Калник 88 Components – първи впечатления

Може би си спомняте, че една от новите български марки, появили се през 2016 г., се казва 88 Components. А пък един от първите техни продукти, които реално излязоха на пазара, е универсалният и компактен калник. 

Продукт: Калник 88 Components
Размер: 24х26 см в разгънато състояние
Тегло:

25 грама (вкл. кабелните връзки)

Цена: 14.99 лв.
Продължителност на ползването: 1 месец / 70 км
Други модификации на модела/продукта:

Мнозина може би ще подходят скептично към такъв продукт. В крайна сметка всеки може да си изреже подобно парче от някоя папка, нали така? Когато обаче излизаш с продукт, който ще се продава, който ще се конкурира с още доста подобни предложения, усилията със сигурност надминават тези от часовете по „труд и творчество“ и аз лично се зарадвах да видя, че от това има резултат. Ето в какво точно се изразява той.

Материал

За своя калник 88 Components са намерили полимер, който е идеален по моето скромно мнение. До момента съм ползвал 3-4 подобни калника от други марки. Всеки от тях ми е вършел добра работа, има някои интересни различия в прикрепянето или формата, има такива и по отношение на материала. При някои той е по-тънък, достатъчно гъвкав и лесен за поставяне, но и по-лесно нараним – например при транспортиране или дори при задиране отвътре на по-остри камъчета (това последното е по преразказ от други патили, аз лично не съм имал такива случаи). При други модели „листът“ е по-дебел и доста здрав, но пък е по-трудно монтирането заради недостатъчна гъвкавост, а освен това при дълбока, гъста и лепкава кал се е случвало пространството между калника и гумата да се задръсти напълно и колелото да блокира. В този смисъл дори разлика от 0.5 мм може да бъде решаваща, даже и да не ви се вярва, и то не толкова заради дебелината, колкото заради гъвкавостта, която позволява тънките калници да прилепват по-добре към контура на арката.

Къде в цялата тази картинка е продуктът на 88 Components? На правилното място! Калникът на българския производител е сред по-тънките, които съм ползвал, достатъчно гъвкав е, но в същото време е и корав, твърд, не изглежда лесно нараним или склонен към прегъване или срязване. С комбинацията от добри качества на материала той определено ми е фаворит.

Не си мислете, че до това се стига просто случайно. Росен Ковачев е пробвал повече от един полимер, докато намери точно желания от него. Струвало си е пробите.

Форма и дизайн

И тук има дребни детайли, които човек може и да не отчете, ако не знае за тях. Това са на първо място „крилата“ за закрепване към ботушите на вилката. Те са проектирани много внимателно, така че хем да са максимално компактни и да не загрозяват общия вид на велосипеда, хем да предпазват семерингите на вилката от кал, вода и мръсотия. По отношение на тази функция нямам забележки към продукта – защитата, разбира се, не е абсолютна и няма как да е, но с подобен калник уплътнителите ще бъдат пощадени поне частично при една хубава кална баня, а при инцидентни пръски (например отделни локви по пътеката) още по-ефективно.

Същото важи и за лицето и част от гърдите. Припомням, че основната функция на такива калници не е и няма как да бъде да предпазват тялото, колоездача в цялост. Тяхната роля е най-вече да опазят лицето, за да не скърцаме със зъби и да не гледаме през полепнали по очилата бучки кал. В това отношение калникът на 88 Components има идеални за мен размери и форма – малка част от него (4-5 см) стърчи пред арката на вилката, продължението назад също е с адекватна дължина, така че е постигнат добър баланс между визия и защитна функция.

Към това добавям и изчистения дизайн в черен цвят с бяло лого в задния край – универсално решение, което ще пасне на повечето велосипеди на пазара.

Закрепване

88 Components са избрали закрепване към вилката чрез кабелни връзки (познати още като „свински опашки“). Четири броя такива са приложени в комплекта. Те са тънички, за да може да са максимално леки. Използвах ги и нямах проблеми с тях, но тъй като не меря всеки грам, при прехвърляне на калника на следващ велосипед бих използвал по-широки, просто защото такива имам. В този ред на мисли е добре, че отворите за кабелните връзки не са прекалено малки, т.е. позволяват закрепване и с малко по-голям размер връзки.

На горната снимка виждате и два отвора, които не са докрай перфорирани. Те служат за монтиране на калника отзад, но доколко това ще е приложимо и необходимо, зависи и от рамката. Във всички случаи е добре, че го има като възможност.

Какво предстои?

За момента съм ползвал калника върху един велосипед – твърдак с ХС гуми. Побързах да споделя тези първи впечатления, защото сезонът е подходящ за оборудване с подобни аксесоари.

Тепърва ще пробвам калника на 88 Components на АМ велосипед с по-големи гуми, над които остава по-малко свободно място до арката. Ако се удаде случай, ще го пробвам и в по-дълбока кал, макар че като цяло избягвам такива условия за каране.

Затова си запазвам правото да споделя допълнителни впечатления, ако изникнат такива в следващите зимни месеци.

Реклама

Заключение

На първо място, това е един много добре проектиран и изработен продукт – на практика се оказа перфектен за моите нужди. Основните му предимства са общите за този тип калници – компактни размери, ниско тегло, незагрозяващ дизайн и осигуряване на минимална, но съществена защита от кал и водни пръски. Цената също е изгодна в сравнение с повечето такива готови решения на пазара. Да, знам, че е още по-евтино да си изрежете сами нещо подобно от някакъв материал. Ако ви влече, действайте, но аз не бих имал нито време, нито желание да търся точния за нуждите ми материал, ако мога да получа готов продукт на цената на една вечеря в пицария. Всеки преценява за себе си в какво и как да инвестира времето и парите си – ако и вие търсите „по-лесния“ начин, не оставяйте без внимание предложението на 88 Components.

+

Отлично подбран материал за изработка на калника.

Добре оразмерен, с изчистена форма, отговаряща и на функцията му.

Универсално закрепване с кабелни връзки, може да се монтира и като заден.

За контакти:
88 Components
http://88-components.com/
https://www.facebook.com/88components/
https://www.facebook.com/pg/88components/shop/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>