Biking Tours | Вело уикенд Белмекен | 29-30 юли 2017

Поредното лятно приключение на Biking Tours е в средно високите части на Рила около Юндола и яз. Белмекен, като терените са подходящи и за начинаещи, стига да имат поне средна физическа подготовка.

ПРОГРАМА

Ден 1, 29.07.2017 
10:30 ч. Срещата е на паркинга на Юндола 
GPS координати на обекта: 42.063163, 23.854702

Когато групата се събере, качваме се на велосипедите и поемаме по асфалтовият път към язовир Белмекен. Наслаждаваме се на красивия високопланински път, изпълнен с множество диви цветя, горски плодове и красиви чешми. След около 10 км достигаме х. „Христо Смирненски“, където ще отседнем за обяд и БИРА. След обяда отново продължаваме по същия красив път, за да достигнем контра стената на яз. Белмекен, намираща се на 17 км от началната ни точка. От това място се отклоняваме по черен път, югозападно от язовира, за да направим неговата пълна обиколка. Достигайки до стената, караме по почвен път покрай едноименния язовир, наслаждавайки се на бреговете, водата и величественият връх Белмекен, който се издига над язовира. След като достигнем същинската стена на язовира, минаваме под нея и довършваме обиколката си по асфалтов път, който отново ще ни изведе на контра стената, откъдето ще се любуваме на страхотните гледки към Рила, Пирин и западните части на Родопа планина. От тази точка караме още 2-3 км, за да достигнем станцията на Национална компания железопътна инфраструктура, където ще се установим за нощувка.

Ето и данните от GPS-а за днешния ден:
31 км с денивелация + 807 м; -237 м. Очаквано време за изминаване 3-5 ч.
Вода по маршрута има на много места.
––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 2, 30.07.2017

Когато групата е готова, ще тръгнем отново на преход, за да се насладим на красиви местности, реки, поляни и пътеки. Ще караме по добре утъпкан и маркиран път в посока х. „Грънчар“. От този път ще се отделим след 10-ина километра или час-два каране, за да се впуснем в истинска планинска авантюра по разнообразен черен път между реките Леевещица и Черна Места. Преминавайки през интересни за каране терени, ще достигнем голям разклон на основния ни път, откъдето ще се отделим, за да хвърлим поглед на още едно уникално място – Софан дере, което ще ни издигне нависоко, за да продължим с наслаждаването на гледките. Преминавайки през река Софан в плитката ѝ част, се издигаме още малко по горски път, за да достигнем едно от съседните била на Рила, откъдето ще може да видим като на картинка селата Смолево, Пашови и други, които се намират в Родопа планина. Ще продължим да караме по черен път, който минава през местност Манашица и ще ни изведе отново на асфалтовия път Юндола- Белмекен, за да се върнем на изходна точка.

Днешното каране е също около 35-40 км. Очаквано време за изминаване 3-5 ч.
Денивелацията е подобна на първия ден.
Вода по маршрута има на две места!
––––––––––––––––––––––––––––-
Определяме този маршрут като изключително приятен и красив, подходящ за начинаещи планински велосипедисти със средна физическа подготовка.
В маршрута няма силно технични и трудни участъци.

Реклама

Нощувки: 
Спим в станцията на НКЖИ на около 2000 м надморска височина! Настаняването е в стаи с 2 и 3 легла със собствен санитарен възел ИЛИ на палатки в двора на базата!
Цената е 20 лв. на легло и 7 лв. на палатка на човек с ползване на напълно обзаведена кухня, баня и WC в базата.
––––––––––––––––––––––––––––-
Храна:
Първия ден ще обядваме на хижа „Хр. Смирненски“ (супи, скара, аламинути). За вечерта може да си поръчаме на домакините да ни приготвят, а може и сами да си направим.
За карането втория ден всеки трябва да си носи храна – по маршрута няма!
––––––––––––––––––––––––––––
Организационната такса за събитието е 50 лв. и включва водач/и, застраховка злополука, както и съпътстващ транспорт за багажа, палатките, храната и екипировката. 
Имаме възможност да подсигурим транспорт за хора и велосипеди от София до Юндола и обратно, като цената за транспорта е 20 лв. в двете посоки!
––––––––––––––––––––––––––––
Записването става на e-mail: [email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Краен срок за записване 25.07.2017 г.
Моля, изпращайте три имена, ЕГН и актуален тел. както и желание за нощувка – палатка или база.

Очакваме Ви!

https://www.facebook.com/events/1515935965146706/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>