Изпробвани велосипеди през 2016 г. (обобщение) – твърдаци

До момента в МТБ-БГ не сме имали възможност да правим сравнителни тестове, т.е. на велосипеди от един и същи вид и клас, карани и оценявани редом при еднакви условия. Рубриката „Изпитателни отсечки“ бе започната донякъде с такава цел, но и там все още има да се трупат данни, пък и не за всички байкове, които минаха през нас в рамките на 2016 г., остана време да ги караме по тези тестови пътеки. Затова решихме сега, в края на годината, да направим нещо като обобщение и сравнение на всички байкове, които пробвахме през изминалия сезон. Сравнението няма как да е директно, защото повечето от тях са в различен ценови клас или с различно предназначение, а и не всички са карани еднакво дълго време, но все пак смятаме, че ще можем да ви дадем важни отправни точки и да припомним силните страни и слабостите на всеки от велосипедите, съпоставяйки ги донякъде един с друг.


Като структура статията е разделена на две части. Първата е пред вас и е посветена на твърдаците, а в следващата, която ще публикуваме утре, ще разгледаме и велосипедите с двойно окачване, като във всеки от тези материали ще представим отделните байкове хронологично (според момента на публикуване на ревютата), след което в края ще направим обобщение/сравнение между моделите.

Както казах, започваме с твърдаците, които бяха четири на брой.

Shockblaze R5 29

Цена: 725 лв.

Първият твърдак, който тествахме основно през зимните месеци, бе представител на началния клас. Като такъв той не блести с най-добрите компоненти, но малко след публикуването на статията марката Shockblaze бе преструктурирана в такава за директни онлайн продажби, което направи и без това изгодната цена на този велосипед направо неустоима!

Най-голямото достойнство на този модел е рамката. Не само, че в червената разцветка бе доста красива, но е с чудесна ХС геометрия и е качествено изработена, с много съвременни детайли. Това я прави отлична база за надграждане, т.е. Shockblaze R5 е особено подходящ избор за хората, които искат да започнат с малка инвестиция, която обаче да не ги лишава от възможността да я доразвият в пълноценен и хубав ХС велосипед.

Трябва да отбележа, че по отношение на Изпитателните отсечки останах длъжник на този велосипед. Shockblaze R5 пръв се изправи срещу хронометъра, но не бе с оригиналната си гума отпред, а с по-тежка и агресивна; освен това при него може би не дадох максимума от себе си – не беше умишлено, а по-скоро въпрос на откриване на собствените възможности и комфортни зони, но все пак мисля, че сега със същия велосипед бих дал по-добри времена.

Пълните ни впечатления можете да прочетете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/products/test/3940-test-2016-shockblaze-r5.

Shockblaze KRS Pro 27.5

Цена: 1999 лв.

Този карбонов твърдак от Shockblaze е най-лекият велосипед, който карахме през 2016 г., но също така е и един от най-изгодните като съотношение цена/окомплектовка. Геометрията му е стриктно ориентирана към ХС карането, което го прави логичен избор за хора с афинитет към изкачванията и спортното темпо. Рамката е корава и лека, вилката работи чудесно, а оборудването, както казах, е отлично за цената, но с няколко умни надграждания байкът може да стане още по-добър и бърз – по-леки колела и гуми и скоростна система с един или два венеца отпред са първите неща, които ми идват наум, а не забравяйте, че в каталога на Shockblaze има и по-скъпи модели, които предлагат всичко това наготово.

Да се върнем към KRS Pro в оригиналния му вид обаче… Не е учудващо, че при подобно тегло и геометрия велосипедът бе сред най-бързите при изкачванията. По-скоро може би е изненадващо, че и при спусканията той може да навакса/спечели доста време дори по технични пътеки, благодарение на пъргавото ускорение. Това е, ако сравняваме само времената, но имайте предвид, че подобен ХС твърдак не е подходящ за любителите на комфорта и макар бързите спускания да са възможни с него, те изглеждат доста по-страшни и натоварващи, отколкото с АМ велосипед.

В този смисъл KRS Pro няма да пасне на всеки като стил и усещане, но ако ХС карането е вашата страст, сред пробваните от нас през 2016 г. предложението на Shockblaze може да я удовлетвори най-пълно.

Всичко друго, което сме написали за него, можете да прочетете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/products/test/4180-test-2016-shockblaze-krs-pro-275.

Cross Fusion 29

Цена: 959 лв.

Едно от новите предложения на Cross за 2016 г. попада точно някъде около границата между началния и средния клас, като все пак е в рамките на началния. Рамката е с приятна геометрия, насочена към любителско каране, но определено се справи и с някои по-трудни терени при спусканията. Макар моделът да не е спортно ориентиран, Fusion 29 всъщност се справяше отлично с изкачванията, въпреки сравнително високото си тегло – заслугата за подобно представяне е на леко търкалящите се гуми и на сравнително леките (за такъв ценови клас) колела. При спусканията байкът е доста комфортен, големите колела газят уверено прагове и корени, а вилката работи изключително добре като за велосипед от начален клас. Ограниченията надолу идват главно от гумите, т.е. има настилки, на които няма как да очаквате добро сцепление при толкова нисък профил на грайферите, но в общия случай не се очаква собствениците на подобен байк да залитат към агресивни спускания по трудни терени.

Най-голямото достойнство на Cross Fusion 29 е отличната окомплектовка – не само на хартия, но и на практика. Като изключим някои периферни компоненти (лапа, ръкохватки и седалка), които са обект на лични предпочитания, не се сещам за нищо друго, което бих подменил по този велосипед, ако искам да го карам любителски. Това го прави чудесен избор за хора, които искат да си купят достъпен маунтин байк за ХС разходки и да го карат поне един-два сезона, без да правят промени по него.

Пълните ни впечатления от него са тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/products/test/4310-test-2016-cross-fusion-29.

Pulse ST1

Цена: 1359 лв.

Последният твърдак, за който публикувахме статия през 2016 г., е ST1 на Pulse. Както ще стане дума и при моделите с двойно окачване, тази нова българска марка печели одобрението ни (а и това на потребителите) с няколко неща, като безспорно едно от тях е отличното съотношение между цена и окомплектовка. ST1 е ярък пример за това, а причината Pulse да могат да си го позволят е, че залагат на модел с директни продажби през интернет, вместо чрез магазини (дилъри). В конкретния случай за цена под 1400 лв. получавате велосипед с добра вилка с проходна ос, със задвижване 2х10, с хубави, сравнително леки колела, читави спирачки и собствени периферни компоненти. И макар че Pulse със сигурност не са единствените, които предлагат толкова добри цени, някои от конкурентите им е добре да вземат пример за това, че не е достатъчно частите да са хубави сами по себе си, но е важно и да са подбрани правилно с оглед комбинирането им и предназначението на велосипеда. При ST1 нямаше нужда да сменям или обръщам лапата, да пренареждам компонентите по кормилото и други подобни занимания – просто се качих и го подкарах директно към планината.

Цялостно велосипедът е доста лек и приятен за въртене, но рамката е интересна и излиза извън каноните на ХС геометрията със своя челен ъгъл 68 градуса и с доста яките си тръби, като въпреки това теглото ѝ не е високо. В сравнителен план горната тръба е с една идея по-къса от актуалните тенденции, поне при размер М, което прави байка доста компактен и маневрен, но без да е неудобен – тъкмо обратното. Поради всички тези особености ST1 ще се хареса  особено много на две групи потребители – начинаещи/любители, от една страна, които ще се чувстват малко по-уверено и комфортно с по-малкия челен ъгъл и ще получат много добър продукт за парите си, и от друга страна, напреднали карачи, които биха желали да се отдадат на малко повече волности със своя ХС твърдак, т.е. да се възползват от същия този малък челен ъгъл и от повратливостта при каране.

Имаме и някои дребни забележки към отделни детайли от рамката, но те са повече или по-малко субективни.

Всичко за този велосипед можете да си припомните тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/products/test/4580-test-2016-pulse-st1.


Реклама

Обобщение

В тази група сравнението и обобщението са сравнително ясни, защото всеки от байковете повече или по-малко е представител на определена ниша, така че ни е доста лесно да направим съответните препоръки към вас.

Ако сравним например двата велосипеда от начален клас – Shockblaze R5 29 и Cross Fusion 29 – те всъщност са коренно различни като подход и макар че и двата са много изгодни, тази изгода може да се реализира по различен начин. R5 е по-евтин и логично е с по-слаба окомплектовка, но тъкмо няма да ви е жал, когато на следващ етап се разделите с някои компоненти, за да превърнете отличната рамка в основа за един добър ХС велосипед. Не казвам, че всеки ще направи така, но твърдя, че ако разполагате с по-скромна сума за първи велосипед, но сте решени да го надграждате в бъдеще, точно този модел на Shockblaze е доста смислен избор. Обратното, ако сте готови да отделите малко по-висока сума (и все пак да останете на ниво до 1000 лв.), но основната ви цел е да се сдобиете с велосипед, който ще е достатъчно „работещ“, за да не се налага да сменяте части и да се борите с недъзите на по-евтините компоненти, Fusion 29 е чудесен вариант заради приличната вилка, добре балансираната окомплектовка и лекия вървеж.

От подобен тип „купуваш и караш, без да мислиш от самото начало за надграждане“ е и Pulse ST1, само че в следващия ценови клас. Както стана ясно, той има и някои допълнителни предимства, а именно геометрия и окомплектовка, които предразполагат към малко по-палави спускания, макар че по същество си остава ХС велосипед. Затова ST1 е особено подходящ за хора, които вече са развили някакъв афинитет към карането по технични терени и пътеки, но поради финансови или други причини не са готови да направят крачката към АМ велосипед. 

Накрая стигаме и до карбоновия твърдак KRS Pro от Shockblaze, чиято очевидна специализация е спортното ХС каране. Окомплектовката му (и съответстващата на нея доста добра цена) е по-скоро за любителско ниво на каране, но рамката е добра основа за бъдещо надграждане, ако решите, че ще гоните по-ниско тегло и по-високи спортни резултати. Като всеки велосипед от такъв тип, който сме пробвали, KRS Pro е много бърз на по-лесни терени и пътеки, но и малко безпощаден към карача, когато теренът стане груб.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>