Световна купа 2017 | DHI 1 кръг | Лурд, Франция

Сезонът на СК е открит! Някои вероятно са гледали прякото предаване от Лурд, Франция. Ако не сте, в края на статията има връзки към записите от него, а преди това можете да прочетете накратко какво стана и да видите резултатите при мъжете и жените.

При жените Рейчъл Атертън продължи победния си марш от предишния сезон, като отново даде най-доброто време по сравнително бързото трасе. Струва си да отбележим, че този път преднината ѝ не бе толкова внушителна, а и в квалификациите тя остана на второ място, така че може би през 2017 г. британската състезателка ще получи по-сериозен отпор – ще разберем в следващите кръгове…

При мъжете бе доста по-интересно. Решаващият фактор в класирането се оказа метеорологичната обстановка. Александър Файол, който спечели състезанието (а по този начин и първата си Световна купа), по някаква причина бе останал по-назад в квалификацията и стартира преди времето да се развали. Фактът, че спускането му бе много добро и бързо е извън съмнение – доказа го и невъзможността на много от стартиращите след него да подобрят времето му. Когато обаче дойде редът на топ-карачите, условията по трасето се бяха променили напълно. Буря бушуваше на старта – силен вятър, напоителен дъжд, лоша видимост. Надолу нещата бяха малко по-добре, но и там вече валеше, а добре утъпканата повърхност на пистата се превърна в кошмарна пързалка, на която дори и гумите за кал не помагаха, тъй като на практика бе размекнат само най-горния слой, а под него бе съвсем твърдо.

Последните десет състезатели по трасето, т.е. основните фаворити за победата, видимо бедстваха в тази хлъзгавица. Някои от тях паднаха, други просто бяха принудени да карат предпазливо. Повечето от тях останаха много далеч от челните позиции, а Аарън Гуин дори бе дисквалифициран, защото след зрелищно падане не се върна на трасето в същото място, от което го бе напуснал.

Реклама

Класиране

Записи от преките предавания по RadBull.tv можете да гледате тук:
https://www.redbull.tv/live/AP-1PWUW9Y591W11/segment/AP-1Q6WG2C811W11/men-s-dh-finals
https://www.redbull.tv/live/AP-1PWUW9Y591W11/segment/AP-1PWHVXQF51W11/women-s-dh-finals