Biking Tours | Oсогово Trail | 3-4 юни 2017

Двудневен велопреход в Осоговска планина | 3-4 юни 2017 г.

Програма

Ден 1 | 03.06.17 г. | Кюстендил – почивна база ДАП
(Празник на Кюстендилската череша)

Среща в 10:00 ч. в Кюстендил – МБАЛ „Доктор Никола Василиев“, намираща се на ул. „Пиянец“ №23, където ще оставим колите на паркинга. Ще имаме възможност да отделим два часа за посещение на Празника на черешата, който традиционно се провежда в града. Около 12 ч. ще тръгнем на преход към махала Двете реки. Трипът ни започва с 14 км асфалтов път, който следва река Новоселска и североизточните склонове на Осоговската планина. Когато достигнем махала Двете реки, се отклоняваме по горски път, за да навлезем в дебрите на Осоговска планина. Горският път се характеризира с 12 км постепенно изкачване, преминаващо през много красива и сенчеста смесена гора. Достигайки местност “Мандрата“, ще се установим за нощувка в почивната база на ДАП. 

Карането за днешния ден е 27 км.
Вода има на три места, на 8-ми, 14-и и 25-и км.
Денивелация + 1160 м; – 157 м.
Очаквано време за изминаване – около 4 часа.
––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 2 | 04.06.17 г. | Почивна база ДАП – вр. Руен – Кюстендил

Ще тръгнем към 8:30 ч, за да изкачим с велосипеди връх Руен – 2 251 м надморска височина. Изкачвайки се към върха, с всеки километър ще се откриват все по-красиви гледки към високите била на Осогово. След час-два (8 км) каране достигаме заслон Превала (1852 м), където ще направим почивка преди последното изкачване. Ако за някои изкачването на върха се стори непосилно, могат да направят по-дълга почивка на заслона, изчаквайки останалите. Следват седем километра до върха, от които два са с особена трудност и бутане. Когато достигнем върха, ще направим кратка почивка на заслон Руен, който е в непосредствена близост до едноименния връх. Ще се насладим на величествени гледки към съседна Македония и към нашите Конявска и Лисец планини. Следва обратното спускане към заслон Превала, откъдето ще продължим с изкачване в северна посока, за да заобиколим връх Човека (2047 м). От тук предстоят интересни и шеметни спускания, придружени с панорамни гледки към Рила, Конявска планина и Кюстендилската низина. Следва каране с плавно изкачване по горски път, който ще ни изведе в местността Памука на асфалтовия път Кюстендил – х. Осогово. Там ще отделим време за обяд и почивка. Следва нова, още по-шантава порция от спускания по пътеки от хижа Иглика към с. Богослов и оттам към парк Хисарлъка и обратно в изходната точка в Кюстендил. 

Карането за днешния ден е 45 км.
Вода има на 5-6 места. 
Денивелация + 1078 м; – 2108 м.
Очаквано време за изминаване около 4 до 6 часа.

Без качване до връх Руен – 34 км, денивелация + 679 м / – 1709 м.

Реклама

Този маршрут е подходящ както за начинаещи, така и за напреднали планински велосипедисти, като за начинаещите е подходящ обходен асфалт за ден 2.

Нощувка: Настаняваме се в станцията на ДАП в стаи с две и три легла със собствен санитарен възел. Цената на легло е 12 лв. 
В района на базата има възможност за ползване на палатки срещу 5 лв. на човек.

Храна: В базата има ресторант, който предлага вкусна храна на достъпни цени. 

Препоръчваме на всеки участник да носи със себе си дъждобран (за прехода) и топли и сухи дрехи и обувки за подмяна (в случай на лоши метеорологични условия и дъжд).

Организационна такса за събитието е 50 лв. и включва: водач/и, застраховка “Злополука“, съпътстващ транспорт по маршрута за багаж, екипировка и извънредни ситуации.

Транспорт може да подсигурим от София до Кюстендил и обратно на цена от 20 лв. за човек+велосипед.

Таксата не включва храна и нощувки!

Таксата може да бъде платена в брой на място, или предварително по сметка:
Сдружение Байкинг Турс, 
ЕИК 176964276 
BG77STSA93000023219049
STSABGSF
Банка ДСК

Записването става задължително с изпратен мейл с три имена, ЕГН и тел. на e-mail: [email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.

Краен срок за записване 30.05.2017 г.

https://web.facebook.com/events/1226944580738225/