Ram Bikes представят линия от детски велосипеди

Българският производител на маунтин байкове, който преди повече от десет години промени из основи българския пазар с появата си, навлиза в ново поприще – с марката Ram Bikes вече ще се предлагат и детски велосипеди.

Детски или планински?

На нас ни е трудно да кажем кое определение би подхождало повече за новите продукти. Може би събирателното детски маунтин байкове. Някой веднага ще ни контрира, че така или иначе повечето детски велосипеди са с дебели грайферни гуми, т.е. приличат по това на планински. Но има нещо в излъчването и окомплектовката на тези малки Ram-ове, което недвусмислено ги позиционира като умалени версии на големите им „батковци“. Поне такова е впечатлението, което оставиха у нас първите мостри, когато ги видяхме преди месеци в офиса на производителя. Причината е, че екипът на Ram Bikes e имплементирал значителна част от своя опит с планинските велосипеди директно към детските версии. Рамките са алуминиеви, за да не се прави компромис с ниското тегло, и по някои характеристики категорично се доближават до планинските – например с полуинтегрираните кормилни лагери, съвместимостта (при някои от моделите) както с V-образни, така и с дискови спирачки и др.; компонентите са годни не само да понесат тормоза на детското каране, но и да осигурят възможност на подрастващите за каране по пресечен терен; не на последно място, дори визията на детските модели е изчистена и близка до тази на големите.

Първите два размера (24“ и 26“) на новата детска линия Ram Bikes вече са налични в търговската мрежа. До седмица се очакват и останалите три модела – HT12, HT16 и HT20, като числата в името указват цолажа на колелата им. По този начин Ram ще имат завършена серия за всички малчугани – от най-малките до тинейджърите, преди последните да са готови да се прехвърлят към подходящ маунтин байк за възрастни.

Реклама

Основни акценти

Преди да ви представим пълните окомплектовки на двата детски (планински) велосипеда, ще насочим вниманието ви към някои общи техни характеристики.

HT26 и HT24 са с рамки, които са заимствани от един от най-успешните ни и утвърдени планински велосипеди на марката – HT.ONЕ. Лесно е а забележите сходствата във визията и детайлите – като се започне от челната тръба с изтъняване в средата и съвместима с полуинтегрирани чашки, мине се през формите на тръбите и се стигне до графиките, които обаче са наложени върху специално подбрани за децата цветове (за момчета и за момичета) – AZURE/BLACK и PINK/WHITE при HT24 и AZURE/BLACK и WHITE/PINK за HT26. 

Геометрията и окомплектовката на байковете а съобразени изцяло с нуждите на децата, осигурявайки удобство и надеждност за първи по-сериозни стъпки в планинското колоездене, а според Ram Bikes родителите също могат да разчитат на здравина и достъпно сервизиране.

Скоростната система е Sram с един венец отпред и седем отзад, като предавателните числа са съобразени с детските възможности и терените, по които се очаква да бъдат карани. Основната идея тук е, че на децата няма да им се налага да боравят с две команди и голям набор от предавки, а по подобие на системите 1Х ще имат много по-лесен и интуитивен алгоритъм на превключване  само с едната ръка (чрез удобна палцова команда), само нагоре или надолу. Възможен недостатък е липсата на достатъчно ниски предавки за по-сериозни изкачвания, но ако планирате такива карания за малчуганите си, винаги може да се помисли за по-малък венец отпред.

Вилките също са настроени за малките потребители – те са с достатъчно меки пружини, така че децата да могат да се възползват от целия ход, който е 40 мм при HT24 и 60 мм при HT26.

При новите детски велосипеди Ram Bikes за първи път лансират и своя собствена марка BIKELAB за периферни компоненти – кол за седалка, лапа, кормило, седалка, ръкохватки и др. Те също са съобразени изцяло с детската анатомия и нужди и са изработени от един от най-големите азиатски производители на компоненти, което гарантира здравината и качеството им. V-образните спирачки са със здрави, анатомично оформени  алуминиеви лостчета, а поликарбонатните педали щадят детското краче при евентуални падания. Двустенните капли са наплетени ръчно с черни спици, точно както и при велосипедите за възрастни. Средното движение е с капсуловани лагери.

От Ram Bikes обявяват и конкурентни цени – по-специално 399 лв. за HT24 и 469 лв. за HT26.

HT26

Ето как изглеждат геометрията и окомплектовката на 26-цоловия модел с цена 469 лв.:

HT24

А това са характеристиките на 24-цоловия, с цена 399 лв.:

http://www.ram-bikes.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>