Shimano: Няма само една истина!

Макар заглавието да е като на някаква проповед, най-новият микросайт на Shimano, съдържащ т.нар. съветник за скоростната система, може да е полезен (и интересен) на всеки планински колоездач.

Не е тайна, че японската компания засега отказва да се посвети изцяло на задвижванията с един венец отпред, дори и в групите си от високия клас. Да, Shimano предлагат подобни задвижвания, но наред с това наблягат дебело на факта, че всички сме различни, че предимствата за едни могат да се окажат недостатъци за други, че няма лесен и еднозначен отговор дали 1Х са по-добри скоростни системи от 2Х.


За да илюстрират всичко това и да помогнат на потребителите да се ориентират по-добре сред продуктите, които предлагат, за да изберат най-добрия вариант за себе си, Shimano разработиха нова страница в рамките а сайта си, която е посветена именно на дилемите, свързани със скоростната система. Един или два венеца отпред? По-голям или по-малък обхват По-големи или по-малки стъпки между отделните предавки? Няма само една истина, твърдят Shimano, и в МТБ-БГ можем да го потвърдим, включително и на базата на постоянно сменящите се тестови велосипеди.

Най-ценният инструмент в тази интересна страница е т.нар. „Съветник за скоростната система“ (Drivetrain Advisor). Попълвате кратък текст, отговаряте честно и непредубедено на няколкото въпроса в него и получавате резултат, който няма как да е напълно категоричен, но все пак дава някаква отправна точка. Аз например получих за моето каране следния резултат:

Потвърждава ли се от практиката ми? В 80% от случаите да! 🙂 Но ако малко променя някои от отговорите, например ако карах предимно в байкпаркове и по едни и същи пътеки и ако стесня малко границите между минимална и максимална скорост (което би произтекло именно от карането по познати и/или подпомогнати от лифт пътеки), тогава резултатът ми става точно обратен – 80% за един венец и само 20% за два. Така че в крайна сметка всеки, който направи този тест, трябва да прецени получения съвет и от гледна точка на собствените си приоритети.

Реклама

Без съмнение полезно ще е да чуете и мнението на други карачи – в страницата ще намерите няколко клипа със съвети от професионални състезатели, но и от редовни карачи, за които състезанията не са основен фокус.

В сайта ще намерите също секция с предимствата и недостатъците на двата типа скоростни системи, както и по няколко думи за основните технологии, които Shimano предлага в тази област.

http://drivetrainadvice.shimano.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>