Локвата – Велинград

Наскоро почистихме пътеката с жълта маркировка от заслон Локвата до Велинград. След това решихме и да я тестваме. Пътеката е скоростна и подходяща за широк кръг колоездачи, що се отнася до умения. Въпреки това, в зависимост от скоростта, всеки може да намери нещо интересно.


Повече за инициативата за възстановяване на пътеките в рида Алабак, Западни Родопи може да намерите тук: https://fb.com/alabak.info.

Зад камерата: Пипе и Радол

* В долната част при Никульова църква (http://bit.ly/2pPOoBp) се отбиваме надясно от маркировката/пътя, следвайки червените триъгълници в посока пивница „Баба и Дядо“.

Пътеката от местността Локвата до Велинград е една от най-добрите, които сме карали в МТБ-БГ. Сега, благодарение на трудолюбивите хора от инициативата „Алабак“, тя е почистена от паднали дървета и всеки може да се наслади отново на осемте километра разнообразно спускане в тази част на Родопите.

Пътеката бе представена „на всеослушание“ за първи път от Байкария – това е и един от първите маршрути, публикувани на страниците на МТБ-БГ. По-късно те го маркираха и като колоездачен, включиха го и в няколко вълнуващи многодневни карания. Това бе един от „силните“ периоди в развитието на планинското колоездене и в живота на пътеката.

След това обаче настъпи лек упадък. В българките гори нещата бързо се променят и при последното ми каране по нея пътеката бе пообрасла, на места засегната от дърводобив, на други препречена от паднали дървета. Оттогава минаха няколко години и състоянието ѝ дори се бе влошило до степен да не става за каране (че дори и за нормално ходене).

Реклама

Днес, с усилията на инициативата „Алабак“ (група приятели, които са се захванали с почистване и поддържане на пътеките в този родопски дял между Варвара, Велинград и Юндола), маршрутът Локвата – Велинград възксръсва за нов живот. Както можете да видите във видеото горе, пътеката е почистена в цялата си дължина. Изключение правят само две места, на които са се срутили големи скали и дървета, за които екипът не е разполагал с технически средства за отстраняването им – там просто трябва да заобиколите. Имайте предвид също, че на няколко места, където в клипа се кара в улеи покрай черен път, туристическият маршрут всъщност следва пътя.

Като се има предвид, че същите хора почистиха и още няколко пътеки в района (например тези от Милеви скали, очаквайте скоро видеоклипове и за тях), те заслужават да ги черпите, където ги сварите, а пътеките ви очакват и са в отлично състояние – не ги пропускайте това лято!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>