Случайни десет | Стефан Попов

Ако се случи да карате в Гоце Делчев, което ние от МТБ-БГ горещо ви препоръчваме, твърде вероятно е да попаднете в някакъв момент на Стефан Попов. Той е един от най-активните членове и съоснователи на местния МТБ клуб, изцяло отдаден на това да популяризира чудесните места за каране над града, да се среща с нови хора, да помага с информация, да споделя удоволствието от карането и да учи от всекиго по нещо, предавайки опита нататък. Впрочем това описание подхожда и за другите членове на клуб MTB Freeride Goce Delchev, затова при поредното си посещение в региона използвах възможността да задам на някои от тях въпроси на случаен принцип за новата ни поредица интервюта и Стефан бе първи поред, но няма да е единствен. 

снимка: Елена Тернянова

13. Една дума, с която да опишеш планинското колоездене?

Няма как да опиша планинското колоездене с една дума, защото е чудесен спорт с много преживявания. За мен този спорт е възможност да се запознаеш с много хора, далеч от града и ежедневието. Здравословен спорт с много разнообразие като дисциплини.

Харесва ми и това, че няма строго определено място за практикуването му – качваш се на байка и тръгваш към най-близкия хълм. Винаги има какво да учиш и да се усъвършенстваш. Спорт, в който трябва да работят тялото и умът.

5. Ако парите не бяха проблем, каква кола щеше да караш?

Парите никога не са проблем! Е, шегувам се. 🙂 Бих си взел пикап Ford F-150 Raptor V8 6.2 л заедно с каравана, прикачена към него.

2. С кого от известните МТБ-личности би карал, ако можеше?

Вече карах със Стивиан Гатев, сега бих искал с Грег Минар. Възхищавам се на карането им. Всеки карач си има собствен стил на каране и от всеки може да извлечеш нещо.

18. Най-интересната ти случка с колело?

Всички са интересни. Всяко каране има интересна случка.

Най интересната беше, когато с клуба решихме да отидем в Боровец да покараме. Това ни беше първото ходене там и бяхме много развълнувани. В деня на пристигането направо се настанихме, без да отидем до трасето да видим как е.

Цяла вечер не спря да вали, чак до сутринта. В 6:00 ч пихме кафе и се отправихме към трасетата, но лифтовете не работеха – бяхме уцелили дните, когато бяха затворени, а и не потърсихме информация преди това за работното време на лифта. Бяхме само ние четиримата насред Боровец. Валеше много, но така и така сме там, трябва да се спуснем поне веднъж. И така започна едно бутане и въртене в най-големия дъжд до старта. Първо не знаехме къде е пътят и бутахме по dh трасето, а в тази кал там е просто невъзможно, но се качихме. За целия ден направихме две спускания в дъжда. Бяхме прогизнали, но си струваше!

7. Поемаш ли големи рискове, когато караш?

Като цяло не обичам да поемам рискове, когато карам, но има доста моменти, в които ми се е случвало. В планинското колоездене винаги има риск, когато караш по нова пътека или просто е валяло дъжд и трасето е станало съвсем различно.

Реклама

4. Френски или автомобилни вентили предпочиташ?

В момента карам с двата – отпред автомобилен, а отзад френски, но предпочитам автомобилни вентили.

97. Какво работиш?

Имаме хранителен магазин, семеен бизнес – покрай него върша какво ли не, но и обичам да се захващам с много нови неща. Ако имам повече време, бих си докарвал допълнителен доход от работа с дървен материал. Харесва ми, когато майсторя разни неща от дърво. Дори си направих домашна работилница в двора.

22. Любим модел гума (отпред/отзад)?

Нямам любим модел. Карал съм с Onza Ibex (сгъваема) и Maxxis Minion DHR ,в момента карам с Magic Mary 27.5. Onza-та е по-добра за въртене, а Maxxis-ът ми харесва при спускане.

9. Кои са силните ти страни?

За силна страна приемам това, че обичам да контактувам и да намирам нови приятели. Да помагам с каквото мога и да не се страхувам от непознатото. Това ми помага в личен и професионален план. Не спирам да мечтая, може би и това, което съм в момента, е плод на мечтите ми, целите и на желанието за нови неща. Смятам, че всеки човек трябва силно да мечтае и да иска нещо много силно, за да се случи. Винаги съм го казвал на приятелите си. Клубът, трасето, приятелите, които открихме с колоезденето, са плод на нашите мечти и цели.

21. По колко километра изминаваш на година?

С кола ли? :)))

Старая се да поддържам добра форма с велосипеда. Досега не съм си засичал каранията, но от тази година мисля да започна по-сериозно с въртенето и следователно да засичам километрите.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>