Юркеденска Байкария / 20-23 октомври

Вече девета есен ще предложим каране в магичните Източни Родопи. И тази година ще се постараем да „сложим най-доброто на масата”. 🙂 Разбира се, че районът, пътеките и гледките ще бъдат нови, както всеки път. Насочили сме поглед към билото на Стръмни рид (или на турски Юркеден – 960 м н.в.). Това е районът, заключен между реките Крумовица и Върбица и южната ни граница. Датите са 20-23 октомври.

Ще се базираме за три дни в панорамната махала Пехливанлар, откъдето е удобно да направим три кръгови маршрута и да успеем да обозрем един доста непознат и отдалечен район от Родопите. Ще изкачим Стръмни рид (960 м), ще посетим и Егрек и най-важно – ще си вземем така дългоочакваната доза Източни Родопи преди зимата.

ПРОГРАМА

Четвъртък (20 октомври)
Поради отдалечеността на района от София, може би ще предпочетете да дойдете още този ден в Пашинци, махала Брътковци (или Пехливанлар по старому) . Сборното място е хотел „Пехливан“. Хотелът все още не работи, но това ще е нашият базов лагер.

Петък (21 октомври)
Сутринта изчакваме пътуващите отрано. Караме на запад и на север по малки асфалтови и черни пътища и се изкачваме до най-високия връх в района – Стръмни рид (960 м). Спускаме се по пътища и пътеки в долината на Талашман дере при с. Рибино. Прибираме се по хубави горски пътища и малки пътечки към Токачка и обратно в хотела. Около 35 км за деня.

Събота (22 октомври)
Отправяме се на изток в посока село Бук в долината на р. Кесебир. Отправяме се на североизток към няколко малки махали Редова, Ручей и други, за да стигнем и Лимец. Оттам на юг достигаме до село Егрек, което някои „граничари” свързват с нощувката в детската градина и лицето Малката Щанга. Следваме границата, за да се върнем до Бук, като минем и през живописната махала Лъжичник. Прибираме се по друг път до хотела. Каране за деня около 40-45 км.

Неделя (23октомври)
Този ден ще караме по-малко предвид следобедното ни прибиране – около 25 км. Отправяме се на юг към Средско, Вълчанка, за да се спуснем в с. Чорбаджийско. Оттам ще имаме две възможности да се изкачим до хотела – бързо по асфалт или по-бавно по черни пътчета. Прибираме се и отпътуваме.

Карането е със средна трудност. Маршрутите са съобразени със сезона и дължината на деня. Терените са смесени – пътеки (+ бутане), черни пътища и малки асфалтови пътища. Подробности за маршрутите и GPS следи ще има непосредствено преди събитието.

УСЛОВИЯ

Настаняване
Настаняването е интересно. Хотел Пехливан още не е завършен изцяло, но е с напълно обзаведени стаи, с бани и парно. Разполага с 3 апартамента по 3 места и 8 спални стаи. За цената на нощувката още не сме се разбрали с хората, но очаквам скоро да ми кажат. Още никой не е спал тук, защото не работи официално. Места за палатки в района на хотела има достатъчно. Кухня и трапезарии има, но без печки. МОЛЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАЯВЕТЕ ЖЕЛАНИЕТО СИ СПАНЕ. 

Транспорт
Сами осигурявате транспорта до и от с. Пашинци. Разстоянието от София е около 330 км. Пътува се най-бързо през Хасково (по магистрала „Тракия“), Кърджали, Подкова, Чорбаджийско и Делвино. Ние може да помогнем при организирането на споделен транспорт между участниците.

Храна
Хотелът не разполага с кухня, а само с кафене и малка лафка със сладки неща. Възможностите за изхранване са следните:
1. Сами да си носим храна.
2. Домакинът предлага, след като уточним колко човека сме, да организира хората в селото да ни сготвят нещо вечерта и на закуска. Отделно, ако се наложи, той може да ходи сутринта до Чорбаджийско да ни купува баници, боза и айрян. Най-близкият магазин е на 3.5 км от хотела в с. Токачка.
Най-добре е да се разберем за петък и събота да ни сготвят манджи в селото, като ние допълнително си направим салати, и ако искаме – скара. За тази цел е добре да си носим канчета и купи за храна, за да не ползваме пластмасови за еднократна употреба. Ако искате, можем и ние сами като група да се организираме да си направим скара и салати, без да ангажираме местните. 
МОЛЯ ДАЙТЕ СИ МНЕНИЕТО ПРИ ЗАПИСВАНЕ!

Такса за участие: 80 лв. Таксата е организационна и включва водачи и застраховка. Може да бъде платена в брой на място или предварително.

Краен срок за записване: 19.10.2015 година.

Записване, въпроси и коментари на: [email protected] или на телефони 0897 247 241 – Христо Николов (Ичо).

https://www.facebook.com/events/1101243586631158/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>