш нови и нови предизвикателства? Състезанията или нещо вътре в теб, което не зависи от събития, спонсори и прочие неща? i

Аз съм човек, който има нужда от ежедневни предизвикателства, за да живее. Това ме държи всеки ден – фактът, че планираш нещо и правиш всичко възможно, за да стане то реалност. Колкото и трудно да се окаже, изправям се срещу него, докато стане.

А как се справяш с рисковете, с контузиите? Изпитваш ли страх и как го преодоляваш?

Рисковете, страхът, травмите са част от живота ми още от първия ден. Майка ми ми е разказвала как съм се катерел на всякакви неща, за да скоча оттам, така че смятам, че тялото ми просто е свикнало с това. (смее се) Но страхът е едновременно най-хубавото и най-лошото нещо на света. Понякога страхът е толкова голям, че дори не ти позволява да мислиш или да говориш, просто е ужасно. Но от друга страна, е най-доброто нещо, защото в момент на страх ти се изправяш срещу света и риска за самия себе си. Обичам го толкова, колкото го мразя. Да излезеш от комфортната си зона е все едно да скочиш в замръзнало езеро, когато навън е 40 градуса. Ужасно и в същото време чудесно! Странно чувство е.

Кой е любимият ти трик?

Този, който си е мой личен – 360 flatspin x-up

А кое е най-сложното/най-трудното, което си правил/карал?

Най-откаченото трасе, което съм карал, със сигурност е Red Bull Rampage. Лудница! Най-сложният трик вероятно е double backflip, когато го направих за първи път. Чувството беше откачено!

Все още си млад, а вече си един от най-добрите в света. Каква е рецептата за подобен успех?

Хахаха. Да се забавляваш определено е ключът! Колкото по-сериозно вземаш нещата, толкова по-зле стават. Спортът означава страст, емоции. Започваш, защото си имал чувство, което те е накарало да направиш всичко възможно, за да имаш това колело! Така че запазете това откачено чувство в сърцето си и го оставете да ви води.

Кое е по-важно за израстването на един карач според теб – по-трудните трасета или средата, в която кара, хората с които кара?

По малко от всичко това, но със сигурност карането по много и разнообразни трасета и на различни велосипеди ще те направи по-добър карач. А да бъдеш заобиколен от мотивирани хора е ключово.

Реклама

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>