Предложения за любителя веломеханик 2017

Зимата вече се е наредила на опашката за заминаващи пътници и скоро ще се сетим, че байковете ни имат нужда от проверка, профилактика и потягане, преди да се хвърлим ударно в новия сезон. Ако пък сте от хората, които не спират да карат дори и в студените снежни месеци, със сигурност знаете колко е важно редовното сервизиране и обслужване на велосипеда в подобни тежки за него условия. Затова избрахме точно месец февруари за представяне на различни продукти, които могат да са от полза на всеки, който обича сам да се грижи за двуколесния си другар – както в домашната работилница, така и в полеви условия.


Смазки WD-40 Bike

Без съмнение едно от най-важните неща не само през зимата, но и във всеки друг сезон, е редовното и правилно почистване и използване на смазочни материали върху някои от компонентите на велосипеда, като на първо място по честота е веригата. Затова започваме с два продукта за нея.

Повече от 50 години WD-40 произвежда смазки и детергенти по своя оригинална формула. Навярно всеки от вас е ползвал универсалната смазка на WD-40, но прилагането й върху износващите се велосипедни компоненти в повечето случаи е неправилно. Затова преди няколко години калифорнийската компания решава да създаде специализирана байк серия с продукти за поддръжка на велосипеда – смазочни и почистващи препарати, съобразени със спецификата на веломатериалите. И… засега се справя отлично в тази ниша!

Мокра смазка WD-40, 100мл

 

Когато карате в разнообразни и тежки условия, мократа смазка е надеждното и дълготрайно решение. Създава изключително издръжлив слой и третиране, които отблъскват вода и кал, както и удължават живота на вашата верига. С течение на времето може и да започнете да използвате единствено мократа смазка за веригата на планинския си велосипеди, особено ако карате по всякакви терени и без оглед на условията.

19.00 лв. от Bikepark.bg или в магазин Industrial

Суха смазка WD-40, 100 мл

Сухата смазка на WD-40 Ви гарантира седмици безпроблемно каране, преди да се наложи повторното й прилагане. Създава запечатващ слой, който отблъсква прах и мръсотия. Разбира се, издръжливостта на формулата има и своите ограничения. Off-road трасетата, които преминават през множество планински рекички, влажни и кални места са нещо, с което сухата формула не може да се справи напълно, затова тя е подходяща най-вече за сухите и топли месеци, както и за шосейни и градски/туристически велосипеди.

19.00 лв. от Bikepark.bg или в магазин Industrial


Шампоан за велосипеди NRG

Преди да нанасяте каквито и да е смазочни препарати обаче, е хубаво да измиете добре велосипеда си. За целта можете да използвате специализирана велокозметика като този препарат на NRG, който можете да намерите в магазини Maxbike:

В опаковката, снабдена с разпръскваща глава, се съдържат 500 ml шампоан, който би трябвало да ви стигне за доста цялостни измивания на велосипеда. Можете да съхранявате тубата и в колата си, ако сте свикнали да пръскате велосипеда си в автомивки.

Шампоанът NRG не само гарантира бързо, лесно и ефикасно почистване на велосипеда и компонентите му, но предпазва и покритието им, тъй като не съдържа агресивни към материалите съставки. Препаратът не вреди и на околната среда, тъй като е биоразградим и нетоксичен.

Инструкциите за употреба са съвсем прости: напръскайте навсякъде с препарата, изчакайте 2-3 минути и облейте обилно с вода.

11.90 лв. от магазини Maxbike

 


Четки за почистване ZEFAL ZB set

Ако при измиването използвате и четка за местата с по-упорити замърсявания, ефектът ще е още по-добър, а усилията от ваша страна по-малки. DimiBike.com предлага на вашето внимание този комплект от три специализирани четки, с които да достигнете и най-затънтените ъгълчета на рамката и между компонентите.

Комплектът включва три четки – ZB Wash, ZB Double и ZB Clean.

ZB wash е широка четка с меки и гъсти косми за почистване на рамката, вилката, каплите. Ергономичната дръжка от полипропилен е с повърхност, по която ръцете ви няма да се плъзгат, дори и когато е мокра. Формата ѝ осигурява достъп до почти всички части на велосипеда.

ZB double представлява двойна четка (с две глави, разположени една до друга) с устойчиви влакна, която е идеална за премахване на кал и мръсотия от курбели, верига, педали, спици и дискови спирачки, и изобщо от места, които са по-тесни и труднодостъпни.

ZB clean е специализирана и тясно профилирана четка с твърди и гъсти косми за почистване на вериги, венци и касети.

35.95 лв. от dimibike.com


Почистващ препарат Zefal Bike Wash

DimiBike.com също предлага велошампоан в удобен бидон с помпа и пръскалка за лесното му нанасяне.

Освен че премахва прах, мръсотия и петна, Bike Wash оставя и тънък отблъскващ мръсотията слой, така че по байка ви да не полепват лесно прах и кал, а когато това все пак се случи, да паднат по-лесно при следващо измиване. Както се очаква от специализираната велокозметика, препаратът е безвреден за частите по велосипеда, независимо от какъв материал са, и дори намалява риска от ръжда, корозия и захабяване/повреда (при пластмасовите части). Наред с това е и биоразградим, за да не смущава съня на екологично настроените колоездачи.

Опаковката е с вместимост половин литър.

13.50 лв. от dimibike.com


NRG Carbon Polish

Ако сте перфекционисти и желаете да положите максимална грижа за вашия велосипед, независимо дали е с карбонова или алуминиева рамка, може да прибегнете и до полиращия препарат на NRG. Това е спрей, който изпълнява две основни функции – създава защитен, антистатичен слой, който предпазва рамката от влага, кал и прах, от една страна, и добавя блясък, заради който байкът ви ще изглежда като нов. Флаконът съдържа 200 ml препарат. Пръскате от разстояние, изчаквате малко и забърсвате със сух, чист парцал. Това е.

7.90 лв. от магазини Maxbike


NRG Ceramic Oil

От същия производител е и тази керамична смазка, която със своите нано частици създава устойчив защитен слой върху веригата, който позволява да карате във всякакви условия – сухи, мокри, кални, прашни. Формулата на продукта е синтетична и издържа на високо налягане, висока температура и интензивни натоварвания. Тубичката съдържа 50 ml масло и е с удобен дозатор, така че да нанасяте само толкова, колкото е необходимо.

13.00 лв. от магазини Maxbike


Комплект за почистване на верига Finish Line Chain Cleaner

И докато сме на тема верига, този специализиран комплект на Finish Line е предназначен тъкмо за нейното обгрижване. Включва почистваща машинка, препарат за премахване на грес и смазочни материали и тънка суха смазка, която след това да нанесете върху измитата верига.

Машинката е бърза, лесна и ефикасна за употреба. Закрепете я към веригата, добавете почистващ разтвор, завъртете педалите и само след 60 секунди тя ще е чиста. Ако я използвате веднъж месечно, ще удължите живота на веригата и ще се наслаждавате на по-гладкото ѝ движение. Освен това добре почистената верига, ако е и правилно намазана с подходяща за условията на каране смазка, привлича по-малко замърсители.

Finish Line Chain Cleaner е един от най-продаваните продукти за почистване на верига в световен мащаб. Може би ще ви е интересно да научите, че конструкцията с три въртящи се (ролкови) четки е измислена именно от американската компания и дори е патентована. Те са подпомогнати от стържещи подложки, които почистват звената и от външната страна, а на дъното на пластмасовата ваничка е прикрепен силен магнит, който да обира металните частици. Дръжката позволява удобно боравене с инструмента.

63.90 лв. от dimibike.com


Star BluBIKE Service Bucket

А за тези, които предпочитат да се сдобият наведнъж с всичко необходимо и да спестят по този начин пари, вероятно ще представлява интерес комплектът за почистване и смазване на велосипед, предлаган от Velosiped.bg. Продуктите в него са с марка Star BluBIKE и включват все важни и полезни неща:
– кофа за вода
– гъба и четка за почистване
– препарат за цялостно почистване
– препарат за почистване специално на веригата
– два вида смазки – суха и керамична
– 2 бр. запечатваща течност за безкамерни гуми TS200.

Между другото, всичко изброено се побира в кофата, така че тя може да служи и за съхранение или пренасяне на комплекта.

85.70 лв. от velosiped.bg


Стойка за велосипед Topeak OneUp Bike Holder

Почистеният и лъснат велосипед трябва някъде да бъде съхраняван. Ако разполагате с ограничено място, стойката за стена на OneUp Bike Holder на Topeak е едно от най-добрите решения, които сме виждали. Качествената изработка си личи от пръв поглед и е допълнена от модерен дизайн и допълнителна функционалност – две закачалки, на които можете да оставите каската или якето си. 

Стойката се състои от две части (втората подложка е за задното колело, за да не цапа гумата стената) и не е необходимо да сте кой знае какъв майстор, за да я монтирате – всички крепежни елементи са включени в комплекта.

Максималното тегло на велосипеда е 16 кг – няма никакви други ограничения относно вида велосипед, диаметъра на колелата или широчината на гумите.

80.00 лв. от магазин Горгона


Реклама


Брони и жила Crosser

Последните месеци от зимата обикновено са подходящ период за цялостна профилактика на велосипеда. Едно от нещата, които най-често се нуждаят от подмяна, особено ако са на повече от 1-2 сезона активно каране или ако байкът е бил каран често в кал и студ, са жилата и броните на скоростите или спирачките (при механични дискови или V-образни).

В тази връзка изпъкват комплектите на Crosser, които предлагат на потребителите достъпна цена и високо качество. В опаковката ще намерите броня с достатъчна дължина за всеки тип окабеляване, два броя жила и необходимите капачки, накрайници и О-пръстени. Всичко е подготвено за монтаж, остава само да направите тази услуга на велосипеда си, за да разчитате на гладка и лека работа на скоростите и механичните спирачки.

9.70/9.20 лв. от velosiped.bg


Помпа за амортисьори GIYO GS-01

Хубаво е също така, ако вилката или задният ви амортисьор са с пневматична пружина, да проверявате от време на време налягането им, особено ако велосипедът не е бил каран дълго време, стоял е някъде на студено и т.н. Да не говорим, че през зимата някои хора променят теглото си (стискаме палци да е в правилната посока!) и това може да наложи промени в настройката на въздушната камера.

Помпата GIYO GS-01 е с класически дизайн и конструкция и е една от най-продаваните на българския пазар. Тя е с изцяло алуминиева конструкция, качествени уплътнения, прецизен манометър и бутон за фино изпускане на малки порции въздух. Максималното налягане, което постига, е 20 бара (около 300 psi).

38.40 лв. от velosiped.bg


Семеринги Racing Bros

И тъй като неусетно преминахме към темата за окачването, собствениците на по-скъпи вилки знаят, че е добре периодично да се подменят уплътненията между плъзгащите се една в друга тръби, защото те са изложени в най-голяма степен на външни въздействия – прах, студ, жега, вода и кал са обичайната работна среда на тези малки, но важни консумативи, а от тяхното качество зависи в немалка степен усещането за гладко и плавно сгъване и разгъване на вилката, да не говорим, че имат и важна защитна функция.

Ако е дошло време да подмените семерингите на вилката си, защо да не заложите на комплект висококачествени тунинг уплътнения? Такива са продуктите на компанията  RacingBros, на които Veloboost са изключителен дистрибутор за България.

Те имат състезателен (Lycan Edge) и тренировъчен (Lycan) вариант, като и в двата случая основното предимство, което осигуряват спрямо стандартните уплътнения, е по-ниско триене, за да се осигури по-добра и отзивчива работа на вилката. В допълнение към това Lycan Edge са и с тефлонов кант, разработени са специално за състезателни нужди и работят с технологията Dynamic Lubrication (контролиран маслен филм по тръбата), като с тези характеристики нямат аналог на пазара.

Семерингите на Racing Bros се предлагат за всички основни размери тръби на вилките от среден и висок клас – 32 /34 /35 / 36 / 40 мм. Съвместими са с най-масовите и популярни производители и модели на пазара – Rock Shox, Fox, X-Fusion и повечето вилки на Manitou.

59.00/89.00 лв. от veloboost.bg


Големите ръчни помпи са задължителна част от инструментариума на всеки домашен или професионален механик. Логично е и в настоящата статия да има такива предложения, даже повече от едно.

Ръчна помпа със степенка Blackburn Airtower 2

Моделът Airtower 2 на Blackburn се отличава с тънка и стабилна основа от фибростъкло, комбинирана със стоманен цилиндър и голям, четлив манометър. Благодарение на конструкцията и вътрешното си устройство, Airtower 2 постига налягане до 11 бара (160 psi), а далеч по-ниските налягания при гумите на планинските велосипеди едва ли изобщо ще изискват някакво усилие от ваша страна.

Накрайникът AnyValve™ е съвместим с вентили Presta, Schrader и Dunlop, без да се налага да обръщате главата или друга част от него.

Всичко това прави Blackburn Airtower 2 универсална и лесна за ползване помпа, при това на съвсем нормална цена.

59.90 лв. от dragzone.bg и магазини Drag Zone


Ръчна помпа със степенка Birzman Maha Apogee MTB II

Другото предложение в тази важна категория идва от компанията Birzman. За някои от читателите ни това име може да е ново, но все по-често ще го чувате, защото става дума за производител, който не е пестелив по отношение на качеството и дизайна на продуктите си.

Maha Apogee MTB II е с класическа конструкия, като цилиндърът е CNC фрезован от олекотена алуминиева сплав, а дръжката и основата за пода са от здрав полимер. Всичко това предполага достатъчно ниско тегло, за да направи помпата удобна за пренасяне насам-натам, така че е логично тя да намери място не само в гаража ви, но и в багажника на автомобила.

Най-интересното в помпите на Birzman е главата за вентила, наречена Snap It Apogee. Тя е съвместима с вентили Presta и Shrader, като ги захваща удобно и сигурно, а дизайнът ѝ е патентован. За да разберете как се оперира с нея, най-добре е да изгледате това кратко видео: https://www.youtube.com/watch?v=QBC6UENlGMY.

Налягането, което постига Maha Apogee MTB II, е 8.3 бара (120 psi) – напълно достатъчно за всеки маунтин байк и за почти всеки друг велосипед.

71.00 лв. от магазин All Mountain


Birzman Travel tool box

Кутията с инструменти на Birzman е нещо, което не смеем да наречем по никакъв начин любителски продукт. В нея ще намерите сериозни и качествено изработени инструменти, с които можете да сервизирате почти изцяло всеки велосипед, или поне в достатъчна степен с оглед на най-често срещаните и отстраними извън сервиз технически проблеми.

Куфарът тежи 4.35 кг и е идеален както за отборни механици, така и за индивидуални състезатели или обикновени карачи, желаещи да имат подвижен сервиз в багажника на колата си.

Прилежно подредени в кутията са над 20 вида инструменти, включително екстрактор за курбели, инструменти за сваляне на задни касети и средни движения, ключ за спици, инструменти за верига (включително за измерване на износването ѝ) и др. Вярно е, че липват крещи, тел и чук, но това са неща,  които всеки в България може да ви услужи. 🙂

367.00 лв. от магазин All Mountain


Накрая стигаме и до продуктите и инструментите, които вършат безценна работа по пътеките. Те са важна част от съдържанието на всяка раница, като сред по-важните им качества са теглото, компактните размери и удобството при работа. Затова не е учудващо, че производителите на такива стоки се опитват всячески да ги направят оригинални и практични.

Комбиниран инструмент Crank Brothers Y15

Със своите 15 функции, събрани в лек и компактен корпус, Crank Brothers Y15 не само е една мини-работилница, която може да носите навсякъде с вас, но е и доста оригинален на външен вид. Футуристичният предмет с тегло 224 грама само за секунди може да се превърне в няколко отделни елемента, сред които има:
– Комплект лепенки за гума
– Машинка за верига (съвместима с вериги за 8/9/10 скорости)
– Ключове за спици: #0, 1
– Шестограни: 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8 мм
– Отвертки: Phillips и плоска
– Ключове Torx: T-10, T-25

59.90 лв. от dragzone.bg и магазини Drag Zone


Мулти-инструмент Syncros Matchbox 16

Не по-малко интересно е и предложението на Syncros. Донякъде по-стандартен като дизайн, този многофункционален инструмент предлага и някои нови решения, но най-важно от всичко е да разполага с необходимите елементи за най-важните и основни ремонти по време на каране, нали така? В това отношение всичко е налице – основните размери шестограни, три размера Torx, права и кръстата отвертки, машинка за верига, ключета за спици… общо 16 функции са съчетани в компактната рамка, снабдена с гумен предпазител, за да не се отваря една или друга част без вие да сте пожелали това. Теглото на Matchbox 16 е само 135 грама.

44.00 лв. от Scott Bulgaria
(в момента е с намалена цена – 31.00 лв.)


Bontrager Multi Folding Hex/Screwdriver Tool

За разлика от горните предложения, този мулти-инструмент на Bontrager е фокусиран само върху най-важното – няколко шестограна (2, 2.5, 3, 4, 5, 6, и 8 мм), права и кръстата отвертки. Предназначен е за състезатели и за хора, които предпочитат малък брой основни функции, събрани в лек и издръжлив продукт. За да се осигури по-ниско тегло, рамката на инструмента е от здрав полимер, но няма причина това да ви притеснява – потребителските отзиви за него, които прочетохме в интернет, са повече от добри, даже и след дълга употреба. Цената също няма да ви разори, а качеството ще ви впечатли.

19.00 лв. от dropin-shop.com


Bontrager Tyre Lever Tool

И като си говорим за основни и задължителни инструменти, не можем да подминем щангите за демонтаж на външни гуми. На пазара има най-различни предложения, но комплектът на Bontrager е създаден, за да ви служи дълго и безпроблемно и да се справя дори с най-твърдите бордове. Конструкцията му е изключително корава, а върхът е оформен така, че да влезе лесно дори под най-стегнатите гуми. Куката за закачане към спиците е задължителна, както и възможността за съхраняване на две или повече щанги долепени една в друга, за да не заемат излишно място. Широчината на щангите е 25 мм, а дължината 115 мм – достатъчно дълъг лост, за да прилагате лесно сила дори към „опърничави“ гуми.

6.00 лв. от dropin-shop.com


Комплект за помпане със сгъстен въздух Syncros

Ето още нещо, което може да е много полезно както в състезание, така и при всяко друго каране по пътеките, особено ако ви е дошло до гуша от помпане на спукани гуми. Някои хора използват такива патрони и за да раздуят бързо безкамерните си гуми при липса на компресор (например при ремонт на пътеката и запушване на спукана гума с фитил).

Главата, към която се навива патронът, е съвместима с вентили Presta и Shrader, а теглото на комплекта е само 42 грама. Да не забравяме и компактните размери, които позволяват да съхранявате двете части дори в джоб на дреха, какво остава за чантичка под седалката или раница.

Използването на комплекта е съвсем лесно – затегнете патрона докрай, за да бъде пробит; количеството въздух се дозира чрез въртене на самия патрон в обратна посока.

29.00 лв. от Scott Bulgaria
(в момента е с намалена цена – 20.00 лв.)


Bontrager Fish Blade Tool Spoke Blade Holder

Завършваме с един аксесоар, който е колкото качествен, толкова и екстравагантен. Ключ за спици, ключодържател и отварачка за бутилки в едно, при това с формата на риба. Защо точно риба, не знаем – може да има нещо общо с това, че буквите са същите като при „бира“. Какъвто и да е дълбокият замисъл на този предмет, подозираме, че именно функцията отварачка ще бъде използвана най-често!

19.00 лв. от dropin-shop.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>