Biking Tours | Велопоход Ком-Емине 2017 | 15-26 юли

Имаме удоволствието да ви поканим на велопоход по най-дългия маркиран планински туристически маршрут в България – Ком-Емине. Маршрутът е легендарен и за него е писано много. За първи път е описан от Павел Делирадев в далечната 1933 г. Преминаван е пеш, с бягане, с велосипед, със ски и снегоходки, и през лятото и през зимата. Изключително предизвикателство за всички туристи, спортисти и любители на планината.

МАРШРУТ
Трасето е предимно крос-кънтри: общо около 600 км, над 20 000 м положителна денивелация, разпределена почти равномерно като натоварване в 12 пълни дни и 1 полуден. Изцяло по главното билото на Стара планина по изключително разнообразен терен: от красиви горски пътища до почти непроходими за велосипед каменисти пътеки, на места утъпкани и приятни, на други обрасли с къпини и затрупани с нападали дървета. На места клекът и шипките ще оставят трайни следи по краката ви, а дивите необлагородени пътеки ще се запечатат в сърцата ви. Ще има невероятни спускания, където може и да сте първите открили правилната линия, както и много носене в участъци, където е трудно преминаването дори и пеша. Много от вечерите ще прекараме на диво къмпингуване, край лагерния огън, потегляйки с изгрева на следващия ден за поредния 12-часов преход из дивия и красив Балкан. Пътеките по Ком-Емине са все още необлагородени за велосипеди и с естествената си красота и техничност ще ви доставят по-дълбока тръпка. За някои това ще е лично постижение, за други приятен начин да прекарат 13 дена в планината, далече от цивилизацията.

ОРГАНИЗАЦИЯ
Велопоходът е туристически и няма състезателен характер. Времената за придвижване и дневното физическо натоварване са съобразени за средно подготвен планински велосипедист.
Средната положителна денивелация за деня ще е около 2000 м, а изминаваното разстояние от 30 до 80 км. На съобразени от водачите места са предвидени регламентирани почивки, които са средно по 10 минути на всеки 2 часа, както и допълнително закуска от 30 минути и обяд от 60 минути. Попътните хранения са до питейна вода. Групата ще бъде ограничена до 20 участника и ще се движи компактно без разкъсване с водачи отпред и отзад. Ще има общо трима водачи, които са преминавали маршрута многократно и го познават отлично. В зависимост от метеорологичните условия и физическото състояние на групата, водачите ще може да променят графика на придвижване, времето за почивка, вариантите за пътеките и местата за нощувка (бивак). С групата постоянно ще има придружаващ транспорт, който ще превозва палатките и спалните чували, както и компактен, до 40 л, придружаващ личен багаж на всеки участник. Транспортът ще се среща с групата почти всяка вечер, с изключение на три вечери. При аварийна ситуация, лека травма или при необходимост от почивка участник може да се придвижи с придружаващия транспорт до следващото място за нощувка/среща, пропускайки еднодневен участък от маршрута. При нощувки или преминаване през хижи, храната може да бъде уговорена с хижарите, като това ще бъде уточнявано предварително с участниците от водачите на групата. На придружаващия транспорт ще може да се поръчва по телефона храна или резервни части за велосипед. В два участъка от маршрута, трудни за преминаване с велосипед, ще е възможно участници да преминат съответния терен пеша, а велосипедите им, да бъдат транспортирани напред по маршрута с придружаващия транспорт. Тези участъци са подбрани така, че велосипедисти и пешеходци да могат да се придвижват заедно, без да се забавят взаимно. Всички нощувки, дори и когато сме на хижа, могат да се изкарат на палатка, спален чувал, шалте, хамак – според индивидуалните предпочитания. Цените на нощувките на хижите варират между 10-15 лв. В гр.Котел ще отседнем в къща за гости, където също може да се спи на палатка или шалте на двора.

Реклама

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ И ЕКИПИРОВКАТА
– Добра физическа подготовка и опит в планинското колоездене.
– Планински велосипед в отлично техническо състояние! 
– Резервно ухо за рамката.
– Нови гуми с грайфер за техничен терен, по възможност безкамерни с много уплътняваща течност и шини за тях поне 23 мм (твърде много остри неща има по пътя и е добре да не губим време и за това).
– Резервни накладки за спирачки (добре е да сложите нови преди прехода).
– Каска.
– Очила за велосипед.
– Минимум 2 бр. резервни гуми и един-два комплекта лепенки.
– Помпа и многофункционален инструмент за велосипед.
– Раница (за преходите) – малка и удобна, до 30 литра и до 10 кг за мъже и 7 кг за жени, задължително с дъждобран.
– Раница или сак (до 40 л) с личен багаж, суха храна и резервни части за личния велосипед, която ще се придвижва с придружаващия транспорт, до местата за бивакуване.
– Непромокаема горна дреха (яке) тип хардшел с качулка.
– Олекотен полар или термоблуза.
– Къси панталони.
– Термо клин.
– 2 чифта чорапи.
– Обувки за планински велосипед с хубав грайфер за пешеходно придвижване.
– Ръкавици за байк.
– Бутилка за вода и/или camelback (общ обем на съдовете от минимум 1 л до кой колкото може да пие и да носи :)).
– Канче.
– Спорк (вилица, лъжица)
– Нож (сгъваем)
– Шалте – да е тънко (може да се вози на кормилото на велосипеда)
– Спален чувал – да е компактен и в непромокаема и здрава допълнителна торба, ако се вози на колчето на седалката.
– Подходящи ремъци или ducktape за закрепването.
– Светлина – задължителна предна (фар) и задна светлина (червена) на колелото.
– Челник.

ХРАНА
Предвижда се да се храним основно по хижите и капанчетата на проходите (отбелязано е с „храна“ в графика). През деня ще може да се поръчват продукти от магазин на придружаващия транспорт, но това ще е само за вечерите, в които имаме среща с него. Желателно е да си носите трайна суха храна в допълнителния багаж. Преди всяко зареждане водачите ще предупреждават участниците за колко хранения да си набавят/поръчат храна. Ще има и места, където водачите ще приготвят храна на газови котлони, затова си носете канчета и споркове. 🙂

АПТЕЧКА
Задължително е носенето на индивидуална малка аптечка със:
– стерилни марли различен размер, йодасепт гел и течен, активен въглен, бинт, стерилни лепенки за рана, цитопласт на ролка, антибиотичен прах за рани, аналгетик (Нурофен), крем с фактор против изгаряне, индивидуални медикаменти.

ПРОГРАМА
Сборен пункт: локалното платно между Централна гара и Международната автогара в 7:00 на 15.07.2017 г.
Организирано пътуваме до прохода Пертохан. 

Начало:

1 ден – 15.07.2017 (събота) – 52 км 1600 м+ (път, пътеки)
Петрохански проход – връх Ком – Петрохански проход – х. Пробойница – гара Лакатник (среща с пикапа , храна, нощувка на бивак).

2 ден – 16.07.2017 (неделя) – 78 км 2400 м+ (път, пътеки)
Гара Лакатник (храна) – с.Лакатник (храна) – х. Тръстеная (храна, малиново вино и ракия) – г.с. Чукава – вр.Лескова – м. Белия камък – м. Зла поляна – пр. Витиня (среща с пикапа, нощувка на бивак).

3 ден – 17.07.2017 (понеделник) – 38 км 1800 м+ (път, пътеки, носене)
Проход Витиня – проход Арабаконак – х. Чавдар – вр. Баба – проход Кашана (храна) – вр. Свищи плаз– х. Свищи плаз (среща с пикапа, нощувка на бивак, възможност за оставяне на велосипеди от желаещите за транспорт до Беклемето или х. Тъжа).

4 ден – 18.07.2017 (вторник) – 31 км 2000 м+ (пътеки, носене, участъкът е алпийски с под 50% караемост)
Хижа Свищи плаз – вр. Косица – вр. Паскал – х. Планински извори – вр. Тетевенска Баба – вр. Болуваня – вр. Братаница – вр. Вежен – х. Ехо (храна, нощувка в хижата).

5 ден – 19.07.2017 (сряда) – 35 км 1500 м+ (път, пътеки, носене, до Беклемето участъкът е алпийски с под 50% караемост)
Хижа Ехо – х. Козя Стена (храна) – проход Беклемето (среща с пикапа и възможност за вземане на колелета) – Орлово гнездо (храна) – х. Дерменка (храна) – х. Добрила (храна, нощувка в хижата и/или бивак).

6 ден – 20.07.2017 (четвъртък) – 33 км 2000 м+ (път, пътеки, носене, участъкът е алпийски с под 50% караемост)
Хижа Добрила – вр. Амбарица – м. Топалица – вр. Камилата – з. Ботев (храна) – вр. Ботев – вр. Юрушка грамада – х. Тъжа (среща с пикапа и възможност за вземане на колелета, храна, нощувка в хижата и/или бивак).

7 ден – 21.07.2017 (петък) – 51 км 1400 м+ (път, пътеки)
Хижа Тъжа – вр. Росоватец – х. Мазалат (храна) – х. Партизанска песен (храна) – Географски център на България м. Узана – проход Шипка (храна) – х. Бузлуджа (среща с пикапа, храна, нощувка в хижата и/или бивак).

8 ден – 22.07.2017 (събота) – 65 км 1600 м+ (път, пътеки)
Хижа Бузлуджа – вр. Голям Бедек – х. Българка – гара Кръстец – х. Грамадлива – Проход на републиката (храна) – вр. Бутора – Караиваново хорище – х. Буковец (среща с пикапа, храна, нощувка в хижата и/или бивак).

9 ден – 23.07.2017 (неделя) – 70 км 1500 м+ (път, пътеки)
Хижа Буковец – х. Чумерна – Агликина поляна – проход Вратник – г.с. Зелениче – гр. Котел (храна, нощувка в къща за гости и/или бивак, банкомат). 

10 ден – 24.07.2017 (понеделник) – 67 км 1300 м+ (път, пътеки, храсталястинг)
Гр. Котел – Върбишки проход (храна) – г.с. Елешница – м. Голямата нива – вр. Голям Дебелец – Ришки проход (среща с пикапа, бивак на чешмата на Хазим горския).

11 ден – 25.07.2017 (вторник) – 73 км 1200 м+ (път)
Ришки проход – с. Планинеца (храна, бира) – с. Дъскотина (храна, бира)- с. Добра поляна (храна, бира)– с. Сини рид (храна, бира) – с.Козичене (среща с пикапа, храна, нощувка в бунгала и/или бивак).

12 ден – 26.07.2017 (сряда) – 44 км 1000 м+ (път)
с.Козичене – вр. Погледец – с.Емона (храна) – нос Емине – слизане и бивакуване на плаж на Иракли.

От Иракли до София ще има 2 курса за прибиране на участниците. Единият в 16 ч на 26.07.2017 (сряда), вторият в 16 ч на 27.07.2017 (четвъртък). Желаещите да останат на море до края на седмицата, може да си изпратят само велосипедите към София и да си ги вземат в удобно за тях време през следващата седмица.

ТАКСА
Таксата за участие е 400 лв. 

Тя включва:
1. Извозване на участниците и техните велосипеди от София (централна гара) до началната точка на прехода: прохода Петрохан.
2. Извозване на участниците и техните велосипеди от Иракли (крайната точка на похода) до София.
3. Разходи за придружаващ транспорт и превозване на личен багаж и велосипеди по трасето.
4. Разходи за организация и водачи.
5. Застраховка „Злопулука“.
6. Туристическа книжка КОМ-ЕМИНЕ за печати от Oilaripi.com.
7. Таксата за участие за един два или няколко дни в групата е по 40 лв. на ден!

Таксата не включва: 
Храна, нощувки и лични разходи по време на похода!

Условие за участие: 
Необходимо е да изпратите мейл с три имена, егн и тел. на [email protected] до дата: 30.06.17 г.
Както и да наредите 200 лв. капаро по банка на: 
Сдружение байкинг турс
BG77STSA93000023219049 
Банка ДСК

За въпроси и допълнителна информация може да се обръщате на : 0888881245 Нено Делирадев

https://www.facebook.com/events/1909473822601853/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>