Biking Tours | От Рила през Родопите до Пирин | 24-28 май 2017

Както показва името на събитието, става дума за доста интересен, разнообразен и дълъг маршрут – тъкмо като завършек на изпълнения с почивни дни месец май.

ПРОГРАМА

Ден 1 | 24.05.2017 г. | Юндола – Орцево

10:00 ч. Срещата е на паркинга в Юндола.
GPS координати на обекта: 42.063163, 23.854702

Когато групата се събере, качваме се на велосипедите и поемаме по асфалтов път към язовир Белмекен. Ще се наслаждаваме на красивия високопланински път, снежните шапки по билата на върховете и изпълнени с множество диви цветя пейзажи. След 5 км достигаме местност Старина, където се отделяме наляво и навлизаме в гората по асфалтов път, който скоро става горски. Следвайки основния път, след кратко спускане той ще ни изведе на черен път, който тръгва в югоизточна посока към необятната Родопа планина. Карайки по него, ще достигнем гара Аврамово, където пресичаме асфалта и по много стръмна и кратка пътечка се изкачваме до селото. Там ще отделим време за почивка, след което ще навлезем в дебрите на най-западните части на Родопа планина. Ще се движим по основни черни пътища с красиви горски масиви и гледки. В края на деня ще достигнем най-високото село на Балканите – Орцево, намиращо се на около 1600 м. над морското равнище. Там оставаме за нощувка в къща за гости и на палатки!

Мястото, на което ще спим, е с изключителна панорамна гледка към Пирин и югоизточните склонове на Рила, както и дебрите на югозападни Родопи.

Данните от GPS за днешния ден:
31 км с изкачване 1100 м и спускане 841 м. Очаквано време за изминаване 3-6 часа.
Терен – черни пътища.
Вода по маршрута има на няколко места.
––––––––––––––––––––––––––––––
Ден 2 | 25.05.2017 г. | Орцево – Вищерица 

Когато групата е готова, ще тръгнем отново на преход, за да се насладим на красиви местности, реки, поляни и най-уникалните гледки в района. Изкачваме се по горски път до билото над селото и дълго време следваме него. Заобикаляме няколко местни махали (Върхари и Кьорово), за да достигнем с. Бозьово – сгушено в родопските гънки, китно, малко и красиво. Преминаваме покрай него с кратка почивка и се отправяме към “Чуката на село Златарица“ – това е мястото с най-панорамната гледка към Пирин, Рила и югозападните части на Родопа планина. Разбира се, ще отделим време за снимки и да се насладим на величията в нашата родина. След като сме заредили очите и сърцата си, продължаваме да се движим по горски и сравнително равни пътища, минавайки покрай интересни махали като Шаренци, Медени Поляни и други. В края на деня ще се спуснем в долината на река Вищерица, и движейки се покрай нея основно надолу, достигаме до базата на горско стопанство Вищерица, където се настаняваме за нощувка в базата и на палатки.

Днешното каране е около 35 км, очаквано време за изминаване 3-5 ч.
Денивелацията не се различава коренно от първия ден. 
Терен: черни пътища.
Вода по маршрута има.
––––––––––––––––––––––––––––––
Ден 3 | 26.05.2017 г. | Вищерица – Ковачевица – Огняново

Изпълнен с много разнообразни терени, красиви населени места и минерални извори, денят ще започне около 9 часа сутринта. Карайки по долината на река Вищерица, след около 30-40 минути ще достигнем голям, широк разклон, на който се отбиваме вдясно и по черни пътища и с плавно изкачване достигаме едно от билата (тук отново гледките са съдържателни), заключено между селата Ковачевица и Рибново. Карайки известно време по билото, след кратко спускане достигаме асфалтов път свързващ селата Осиково и Скребатно. След 3-4 км ще се отклоним наляво по черен път, по който ще достигнем интересна, панорамна и технична пътека с дължина около 3 км, която се вие точно срещу Ковачевица и слиза в долината на река Канина. Пресичайки реката по дървен мост и избутвайки колелата около километър, ще навлезем в селото, където ще отделим време за обяд, почивка и разглеждане. Около 14-15 ч. планираме тръгване от Ковачевица по асфалт, който не след дълго напускаме и караме по изоставен, но красив стар път, който на места се превръща в пътека. Следвайки долината на река Канина, след 12.5 км (или около час каране, основно спускане) достигаме с. Огняново, където се потапяме в минералните извори и оставаме за нощувка.

В този ден има вариант да се заобиколи техничната пътека и от Ковачевица до Огняново и да се кара по асфалт 15 км Това не го препоръчваме, тъй като пропускаме серия от гледки и красоти.
Днешното каране е с дължина 42 км. Очаквано време за изминаване 4-6 ч.
31 км с денивелация + 650 м, -1200 м.
Терен: асфалт, черни пътища, технична панорамна пътека 3 км. 
Вода по маршрута има.
––––––––––––––––––––––––––––––
Ден 4 | 27.05.2017 г. | Огняново – Добринище 

През днешния ден ще напуснем пределите на Родопа планина и по асфалтов път ще навлeзем в подножието на Пирин, наслаждавайки се отново на уникални гледки към билата на Пирин и Славянка (Алиботуш). Достигайки “най-гостоприемното“ село в България, Брезница, ще отделим време за бира и кратка почивка. Продължавайки да навлизаме в планината, напускаме асфалтовият път и по черни пътища и пътеки, преминавайки над селата Кремен и Обидим, ще достигнем Добринище, където в уютен хотел оставаме за нощувка. Спим в хотелски стаи и на палатки.

Днешното каране е с дължина около 50 км. Очаквано време за изминаване 4-6 ч. 
Терен: асфалт 23 км, черни пътища и пътеки.
Вода по маршрута има.
––––––––––––––––––––––––––––––
Ден 5 | 28.05.2017 г.

Предвидили сме този ден за забавление, каране и отпътуване.
Ще предложим на групата няколко варианта за завършек на този преход. 

Вариант 1: Вълнуващо и здраво каране по технични пътеки в района, завършващо с естествени минерални извори (Топила).
Вариант 2: Релакс, басейни и спа.
Вариант 3: По лек веломаршрут с обяд на интересно място.

В ранния следобед отпътуваме с теснолинейката от Добринище до гара Аврамово, откъдето достигаме Юндола по асфалтов път (7 км) и правим финал с овнешки пържоли, бира и картофи!
––––––––––––––––––––––––––––––

Реклама

Нощувки: 
Орцево: Къща за гости, цена 10 лв. Палатки, цена 2 лв. на човек.
Г.С. „Вищерица“: В стаи 3-ки и 4-ки, цена 15 лв. и на палатки, цена 2 лв. на човек.
Огняново: Комплекс „Минерални извори“, 20 лв. на легло. Има опция и за палатки. 
Добринище: Хотел „Валентино II“, 25 лв. на легло и 7 лв. на палатка/човек с включена закуска!

Храна: 
Ден 1 – Обяд: Аврамово – селски магазин; вечеря: Орцево – агнешко печено, мусака. 
Ден 2 – Закуска: Орцево – мекици, филии или магазин; обяд – всеки си носи!; вечеря: Вищерица – прясна пъстърва, барбекю! 
Ден 3 – Закуска: Вищерица – чай, сирене хляб; обяд: Ковачевица – селски магазин или ресторант „Веско и Сузи“; вечеря: Огняново – свободна консумация в комплекс „Минерални извори“.
Ден 4 – Закуска: Огняново – включена в цената на нощувката; обяд: Брезница – магазини, хамбургери, супи, бири; вечеря – свободна консумация в хотел „Валентино 2“ или кръчма в Добринище.
Ден 5 – Закуска: Добринище – блок маса, включена в нощувката на хотела за стаи и палатки.

Организационната такса за събитието е 150 лв. и включва водач/и, застраховка „Злополука“, както и съпътстващ транспорт за багаж, палатки, храна и екипировка, както и билет за теснолинейката и връщането на велосипедите до Аврамово.
Имаме възможност да подсигурим транспорт за хора и велосипеди от София до Юндола и обратно, като цената за транспорта е 20 лв. в двете посоки!

Записването става на e-mail: [email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Краен срок за записване 19.05.2017 г.
Моля, изпращайте три имена, ЕГН и актуален телефон, както и желание за настаняване и храна! 

Този веломаршрут има туристическо-приключенски характер! Трудни участъци, разбира се, не липсват.

Използваме някои от пътеките, които са публикувани и описани от българския сайт за планинско колоездене www.mtb-bg.com, за което им благодарим!

Очакваме Ви!

https://www.facebook.com/events/975394902590790/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>