Десетте най-добри нови пътеки за МТБ-БГ през 2016 г.

Както винаги, изминалата година ни отведе до нови и интересни места, по страхотни и разнообразни пътеки. Както никога, този път ми остана време да се замисля кои от тях заслужават още веднъж да насоча вниманието ви към тях, защото наистина вярвам, че не бива да ги пропускате.


Краткото уточнение, което ще направя е, че ще говоря само за пътеки, които са били нови за мен, т.е. които съм описал/публикувал или карал за пръв път през 2016 г. (или в самия край на 2015-а), но които горещо ви препоръчвам и аз самият продължих (или бих продължил) да карам с удоволствие. Към тези от тях, за които има публикувано описание, ще намерите и линк. Пътеките не са класирани, просто са изброени, като е следвана приблизително хронологията на описването/карането им.

Все пак имайте предвид, че всички пътеки са минимум със средна трудност (Т3), а половината са даже с висока. Какво да се прави, такива ги обичаме (или както се пееше в една песен на Чувал-чувал „Това е любовта, каквато ме намира“).

Кътина

Строго погледнато, тази пътека по-скоро я преоткрихме през зимата между 2015 и 2016 г. С Щуров я бяхме карали няколко години по-рано, но тогава пътека имаше само в долната част, а иначе си беше изоставен черен път. Сега обаче пътеката е много по-дълга (дело главно на моторджиите) и за мен лично е една от най-добрите край София. Затова през 2016 г. карах по нея може би поне десет пъти – водих приятели, тествах велосипеди, правихме обучения в рамките на Велоучилище МТБ-БГ. Май не познавам човек, на когото пътеката да не е харесала!

Единственият парадокс е, че от толкова много каране по нея почти не съм спирал да снимам, така че визуално не мога да ви я представя в цялата ѝ хубост. Но пък Кътина е на 25 км от София и при малко по-топло и безснежно време пътеката изсъхва за часове и по нея може да се кара целогодишно, така че нека не живеем виртуално – вместо снимки, предлагам ви да отидете и да я пробвате! 😉

Описание ще намерите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/routes/3790-route-2015-katina.

Пътеката може да е част и от по-дълги карания, включващи и размотаване по билото, обаче за тях е добре да изчакате късна пролет или дори лято, защото иначе може да затънете в дълбока кал.

Скребатно – Ковачевица

Може да се каже, че тази пътека я отскубнахме от пипалата на храсталаците, когато напролет прекарахме четири дни в Ковачевица, описвайки маршрути наоколо. Не бяхме първите обаче! Преди нас едни приятели я бяха поразчистили, така че с още няколко часа работа от наша страна в края на месец май я оставихме в чудесно състояние за каране. Ако повече хора ходят и карат по нея, може би през 2017 г. растителността няма да успее да я превземе по същия начин…

Бях чувал за тази пътеки още преди години. Даже бях чувал страшни неща – за серпентини над отвесни скали и за големи, обли камъни, които при дъжд могат да са доста хлъзгави. Всичко това е вярно, но все пак пътеката далеч не е най-страшната, която съм карал, макар че след спускането ѝ в съзнанието ми натрапчиво си проправяше път мисълта какво може да се случи при грешка на някой от по-специалните участъци. За щастие те са малко, а на повечето места пътеката всъщност има широка основа, макар чистата за каране линия да е само колкото за един велосипед.

За мен лично това е най-добрата пътека в наситения с красиви гледки и местности триъгълник между Огняново, Ковачевица и Скребатно, т.е. района около долината на р. Канина. Именно към този живописен каньон се спуска пътеката, започвайки от пътя между селата Скребатно и Осиково.

Ако питате за най-хубавия маршрут, чрез който можете да я пробвате, за мен това е този: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/routes/4245-route-2016-kovachevitsa-osikovo-kanina.

А ако искате и да повторите, може да пробвате този: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/4340-gpstrack-2016-kovachevitsa-ognqnovo-skrebatno.

Боровец | Трасето All Mountain

Възможностите за хубаво каране в байкпарк Боровец не са една и две, но изграденото за сезон 2016 г. трасе, наречено All Mountain, е едно от най-добрите, които мога да си представя! Лесна при по-ниска скорост, при бързо каране пътеката се превръща във вълнуваща комбинация от завои и бабуни с много, много забавни моменти! Спускачите няма да харесат това, че изкачването е на самоход, но това трасе така или иначе е предназначено повече за хора с ХС и АМ велосипеди, като изкачването от кабинковия лифт до хотел „Ястребец“ е 15-30 минути, като за него също са предвидени приятни пътеки. Пък и тази независимост от лифтовете позволява да карате по трасето и извън месеците, в които оперира байкпаркът.За жалост нямам записана GPS следа, а пък табелите не навсякъде са от най-ясните, но през 2017 г. ще имам грижата да запълня този пропуск.

Перпендикулярна вселена 10 | Пътеката от хижа „Персенк“ към Чудните мостове

Срам, срам и дори позор, че не направих нито една снимка по тази пътека! Ама кой да знае тогава, във вихъра на адреналина, че ще ми дойде идея за такава статия и че ще ми трябва снимка… И GPS следа нямам, или по-точно имам, но не е във вид за публикуване. Пътеката обаче не е трудна за намиране, тъй като следва стар римски път (или поне такова е поверието за нея, макар че винаги се чудя тия римски добичета колко сила са имали, че да теглят по подобни наклони!). За да стигнете до спускането, първо трябва от хижа „Персенк“ да се изкачите – може с бутане, може и с каране, като вторият вариант е техничен и предизвикателен. Спускането към хижа „Скалните мостове“ е един път и комбинира корени, улеи и камъни, редуващи се в по-спънати или по-бързи участъци. Долу се чувствахме, сякаш сме постигнали нирвана.

Реклама

Перпендикулярна вселена 10 | Пътеката от Мечо гробе към Широка лъка

Още един пропуск откъм снимане, но през 2017 г. ще намеря повод да покарам в Широка лъка и да опиша и снимам не само тази дълга и разнообразна пътека, но и още няколко, които са по същите склонове. В рамките на Перпендикуляра ние достигнахме до нея откъм хижа „Изгрев“, но има и удобни варианти за изкачване от самата Широка лъка по черен път. За мой лош късмет не успях да се насладя пълноценно на спускането по нея, защото още в горната част срязах задната гума, което доведе до загуба на време, каране с повишено внимание и т.н., но пък имам чудесен повод да се върна към нея идното лято. Желаещи за компания?

Перпендикулярна вселена 10 | Пътеката от Гела към Широка лъка

Тук вече се намери една снимка! Тя няма как да покаже цялото разнообразие на тази великолепна пътека, но пък онагледява една от най-интересните ѝ части – криволиченето между дуварите и стоборите на махала Заевите. Серпентини от всякакъв вид се редуват с по-бързи и прави участъци, а завършекът е с дълга поредица от стъпала. Щом пролетта се установи по-трайно по планините, ще публикувам GPS следа, за да може всеки желаещ да я пробва.

Трасето над Гоце Делчев

Тук изпитах особени затруднения, защото над града има още три пътеки, коя от коя по-хубави! Ако сте следили статиите през есента, сигурно сте видели описанията им. И макар че нито за миг не искам да подценявам останалите маршрути, трасето, изградено от местния клуб МТБ Гоце Ендуро печели най-много точки в личната ми класация, защото е направено с много труд и любов, защото е разнообразно и забавно, защото може да донесе радост и тръпка не само на напреднали карачи, но и на тези, които все още набират увереност за някои неща. За мен лично това е една от най-добрите пътеки, правени от човешка ръка. Описание можете да намерите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/4551-gpstrack-2016-gotse-delchev-track.

Чипровци

Това също е пътека, която не бе нова за мен (по нея се провеждаше няколко години поред велорали „Три чуки“), но досега я бях карал само един път и не бях публикувал нейно описание. А тя има какво да предложи, при това не само на напредналите карачи, защото макар да не ѝ липсват технични и трудни участъци, все пак е сред по-лесните и достъпни в тази новогодишна селекция. Още по-хубаво е, че през 2016 г. пътеката се сдоби с веломаркировка, положена от Байк Венчърс като част от по-дълъг, многоетапен маршрут в най-западните части на Стара планина.

Засега можем да ви предложим описание с начална точка в м. Копрен, макар че ако разполагате с навигация и добра GPS карта, лесно ще намерите и пътя от Чипровци към билото. Пригответе се обаче за сериозно изкачване – подобни награди не идват наготово! 😉

Костина могила – Дебращица

Едно от последните карания за 2016 г. ни отведе над Пазарджик, по пътека, която преди доста години бях спускал от курорта „Св. Контантин“, но сега ми показаха и по-дълъг вариант от вр. Костина могила. Изкачването до курорта е по асфалт – дълго и протяжно, но пък съвсем поносимо като наклон. Може да направите и някаква схема с коли. Спускането от върха до с. Дебращица е няколко километра, повечето от тях по разнообразна пътека с горска почва, улеи и ограничаващи линиите за каране камъни. Ритъмът на каране се мени постоянно, адреналинът не ви отпуска нито за миг!

Описание можете да намерите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/4617-gpstrack-2016-debrashtitsa-kostina-mogila.

Новото DH трасе над Петрич

Ако има подобна статия в края на 2017 г., тази пътека сигурно ще присъства и в нея. Не че предрешавам нещата, но творението на клуб Виво е страхотно, а засега съм карал само половината от него, защото толкова позволяваха условията. Тепърва ще се връщам за още!

От видяното до момента мога да ви уверя, че макар словосъчетанието „DH трасе“ да звучи плашещо за някои, тази нова „писта“ над Петрич е напълно подходяща и за хора с АМ/ендуро велосипеди. И не само, че може да се мине с такъв байк, ами и ще подивеете от кеф. Разбира се, ако искате да се пробвате да гоните Теодор Мавродиев (на снимката), ще ви трябва не само велосипед за спускане, но и завидни умения и смелост, но точно това е хубавото в новото трасе, че дава голям избор от линии и варианти за преминаване. Очакваме напролет това да е хитът на сезона.

Половинчатото ни описание е тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/4661-gpstrack-2016-petrich-new-dh-track-beta.


Снимки: Любомир Ботушаров и Милко Костов

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани в тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>