Eightpins – изцяло нов подход към понижаващия кол за седалка

Като се има предвид, че понижаващите колове за седалка са една от най-съществените иновации при планинските велосипеди и се радват на стабилен интерес в последните години, не е учудващо, че различни компании се опитват да намерят нови и нови решения за този компонент. Причината се крие в това, че макар предимствата на понижаващите колове да са безспорни, също толкова очевидни са и недостатъците при повечето от тях. Те се коренят в конструкцията и във вътрешното им устройство и макар че производителите правят всичко възможно да ги неутрализират чрез прецизна изработка, качествени материали и други мерки, възможни в рамките на обичайния дизайн, рано или късно потребителите се изправят пред някоя от дразнещите черти на тези продукти – хлопане, нежелано сгъване/разгъване и др. Преди известно време писахме за кола Revive на компанията Bikeyoke, който е едно от обещаващите нови предложения на пазара. Сега обаче ще ви представим една съвсем нова идея, лансирана от австрийския екип на Eightpins.


Девизът, съпровождащ Eightpins, гласи „Здравей понижаващ кол от ново поколение!“. И наистина, ако тази идея спечели поддръжници, това може да промени много неща в индустрията. Но дори и сега, на етап прототип (или по-точно е да кажем ексклузивен продукт), Eightpins впечатлява със своя изцяло нов, драстично различаващ се подход.

Нека започнем от това, че техният кол за седалка е интегриран в тръбата на рамката! За разлика от всички досегашни колове (понижаващи или не), Eightpins не разчита на скоба, която да стегне седалковата тръба около кола, а го фиксира към долната част на тръбата чрез болт, наречен Postpin. Идеята е това да се превърне в стандарт за МТБ индустрията и макар в момента да изглежда амбициозно, не е невъзможно да се случи.

Монтажът на кола към рамката е пряко обвързан със самата конструкция на продукта – тя е телескопична, но само с една тръба (самият кол). Ролята на втора тръба, в която влиза горната, играе самата рамка. Ключовият елемент в цялата система е механизмът за регулиране на височината, който всъщност има и допълнителни функции. Този технически елемент се крие вътре в седалковата тръба и в долния си край е закачен чрез болта към рамката. Регулирането на височината е механично, което гарантира безпроблемост и издръжливост – според създателите на Eightpins частите на този механизъм почти не се износват, т.е. могат да издържат доста дълго във времето, а конструкцията позволява байкът да бъде окачван на седалката (например при возене с лифт). Промяната на височината е на степени през 6 мм, което на практика е почти равносилно на безстепенно регулиране (за разлика от повечето други механични колове, които разполагат само с една или две междинни позиции). Механизмът включва и пневматична пружина (която явно се грижи за възстановяването на височината) и дори със специален съединител против претоварване, който в случай на падане или друго прекомерно усилие върху седалката позволява извъртането ѝ настрани (за да не се повреди самата конструкция на кола), след което можете да я върнете отново в нормално положение. Сред останалите елементи на Eightpins трябва да споменем двата плъзгащи лагера (втулки), които улесняват движението на кола и червената „яка“ с логото на марката, която се нахлузва на седалковата тръба и съдържа уплътнител, който пречи на влагата и прахоляка да проникват във вътрешността.

Ако всичко дотук ви звучи интригуващо, още не сте чули най-доброто (от потребителска гледна точка)! Продуктът на Eightpins се предлага в 4 размера, като всеки от тях може да бъде регулиран както по отношение на общата дължина (респективно височината на седалката), така и по отношение на хода (т.е. в какви граници да се променя височината). Това го прави изключително универсален – както за различен ръст на колоездачите, така и за различни рамки. Нека разгледаме по-подробно за какво иде реч…

Общата дължина на кола и максималните граници, в които може да се регулира височината, се определят от размера му. При S ходът е 150 мм, при М 180 мм, при L 200 мм, а при XL 220 мм. При най-големия размер максималната дължина на кола (влизащата тръба) е 480 мм, което позволява (поне теоретично) седалката да стои на височина 340 мм над ръба на седалковата тръба и нивото ѝ да се понижава с цели 220 мм. Какво става обаче, ако рамката е с по-къса седалкова тръба и не позволява достатъчно „прибиране“ на кола? При повечето понижаващи колове човек няма особен избор – или търси максимално къс кол (обикновено и с по-малък ход), или друга рамка. При Eightpins можете да скъсите горната тръба, както сме свикнали да правим при нерегулируемите колове. По този начин може да се стигне и до намаляване на полезния ход, но това е по-добър вариант от невъзможността изобщо да се ползва понижаващ кол, която съществува за някои колоездачи при някои конкретни размери рамки. Както всеки кол, Eightpins се нуждае от определена дължина, която да стои вътре в рамката. При необходимост от скъсяване оставащият полезен ход за понижаване се определя по формулата обща дължина на кола минус необходимата част вътре в рамката. Отделно от това, дори когато колът е с цялата си дължина, т.е. не е рязан, потребителят може да настрои желаните от него граници за понижаване. Ако например някой ХС колоездач желае да намалява височината на седалката си само с няколко сантиметра, той може да избере такъв ход. Минималното понижаване е 20 мм, максималното, както казахме, се определя от размера на кола и варира от 150 до 220 мм.

Остана да добавим, че колът на Eightpins (горната му част) е с диаметър 33 мм, т.е. би изисквал по-широка седалкова тръба в сравнение с настоящите предложения на пазара. Въпреки тези внушителни размери и впечатляващи характеристики, теглото на Eightpins е с между 20 и 30 процента по-ниско спрямо стандартните понижаващи колове. В най-късия си вариант (размер S) продуктът тежи 430 грама, а размер XL е 550 грама.

Eightpins се командва дистанционно от кормилото. Активиращото лостче е компактно и ергономично, като е проектирано така, че да не изисква съществено протягане на палеца, за да може хватът към кормилото да не отслабва.

Eightpins е продукт, създаден в Австрия, тестван по най-високите стандарти на Syntace и може би най-важното, произведен в Австрия. На практика само заготовките за основната тръба са произведени в Тайван – оттам нататък обработката ѝ и всички останали детайли са изработени в Европа.

През 2017 г. този иновативен продукт ще може да бъде закупен само като част от оборудването на велосипедите Liteville, върху които е тестван и разработван до момента. От края на 2017 г. всеки друг производител, желаещ да интегрира Eightpins в свои велосипеди, ще може да закупи технологията – компанията Syntace, която е партньор по проекта, ще бъде основен дистрибутор и ще отговаря за сервизирането и съпътстващите услуги.

Повече подробности можете да видите в сайта на производителя: http://www.eightpins.at/.