Световна купа 2017 | DHI 4 кръг, ХСО 3 кръг | Валнорд, Андора

Първият двоен кръг от Световната купа за 2017 г. (едновременно в дисциплините DHI и XCO се проведе във Валнорд, Андра на 1 и 2 юли. Ето кратка хроника за двата старта.

DHI

Трасето за спускане в Андора е най-стръмното в сериите с 626 м денивелация за малко повече от 2 км.

Завръщайки се след изваждане на рамото, световният шампион Рейчъл Атертън (Trek Factory) кара доста внимателно и завърши на четвърто място. Мириам Никол (Commencal/Vallnord) обра лаврите с малка преднина пред победителката в третия кръг Тане Сийгрейв (Transition/FMD Factory). Водачката в сериите Трейси Хана (Polygon UR) падна и завърши на 9 място.

Запис от прякото предаване по Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.tv/live/AP-1PWUW9EAD1W11/segment/AP-1PWHVY3Q51W11/women-s-dh-finals.

При мъжете световният шампион Дани Харт (MS Mondraker) даде много добро време при оставащи пет човека на старта след него. Последните двама обаче – Грег Минар (Santa Cruz Syndicate) и Трой Броснан (Canyon Factory) направиха ситуацията инфарктна за феновете на спускането. Първо Минар подобри времето на Харт, с което се доближи до поредна победа и затвърди лидерската си позиция в сериите. След това бе ред на Боснан, който на междинните контроли се движеше в опасна близост до времето на Минар, ту малко назад, ту малко напред. В крайна сметка нещта се решиха със стотни, но победата бе за младия австралиец и бе дълго чакана. Макар за него това да е втора победа в СК, първата бе толкова отдавна, че почти я бяхме забравили. Трой имаше нужда от това постижение, след като в последните години неизменно е в топ 10 и доста често се качва на подиума. Сега увереността му може би ще стане още по-голяма, а това значи все по-интересен сезон. 

Запис от прякото предаване по Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.tv/live/AP-1PWUW9EAD1W11/segment/AP-1Q6WG3U1W1W11/men-s-dh-finals.

Реклама

ХСО

В крос-кънтри състезанията нещата не бяха толкова драматични, поне по отношение на първите места. И двамата лидери във временното класиране – Нино Шуртер (Scott-SRAM) при мъжете и Яна Беломойна (CST Sandd American Eagle) при жените постигнаха победи, при това по сходен начин – със силни атаки още в първата обиколка и без да поглеждат повече назад. С трите си поредни победи Шуртер вече е почти недостижим на върха, докато Бломойна все още не е бетонирала позицията си, но резултатът в Андора добави важни точки към актива ѝ.

Записи от преките предавания по Red Bull TV можете да гледате тук:

https://www.redbull.tv/live/AP-1PWUW9EAD1W11/segment/AP-1Q6WG3NS11W11/women-s-xco-finals (жени)

https://www.redbull.tv/live/AP-1PWUW9EAD1W11/segment/AP-1Q6WG2PQ91W11/men-s-xco-finals (мъже)

Пълното класиране от всички състезания можете да видите в сайта на UCI.