Cross Fusion 29

Fusion е един от по-новите модели на Cross. Във вариант с 27.5-цолови колела той бе представен през 2015 г. в две разновидности – с мъжка и с дамска рамка. Сега, през 2016 г., се появи и 29ка със същото име, а един такъв велосипед е в ръцете ни от началото на месец май и може би дори сте чели началните отзиви за него въз основа на карането по изпитателните отсечки. Велосипедът обаче преживя много повече от тези няколко пътеки – беше с мен на проучвателна мисия в района Ковачевица, наш карач-изпитател участва с него в Обиколката на Витоша и след всичко това смея да твърдя, че събрахме доста обилни впечатления от него.

Cross Fusion 29:

Размер: М, 46 см
Тегло: 14.80 кг
Цена: 959 лв.
Продължителност на ползването 3 месеца, 300 км

Геометрия:

Данните са измерени от автора и/или посочени от производителя.

Ефективна горна тръба: 590 мм
Седалкова тръба: 460 мм
Междуосие: 1105/1115 мм
Стойки на веригата: 450/445 мм
Височина на средното движение: 310 мм
Челен ъгъл: 70°
Ъгъл на седалковата тръба: 73.5°
Препоръчителен ход на вилката: 100 мм

Окомплектовка

Стандартната окомплектовка на велосипеда изглежда по следния начин:

В този вид байкът тежи 14.80 кг, което е съвсем нормално за 29-цолов велосипед от начален клас с цена под 1000 лв. Както ще видите в следващите редове, числата на хартия не казват всичко, т.е. макар да не изглежда особено лек, Fusion 29 се доказа като доста бърз и приятен за ХС каране велосипед, но имайте още малко търпение – ще стигнем и дотам.

Малко са промените, които направих по велосипеда. На първо място педалите – както обикновено, монтирах педали с автомати, тъй като се очакваше да бъде каран основно като ХС байк. Почти веднага подмених и лапата (с по-къса), а заедно с нея кормилото и кола за седалка – причините бяха отчасти постигане на по-удобна геометрия, и от друга страна, тестване на периферните компоненти Crosser, за които вече можете да намерите статиите в рубриката „Изпробвано“.

Рамка и геометрия

Велосипедите на Cross поначало са малко по-къси от общата тенденция, поне в последните години, когато се върви към все по-дълги рамки. Те обаче също бяха засегнати от промените, особено по-новите модели, което важи и за Fusion. След внимателен оглед на таблицата с геометрията за всички размери, избрах за тестване размер М. Макар че рамката изглежда доста компактна и къса, това по-скоро е визуална заблуда заради по-големите колела – ефективната горна тръба се оказа 590 мм, което е идеално за ХС каране при моя ръст (170 см) и е може би малко по-късо (с около 1 см) от най-често срещаната дължина  за този размер при съвременните 29ки на водещите световни производители.

Щом извадих велосипеда от кашона и го приведох в състояние за каране, веднага ми стана ясно, че ще трябва да сменя лапата. Оригиналната лапа е много дълга – цели 100 мм. Това беше нормална дължина за този компонент при ХС велосипедите отпреди няколко години, но сега при 29ките тенденцията е за по-къси лапи и това не е случайно. Яхвайки велосипеда, бързо усетих, че стойката ми върху него не е естествена и удобна и че причината е именно лапата. Така или иначе имах за проба периферни компоненти на Crosser – с няколко сръчни движения те заеха мястото на оригиналните и даже визуално паснаха доста добре на велосипеда – може би е време Cross да помислят за влагане на тези части със собствената им марка и в готовите си велосипеди. Лапата бе с дължина 70 мм, кормилото 720 мм, колът за седалка 350 мм без изместване назад. След тези промени Fusion 29 стана почти перфектен като пропорции и геометрия и така го карах повече от месец.

А защо почти? Имаше нещо дребно, което продължаваше да ми създава малко по-странно усещане. Не беше дължината, тя вече бе идеална. Беше височината на кормилото, или по-точно, наклонът на лапата. Още като монтирах по-късата лапа, наредих трите дистанционни втулки над нея, за да сваля кормилото по-ниско, тъй като то очевидно стоеше над обичайното за мен ниво. Още в онзи момент си помислих да обърна и лапата с наклона надолу, но реших, че това ще промени драстично нещата и реших за момента да не го правя. Тогава не отчетох, че челната тръба на Fusion 29 е малко по-дълга – 130 мм (докато при повечето велосипеди с размер М тя е около 110 мм) – и че заради това мога смело да сваля кормилото колкото се може по-ниско. Едва за Обиколката на Витоша обърнах лапата и тогава байкът стана перфектен, завиването се подобри и геометрията окончателно „заспа“.

Реклама

Като обобщение – препоръчвам на всички бъдещи притежатели на Fusion 29 да сменят лапата с по-къса (между 60 и 80 мм в зависимост от ръста и предпочитанията) и да намалят височината на кормилото колкото могат повече – тези промени правят байка много по-добър при агресивно каране, при завиване и при катерене.

Стойките на веригата са стандартни за 29ка, а междуосието не е прекалено дълго. Челният ъгъл е с една идея по-малък от обичайното за ХС каране или може би е време да кажа, че такава е като цяло тенденцията и байкът на Cross добре се вписва в нея. Fusion 29 е добре балансиран – не е много дълъг, не е и прекалено къс. След малко ще се върна към геометрията, но вече от гледна точка на самото каране.

Визуално велосипедът е много приятен – може би защото аз лично имам слабост към белия цвят, но за мен това е един от най-красивите модели в каталога на Cross. За това допринасят и графиките с по-остри форми, каквито също предпочитам.

Рамката е изработена от алуминиева сплав 6061 и в повечето отношения е добра за своя клас. Горната и долната тръби са с трапецовидно сечение, като при горната то е обърнато с тясната основа надолу – очевидно се гони повече коравина, а защо не и красота. Челната тръба е за вътрешни чашки, но без да е конусовидна – това може да се окаже ограничаващ фактор при евентуално надграждане в бъдеще. Пътят за жилата е от долната страна на долната тръба – обичайно място при много от велосипедите в наши дни, удобно за свързване към спирачния апарат отзад и изчистено като външен вид, макар и малко спорно откъм безопасност за маркуча на спирачката. Тръбите на задния триъгълник са с приятни и добре оразмерени извивки, така че хем да не си пречат с петите при педалиране, хем да осигуряват достатъчно място за 29-цоловите гуми, дори и за такива с по-голям балон. Рамката е подготвена за монтаж на калници или багажник и някои от купувачите ѝ със сигурност ще оценят тази възможност. Същото се отнася и за двата чифта отвори за бидони – ако сте свикнали така да носите водата си по време на каране, не би трябвало да изпитате недостиг с Fusion 29. Интересен детайл са ушите за задния спирачен апарат – както е модерно напоследък, те са вмъкнати в задния триъгълник, но не са Post Mount, а IS.


Снимка: taurus13

Впечатления при изкачване и педалиране

Както вече споменах, въпреки теглото си Fusion 29 е велосипед, който се справя отлично с изкачванията. С подходящите промени по отношение на лапата, геометрията става добра, но това, което в най-голяма степен дава „засилка“ на байка по баирите нагоре са гумите. Бидейки типичен ХС модел с нисък грайфер и отлично търкаляне, Race King допринасят за това 15-те килограма изобщо да не се усещат като бреме. Ще си позволя отново да ви насоча към Изпитателните отсечки – в сравнителен план се вижда добре, че Fusion 29 не е от бавните велосипеди нагоре, а в една отсечка дори е най-бърз за момента.

Ще прибавя към това още един факт – другият карач-изпитател, който участва с Fusion 29 в Обиколката на Витоша 2016, успя именно с него да постигне най-доброто си време в състезанието до момента. Далеч съм от мисълта да твърдя, че това се дължи на велосипеда, но е също толкова вярно, че няма как да бъде постигнато и с неподходящ байк.

Впрочем, както е типично за 29ките, основната сила на Fusion 29 не е толкова при стръмните, постоянни и дълги наклони, колкото при по-леките изкачвания, равните участъци и билата с редуващи се изкачвания и спускания. Всичко това прави този модел чудесен любителски ХС байк.

Скоростната система с 3х9 предавки е обичайна при велосипедите в този клас и е логичен избор не само заради финансови съображения, но и заради големия обхват, който осигурява. За хората, които тепърва навлизат в планинското колоездене, винаги е добре да имат по-голям запас от предавки и Fusion 29 ги осигурява. Компонентите на Shimano, макар и в началния клас, са доста читави и не ми създаваха никакви проблеми.

Вилката разполага със заключване – аз обикновено го използвам само при асфалт, и то не винаги, но има хора, които по-често прибягват до тази екстра.


Снимка: taurus13

Впечатления при спускане

Като цяло Fusion 29 надолу се държи като типичен ХС твърдак с 29-цолови колела, но си има и някои особености, особено с оглед на цената.

На първо място, големите колела придават на байка една приятна стабилност, характерна за 29ките. И при по-висока скорост, и при някои по-стръмни и технични терени, байкът не е плашещ. В ръцете на опитен карач той може да преодолее далеч по-трудни участъци, отколкото предполага любителският му ХС темперамент.

Същевременно това е една от по-пъргавите и повратливи 29ки, които съм карал. Като цяло аз доста харесвам твърдаците с големи колела и не ги намирам за мудни или трудно завиващи, но този модел на Cross (поне в размера, който аз пробвах) е с една малка идея по-маневрен от повечето други, които съм карал. Това го прави и с една идея по-нервен в някои редки случаи, но последното някак си е притъпено от размера на колелата.

Голямото достойнство на този модел, особено с оглед на цената, е вилката Rock Shox XC30. Тя е с метална пружина, твърдостта ѝ бе добра за моите килограми и мога да кажа, че работеше добре, много по-добре от очакваното. Благодарение на вилката, Fusion 29 е един от най-приятните за каране надолу велосипеди с цена под 1000 лв., които съм пробвал. Не очаквайте чудеса и не си мислете, че това е байк за нещо повече от любителско ХС каране, но бъдете сигурни, че при такова той ще е комфортен и щадящ. Аз, разбира се, си позволих да го карам доста по-натоварващо – по силно пресечени и по-груби пътеки байкът достига предела на възможностите си, но дори и тогава умората се натрупва по-бавно, а големите колела вършат работата си по-ефективно заради наличието на читава вилка.

От друга страна, именно при по-агресивно и бързо каране ХС гумите на Fusion 29 имат силно ограничаваща роля. С такива гуми спирането и завиването изискват повече внимание, което води до по-бавно и внимателно каране на определени терени и настилки. Предполага се обаче, че повечето потенциални купувачи на модела няма да го карат по такъв начин – за по-лежерно и спокойно каране поведението на Race King е напълно задоволително.

От спирачките също има какво да се желае при по-агресивни спускания, но при любителско каране и с оглед на ценовия клас, моделът M355 на Shimano е достатъчно добър и безпроблемен, а това, че отпред е монтиран 180 мм диск е добър подход. Реално, не съм усещал недостиг на спирачна мощ – по-скоро лостчетата са малко „по-дървени“ като усещане спрямо модели като Deore или по-скъпи от тях.

Впечатления от някои компоненти

Ръкохватките са удобни, макар и малко дебели за моята ръка, и така плътно бяха прилепнали около оригиналното кормило, че едва ги свалих, за да ги прехвърля на тестовото. От този момент обаче те започнаха да се въртят и от време на време да се прибират навътре – малко е досадно, така че препоръчвам сравнително бързата им подмяна с притягащи се ръкохватки.

Седалката е любителска, което ще рече доста мека и малко по-широка, отколкото съм свикнал. Учудващо, въпреки тези особености, тя ми бе достатъчно удобна, макар че ако ставаше дума за мой личен велосипед, бих я заменил с някоя по-спортна (твърда и тясна).

Заключение

Предполагам, че дотук сте разбрали какво исках да споделя за Cross Fusion 29. На първо място, това е отличен любителски ХС велосипед. Той няма да ви разочарова при изкачванията и няма да ви напряга при спусканията, поне докато те са по леки и не много груби терени. С малки промени в окомплектовката геометрията става чудесна, а добре работещата вилка е нещо, което не се среща толкова често в този ценови клас. Затова, ако задобреете и започнете да атакувате по-трудни пътеки, поне на първо време този твърдак на Cross ще се справи и с тях, без да разваля удоволствието от карането.

Като стана дума за цената, предложенията на Cross винаги са били доста добри и конкурентни, така че съотношението цена/качество е очаквано добро, а в конкретния случай дори по-добро. С оглед на всичко това аз лично гледам на Fusion 29 не толкова като на байк за бъдещо надграждане (такова, разбира се е възможно), колкото като доста изгоден и хубав велосипед за любителско каране, който можете да закупите именно с идеята да го карате, без да се налага да сменяте нещо повече от дребни части (и то в зависимост от личните ви предпочитания).

+

Хубава геометрия за любителско ХС каране.

Отлична окомплектовка, особено вилката.

Приятен и доста универсален за каране байк.

Лапата е прекалено дълга – препоръчвам подмяна с по-къса.

За контакти:
Крос ООД
http://www.crosscycle.com/

{gallery}products_test/2016/test-2016_cross-fusion-29_pics{/gallery}

Етикети: , ,

One Response to “Cross Fusion 29”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>