Видео от пътеките – още една нова рубрика в МТБ-БГ

Благодарение на една идея, подхвърлена от наш читател (благодарности към maddrum), решихме да добавим още една рубрика в МТБ-БГ. Тя е специално за видеоклипове, заснети по пътеките, които са описани в маршрутите, пътеписите и т.н., пък и от всякакви други пътеки.

Такива видеклипове могат да играят както онагледяваща роля, така и актуализираща, т.е. да покажат какво е състоянието на пътеките към датата на заснемане на видеото. Много хора вече карат с камери на каските или другаде по телата и велосипедите, така че може би ще имат интерес да споделят подобни видеоматериали.

Защо нова рубрика, а не в настоящата рубрика „Видео“?

Защото рубриката „Видео“ като замисъл е предназначена за клипове, в които има заснемане и монтиране на по-високо ниво, които могат да бъдат наречени повече или по-малко произведение на изкуството. Новата рубрика ще е със значително по-тясна тематика (видеоклипове, показващи конкретни пътеки), но с много по-голяма свобода откъм изисквания, т.е. няма да очакваме от тези материали нито майсторско каране, нито майсторско заснемане, нито някакъв оригинален монтаж. Тяхната роля ще е просто да покажат как изглежда една или друга пътека.

В този ред на мисли, ако пътеката е описана в статия на МТБ-БГ, връзка към това описание е добре дошла; но и да не е, пак може да е полезно за аудиторията, пък и може да ви провокира да добавите и описание на пътеката. 

Също така, няма значение дали някой друг преди вас е публикувал видео от същата пътека – за рубриката „Видео“ избягваме подобни повторения, но тук няма да има значение колко клипа има от една пътека. Ако са от различни сезони, още по-добре!

Пак заради това няма да има значение кога е заснето видеото, но е хубаво това да се посочи в описанието към него, за да свидетелства за актуалността на показаното.

Разбира се, ако някой от споделените клипове е толкова добър, че ни се прииска да го публикуваме в рубриката „Видео“, така и ще стане.

Реклама

Организационно новата рубрика ще бъде в секция „Пътеки“, а не в секция „Галерия“, точно защото главната ѝ функция ще бъде да онагледява пътеките (маршрутите), а не да блести с операторско майсторство и/или монтаж. 

За да бъде максимално полезно, най-добре е освен линка към видеото да споделяте и линк към маршрута, по който е заснето видеото, независимо дали този маршрут е публикуван в MTB-BG.com или някъде другаде. Ако не разполагате с такъв линк, полезно би било поне с 2-3 реда да опишете къде се намира пътеката и как се стига до нея.

Всеки, на когото му харесва тази идея, може да ни изпраща свои видеоклипове. Най-лесният начин е просто да споделите линк към видеото, качено в някоя от платформите за споделяне (видеоклипоевете във Facebook не могат да бъдат вграждани, така че колкото и да ни се иска, няма как да ги ползваме в сайта), в едноименната тема във форума: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=31&t=187083. Публикацията в нея ще се счита и за разрешение да качим видеото в рубриката в сайта, освен ако авторът изрично не е посочил друго.

Можете да ни изпратите необходимата информация (линк и евентуално описание с 2-3 реда) и по всеки друг канал за връзка с нас – на мейл [email protected], като ЛС във форума (до потребител Admin), като съобщение във Facebook страницата ни и т.н. Ако нямате профил в платформа за видеосподеляне и не искате да си създавате такъв, свържете се с нас и ще измислим вариант за качване на видеото.

С тези видеоклипове, ако желаете, можете да участвате и в инициативата „Любими пътеки“.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>