Red Bull Rampage 2016 – предварителна информация

В петък, 14 октомври, от 19:30 ч българско време почитатели на фрийрайд карането по целия свят ще могат да гледат на живо най-емблематичното състезание в тази дисциплина – Red Bull Rampage. Адресът, на който ще бъде излъчвано прякото предаване е: http://www.redbull.tv/live/AP-1M77N5KZ92111/red-bull-rampage.

Преди да се стигне до този момент обаче, може би ще ви е интересно да научите малко повече подробности за тазгодишното издание на надпреварата, което е 11-о поред.


Нова зона за провеждане на състезанието и нови правила за оформянето ѝ

Погледнато по-общо, мястото е все същото – САЩ, щата Юта, добре познатите на всички червени скали, изваяни от водата и дъждовете с множество улеи, отвеси и прочие елементи, изглеждащи принципно несъвместими с карането на велосипед, но не и когато на старта застанат поканените от Red Bull участници. 

В рамките на този обширен район обаче организаторите са преместили надпреварата в нова зона, намираща се близо до оригиналното местонахождение на първото такова състезание.

Новата зона допреди седмица бе недокосната, некарана и изобилства от изцяло естествен терен. Идеята е той да бъде запазен в колкото се може по-голяма степен, а като част от тази концепция Red Bull Rampage 2016 няма да включва предварително направени дървени рампи и други изкуствени елементи.

Пак в тази връзка има и нови правила за оформянето на зоната. До миналата година всеки участник имаше право да дойде с екип от още четирима оформители, които с кирки, лопати и други, по-сериозни инструменти, да прокарат и изваят желаните от него линии, рампи, попивки и т.н., за да представи състезателят най-доброто от себе си, да превърне замислените изпълнения в реалност. Принципът се запазва и тази година, но броят на участниците е ограничен до двама. С това организаторите искат да насърчат две неща – първо, използването на терена в колкото се може по-естествен вид; второ, съвместна работа между карачите и техните екипи, споделяне на линии и препятствия, за да се постигне дух на сътрудничество и взаимопомощ. Допълнителна цел е и намаляване на въздействието върху околната среда.

Всеки екип разполагаше с 8 дни (по-дълъг срок спрямо миналата година) за работа по трасето, но преди това никой не бе допускан до мястото, за да се осигури честна игра за всички. Използването на инструменти с енергийно захранване и на изкуствени материали тази година бе забранено. Това ще рече, че екипите разполагаха само с ръчни инструменти, сила в ръцете и краката и въображение в главата. За да могат все пак да изградят добри рампи за отскок и попивки, всеки екип получи по 75 торби с пясък, които да използва като основа.

Участници

21 човека ще стартират на 14 октомври. Всички те участват с покани, отправени от Red Bull, но са разделени на две групи според начина на избиране. Едната група е „Pre-qualified“, т.е. предварително класирани – това са карачите, класирали се от 1-во до 12-о място през 2015 г. Още 9 участници са с т.нар. wildcard, т.е. билет/покана за участие, осигурен от организаторите, като имената са посочени от комитет, включващ  Кам МакКоул, Аарън Чейс, Ранди Спанглър, Нико Винк и мениджъра на събитието Тод Барбър.  В списъка има още пет имена, посочени като резерви – ако някой от тези 21 не присъства, първата резерва заема неговото място и т.н.

Имената на участниците, заедно с националността, марката на велосипеда и статута можете да видите в следната таблица:

NAME NATIONALITY RIDES FOR STATUS
Кърт Сордж Канада Polygon Pre-qualified
Андреу Лакондеги Испания YT Industries Pre-qualified
Греъм Агасис Канада Kona Pre-qualified
Брандън Семенук Канада Trek Pre-qualified
Тома Генон Белгия Canyon Pre-qualified
Камерън Зинк САЩ YT Industries Pre-qualified
Дарън Береклот Канада Canyon Pre-qualified
Брендън Феърклоф Великобритания Scott Pre-qualified
Сам Рейнолдс Великобритания Polygon Pre-qualified
Реми Метайе Франция Commencal Pre-qualified
Кайл Стрейт САЩ Commencal Pre-qualified
Пиер-Едуар Фери Франция Commencal Pre-qualified
Антоан Бизе Франция Kona Wildcard
Брет Рийдър Канада Trek Wildcard
Карсън Сторч САЩ Rocky Mountain Wildcard
Конър МакФарлейн Нова Зеландия Knolly Wildcard
Джеймс Дорфлинг Канада Knolly Wildcard
Кайл Норбратен Канада Specialized Wildcard
Логан Бингели САЩ KHS Wildcard
Том ван Щеенберген Канада Trek Wildcard
Тайлър МакКоул САЩ GT Wildcard
Бас ван Щеенберген Канада Hyper Reserve
Мич Чуби Канада Morpheus Reserve
Раян Хауард САЩ Trek Reserve
Луис Ребул Франция Scott Reserve
Итън Нел САЩ YT Industries Reserve

Още правила

Освен споменатите промени в правилата за оформяне на трасето, има и други новости в регламента за 2016 г.

Както стана ясно, броят на участниците е намален от 40 на 21. Това пък позволява състезанието да бъде проведено без квалификация – всеки от явилите се карачи участва във финала, който се състои от две спускания. За всяко от тях се получава оценка от съдийското жури, в крайното класиране състезателят участва с по-високата си оценка. При наличие на равни оценки се гледа и допълнителният резултат от другото спускане.

Журито тази година ще се състои от 6 човека – главен съдия ще е Ранди Спанглър, подпомогнат от петима бивши участници в състезанието: Джош Бендър, Кайл Джеймсън, Майк кинрад, Джоф Гюлевич и Нико Винк.

Награден фонд

Състезанията от този вид (с покани) и с такава огромна популярност обикновено имат солиден награден фонд. Red Bull Rampage 2016 не е изключение – напротив! Тази година наградният фонд е увеличен с цели 50% – от 100 000 на 150 000 щатски долара. В тази сума са включени и по $5,000 за всеки от поканените, който се яви и участва. Участникът, който получи най-висока оценка от публиката, ще спечели като награда бъги Polaris RZR XP 1000 Turbo.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>