Четири въпроса за Европейското първенство по спускане 2017

Отговорите идват от петимата български участници в Сестола, Италия.

Преди това нека припомним накратко, че на 27-28 май петима национали се състезаваха в Европейското първенство по спускане – това бяха Стивиан Гатев и Йоан Нейчев (мъже елит), Денислав Ангелов и Теодор Мавродиев (юноши) и Виктория Гончева при девойките. Участието бе организирано и финансирано от Българския колоездачен съюз, което е чудесна новина, макар и да не се възприема еднозначно от всеки – някои хора очакват някои отговори на въпроси, които са отправили към федерацията.

Тук обаче няма да се занимаваме с това, защото искаме преди всичко да поздравим Вики, Стиви, Йоан, Денислав и Тедо за това, че се върнаха живи и здрави и че ни зарадваха с резултати, които показват определен напредък (особено класирането на Денислав и Тедо при младежите!), макар все още са далеч от челните места.

Решихме, че най-добрият начин да отразим събитието, е да зададем на всеки от петимата четири въпроса, на които те да отговорят. По този начин се оформи една интересна картина от първо лице, придружена и от няколко снимки.


Виктория Гончева, 5 място девойки

Трасето през твоите очи?

Първия ден, когато отидохме на оглед, трасето ми се стори доста стръмно, но нямаше участък, който да ме уплаши много или да ми се стори невъзможен за минаване. Още тогава вече нямах търпение да покарам.

Как протекоха за теб тренировките и квалификацията?

В началото на тренировките, докато опозная трасето, изпитвах леки затруднения, признавам, но постепенно се отпуснах и все повече започна да ми харесва. Всичко си вървеше перфектно, докато не спуках гума и разбрах, че нямаме помпа. Квалификацията мина без произшествия, но реших да направя едно спускане, без да напъвам много. Така финиширах пета, доста по-назад от другите момичета.

Как премина финалното ти спускане?

Чувствах се сигурна и уверена и за финалното спускане знаех точно къде мога да отпусна спирачките малко повече. Дадох всичко от себе си и имах много чисто спускане в най-стръмните и трудни участъци, но в края на трасето, на равното, направих една огромна грешка, паднах и всичко замина по дяволите. Така отново финиширах пета, но с почти същото време като това от квалификацията. Все пак съм доволна от резултата, най-малкото не съм последна, както очаквах! 🙂

Равносметката за теб?

Извадих си няколко много важни извода от това състезание и разбрах къде се намирам спрямо другите момичета. Сега знам върху какво трябва да работя повече и съм мотивирана да постигна новите си цели.


снимка: Luca Cerri

Денислав Ангелов, 15 място юноши

Трасето през твоите очи?

Трасето беше интересно, на места с доста наклон и остри завои, но не беше трудно в сравнение с другите трасета, на които съм карал.

Как протекоха за теб тренировките и квалификацията?

По време на тренировките имах две падания на два завоя към края на трасето и през цялото време търсех подходящата гума, която да държи както на меко (прашно), така и на по-твърдо.

Как премина финалното ти спускане?

За финалния ден бях уцелил точната гума и бях по-сигурен. На финалното спускане допуснах няколко грешки, но се стараех да наваксвам с въртене, където е възможно.

Равносметката за теб?

Като цяло съм доволен от състезанието и от класирането си и се радвам, че карах там, защото на такива състезания се трупа доста опит и имаме възможност да видим къде сме спрямо другите в Европа.

Реклама

Теодор Мавродиев, 21 място юноши

Трасето през твоите очи?

Трасето не беше дълго, нито уморително, но пък за сметка на това беше технично, с много завои и доста стръмни места.

Как протекоха за теб тренировките и квалификацията?

Като във всяко състезание, но този път наблегнах повече на гледане на другите участници. Не си давах зор, карах и мислех линиите.

Квалификацията премина с една идея по-леко каране, защото точно преди нея си ударих рамото, а на него имам травма още от Световното в Италия миналата година.

Как премина финалното ти спускане?

За финалното спускане се съсредоточих на MAX и свалих 10 секунди от квалификационното време. Имах грешка при излизане от вираж (ударих си коляното във вилката, защото ми прескочи веригата) – това ме забави леко, но като цяло съм доволен.

Равносметката за теб?

Бях се отпуснал преди това две седмици, малко почивка, но сега започват яките тренировки!

Равносметката е, че не сме толкова зле – даже трасетата ни са добре в сравнение с много други по света. Ако наблегнем повече на каране в чужбина, но не само състезания, а и тренировъчни лагери, ще има напредък и ще прогресираме, а може и някой ден България също да е в по-челните места.


снимка: Luca Cerri

Стивиан Гатев, 52 място мъже

Трасето през твоите очи?

Трасето беше сравнително късо, точната дължина не знам, но беше под 3 минути.

Като цяло не беше много сложно – стартът започваше на открито, след което се влизаше в гористата част, в нея имаше доста стръмни завои, някои от тях доста спънати, след това отново се излизаше на открито и така до финала си беше flow трасе с виражи. Според мен липсваха скокове. С две думи – не беше нещо впечатляващо. Но за сметка на това тествахме странични трасета, които бяха звееерски! Не знам защо бяха избрали точно това трасе за провеждане на състезанието…

Как протекоха за теб тренировките и квалификацията?

Първия тренировъчен ден карах с нормално темпо с цел да хвана ритъма на трасето. Спирах да видя другите състезатели откъде и как минават, за да мога да си направя изводи откъде е по-бързо и по-добре. Като цяло имахме време за тренировки.

Как премина финалното ти спускане?

Не беше това, което исках – допуснах няколко грешки. Както споменах, трасето беше късо и място за грешки нямаше. Но все пак връщане назад няма, надявам се в следващите състезания да покажа на какво съм способен – тренирам повече от всякога и нямам търпение за идните състезания!

Равносметката за теб?

Определено имаме развитие в тази дисциплина – както всеки може да погледне, в резултатите се намираме някъде по средата, което си е прогрес. Надявам се да имаме повече участия на такива състезания. Искам също така да благодаря на всички, които ни помогнаха да участваме на такова събитие!

Йоан Нейчев, 59 място мъже

Трасето през твоите очи?

При първия оглед на трасето пеша ми се стори бая стръмно на места. Когато го покарахме, разбрах че пеша е различно и трасето си е супер. Хареса ми! Не е най-трудното трасе, което съм карал, нито най-дългото, но беше много добре направено. От горе до долу постоянно имаше завои и виражи, всякакви съществуващи типове.

Как протекоха за теб тренировките и квалификацията?

Тренировките и квалификациите преминаха много добре, нямах проблеми, успях да се отпусна.

Как премина финалното ти спускане?

На финала карах хубаво и бързо, но допуснах груба грешка в един участък и бях с по-малко скорост в следващия.

Равносметката за теб?

Доволен съм, класирането ни е добро – при мъже имаме 52 и 59 място, при юноши 15 и 21-во. На ниво сме, развиваме се, факт. Състезанието беше полезно, но трябва още много такива, конкурентната среда развива най-много.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>