Sram добавя GX Eagle към 12-скоростните си системи

Добри новини за всички, които искат да се възползват от големия обхват, простотата и удобството на скоростните системи с 1х12 венеца – технологията вече ще се предлага и на по-достъпно ценово ниво под формата на серията GX Eagle.


Казано най-просто, Sram постепенно разширяват достъпа до най-новото си задвижване, като чрез използването на някои малко по-тежки материали и не толкова скъпи технологии, ще предлагат основните функции и характеристики на групите Eagle с по-приемливите цени на серията GX. Основните предимства на 12-скоростните системи с един венец отпред са, че предлагат много голям обхват (500% разлика в предавателното отношение между най-ниската и най-високата предавка), който съперничи на всяка система с два венеца, но в същото време теглото е по-ниско и боравенето със скоростите е по-лесно (поне за някои хора).

Ето как изглеждат новите компоненти и какви са основните им характеристики:

Курбели GX Eagle

Надеждността на кованите алуминиеви курбели е несъмнена. Избирайки алуминиева сплав от серията 7000, Sram гарантират необходимите якостни характеристики, запазват съвсем приемливо тегло и  постигат по-ниска цена на продукта. Захващането на венците, които са с широк-тесен профил на зъбите (X-SYNC™2), е директно, а не чрез „паяк“, а изборът между няколко размера позволява на всеки да избере най-подходящите за него скорости (по-леки или по-тежки предавки в зависимост от стила си на каране, терените и т.н.). Препоръчителната цена за Европа е от 125 до 175 евро, като може да се избира и между няколко варианта за средно движение.

Заден дерайльор GX Eagle

Новият заден дерайльор е съвместим с огромната касета с 10-50 зъба, като наред с това добавя и Type-3 ROLLER BEARING CLUTCH™, т.е. стабилизатор за рамото, така че да осигурява допълнително обтягане на веригата при всяка от предавките. Налице е и възможността за блокиране на рамото в отворено положение при необходимост от монтаж/демонтаж на задното колело. Дизайнът на ролките също е оптимизиран за 12-скоростната верига и за максимално тиха и ефективна работа. Цената за Европа е 110 евро, а теглото около 290 грама.

Реклама

Команди GX Eagle

В новата серия ще се предлагат два вида команди – палцова и Grip Shift. И в двата случая говорим само за задна команда с 12 индексирани позиции.

Палцовата команда заимства ергономията и механизма директно от по-скъпите серии XX1 и X01 Eagle™ – по-ниската цена идва само от материалите. С комбинираща скоба With MatchMaker™ X можете лесно да съчетаете командата със спирачно лостче и/или бутон за дистанционен контрол на понижаващ кол Reverb. Теглото е 122 грама, цената 35 евро.

Любителите на Grip Shift също не са оставени без внимание. Sram твърдят, че превключвателят от серията GX Eagle е един от най-здравите и надеждни, които са разработвали до момента. За целта е използван е нов вътрешен механизъм, хойто хем да запази цената достъпна, хем да осигури издръжливост. Теглото на командата е 144 грама, а цената отново е 35 евро.

Касета XG-1275 Eagle

Касетата с най-малък венец 10 зъба и най-голям 50 е един от основополагащите компоненти в новата серия. За да постигнат по-приемлива цена за този продукт, Sram използват технологията FULL PIN™, при която стоманените венци с множество изрязани отвори за олекотяване са съединени един към друг чрез стоманени щифтове. Резултатът е касета, която е достатъчно здрава и лека (450 грама), но без да използва скъпия технологичен процес X-DOME™, при който целият зъбен блок се фрезова от парче стомана. Технологията X-GLIDE™2 засяга оформлението на зъбците, които са оптимизирани за гладко превключване на веригата. Цената на XG-1275 Eagle™ е 200 евро.

Верига GX Eagle

Тя е напълно съвместима и с по-скъпите серии Eagle, така че притежателите им могат да я ползват като бекъп. Sram твърдят, че са я направили и доста издръжлива/износоустойчива. Теглото ѝ е 270 грама, цената е 29 евро.

Новите компоненти ще бъдат на пазара през август 2017 г.

www.sram.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>