Xtend – 27.5 Plus велосипед от Cross за 2017 г.

В средата на месец ноември в офиса на МТБ-БГ пристигна нещо много интересно – един от новите модели на Cross и първият (поне сред известните на нас) български велосипед от типа 27.5 Plus. Името му е XTEND и в следващите месеци ще се постараем да го караме по всякакви терени и във всякакви условия, за да споделим подробни впечатления, но нямахме търпение да ви го покажем и да го представим:

Ако не знаете какво е 27.5 Plus, горните снимки дават добра представа. При този тип велосипеди гумите са широки и с доста голям балон (в конкретния случай 3.0 инча), но са по-леки от тези на fat байковете и това се явява съществено предимство по отношение на търкалянето, завиването и пъргавината, като в същото време се запазват и ползите от доста ниското налягане, с което може да се кара – повишено сцепление, уверено газене и по-комфортна возия.

За да е възможен такъв байк, са необходими някои особености в рамката и компонентите. Така например предната и задната главини използват т.нар. Boost стандарт (15х110 мм ос отпред и 12х148 мм отзад), респективно вилката и задният триъгълник са по-широки, за да има място за големите гуми. Каплите също са с широк профил.

Окомплектовката на XTEND е от среден клас, клоняща към висок. Веднага правят впечатление неща като вилката Rock Shox Recon и задвижването с компоненти Shimano SLX и XT, като скоростната система е с един венец отпред и 11 предавки отзад. Рамката също е с всички съвременни екстри – освен проходната задна ос, можем да споменем конусовидно чело, вътрешен път за жилата, задна спирачка в задния триъгълник и т.н. Пълната окомплектовка можете да видите в таблицата:

XTEND ще се предлага в три размера със следните показатели за геометрията:

А може би най-приятната изненада е цената на този нов велосипед. Макар още да не е окончателно решена, очакванията са тя да бъде около 2000 лв.

http://www.crosscycle.com/


За да допълним картината около новия модел, решихме да попитаме производителя за още няколко неща, свързани с него…

МТБ-БГ: Защо решихте да направите модел 27.5 Plus? Какво ви привлече в този тип велосипеди?

Cross: Това е нов за велосипедния пазар стандарт, който постепенно набира популярност и има редица предимства пред вече утвърдените размери. Сравнен с типичния 27.5” или 29” велосипед, новият размер дава по-добро сцепление както при изкачване, така и при спускане. Широката шина осигурява стабилна основа за гумата и по-висок въздушен обем, който повишава комфорта при каране и прави преодоляването на препятствията по-лесно дори с твърда рамка. При сравнение със стандартен fat bike предимствата са по-ниско тегло и по-висока маневреност при спускане по технични участъци.

Като предимство може да отбележим и факта, че колелата са взаимозаменяеми със стандартни широки 29” такива, което прави модела добър избор за хората, които обичат да експериментират.

Лекото увеличение на теглото на велосипеда, идващо от гумите и шините, е приемливо, като го съпоставим с по-голямата контактна площ и респективно по-доброто сцепление.

Лесно ли намерихте подходяща рамка и компоненти за нея?

Рамката е съвместна разработка на дизайнерския екип на CROSS и азиатските ни партньори-производители. Подборът на частите и постигането на пълната съвместимост между тях и новата рамка беше продължителен процес с успешен финал.

Към кои потребители насочвате новия модел? Очаквате ли да има търсене в България, разчитате ли и на други пазари за него?

Според нас предимствата на новия размер правят велосипеда привлекателен както за опитните велосипедисти, така и за начинаещи. Интересът по време на тазгодишния Eurobike към модела беше голям и вече имаме поръчки от много сериозни наши партньори в Европа.

По отношение на българския пазар планираме да направим официално представяне на модела, след което той ще бъде пуснат в дистрибуторската ни мрежа.

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>