Orange представя две нови 29ки

Британската компания разширява линията си от велосипеди с два нови 29-цолови байка, прицелени в напредналите карачи, търсещи скорост и победи по трудни и технични терени. Stage 5 и Stage 6 са най-новите попълнения в колекцията от ръчно произведени, масивни  рамки с характерното за марката едноставно окачване с люлеещо се рамо. И двата модела са с 29-цолови колела и геометрия, която има за цел да осигури стабилност при високи скорости, но и повратливост на по-технични пътеки. В специалните окомплектовки „Launch“ виждаме компоненти от висок клас на Fox, Hope, Race Face и Shimano (задвижване Deore XT). Имената на моделите не случайно а свързани с ендуро състезанията – това е типът каране, който най-добре би им паснал.

Собственикът на Orange Ашли Бол обяснява: „От доста време развиваме идеята за велосипедите Stage, но едва сега постигнахме пълно задоволство от геометрията и уцелихме точните мерки, при които бързината и стабилността на 29-цоловите колела да не пречат на представянето при по-технични и спънати пътеки. Тези байкове задават новите възможности на 29ките и могат да задоволят напълно опитните колоездачи, които искат максимална скорост навсякъде, където карат – било за да изпреварят приятелите си, било за да покорят Strava сегментите или да печелят ендуро състезания по света“.

Stage 6

Започваме с по-дългоходовия модел, тъй като за него има и видеоклип. Със 160 мм ход отпред и 150 мм отзад, Stage 6 е типичен ендуро велосипед и поредния такъв модел, който залага на големите колела.

Рамката е изпълнена в типичния за Orange стил с монокова конструкция от алуминиеви, сложно формовани тръби, а за да не градите доверието си само върху масивния външен вид, производителят го допълва с 5 години гаранция за рамката. Окачването е едноставно, с големи лагери и опорна точка, избрана прецизно за постигане на ефективност при педалиране и добра работа при спускане, за които характеристики се грижи и задният амортисьор Fox Float X2 Factory. Ходът при задната ос е 150 мм, което е предостатъчно за байк с големи колела да преодолее и най-бруталните секции по пътеките и байкпарковете. Отпред ходът е с 10 мм повече и се осигурява от вилка Fox 36 Factory Kashima.

Заслужава отбелязване фактът, че макар гумите на байка да не са с т.нар. размери  „плюс“, рамката използва стандартите Boost за предното и задното колела (15х110 и 12х148 мм). Orange обясняват, че с това искат да постигнат повече коравина. Като стана дума за колелата, те са съвместими с безкамерни гуми, а за ефективното задвижване на велосипеда може да разчитате на скоростната система Shimano XT с 1х11 предавки. Вътрешният път за жилата обслужва и регулируемият кол Fox Transfer Factory Kashima, който е задължителна част от оборудването на подобен велосипед.

Каквото и да говорим за частите обаче, те не са по-важни от геометрията, и както стана ясно още в началото на статията, това е нещото, с което Orange особено се гордеят при този модел. Подходът е ясен – дълга горна тръба и междуосие, комбинирани с къса лапа, малък челен ъгъл и ниско средно движение. Трудно е в наши дни човек да обори тази формула! Ако искате да я прилагате във варианта на Orange, ще трябва да намерите и формула за спечелване на 5500 британски паунда.

Реклама

Stage 5

Макар и с по-малко ход (135 мм отзад, 140 мм отпред), Stage 5 ще ви позволи да се отнесете със същата сериозност към всяко спускане. Челният ъгъл е 66.5°, а като дължина и пропорции байкът е почти идентичен с по-дългоходовия си събрат. Това предполага, че той би могъл да изостава от него единствено по най-грубите трасета, но пък на по-гладки и равни пътеки вероятно ще го превъзхожда и ще бъде по-универсален.

Характеристиките на рамката също са почти идентични, като изключим хода на задната ос. Едноставно окачване, вътрешно „окабеляване“, Boost размери за предната и задната оси и окомплектовка на същото високо ниво, което е свързано и със същата цена на етикета.

https://www.orangebikes.co.uk/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>