Red Bull Rampage: Джош Бендър – най-бруталния планински колоездач за всички времена

Дали сред сегашните ни читатели всеки е чувал за Джош Бендър? Може би не, но преди 10-15 години едва ли имаше човек, който да кара планински велосипед, и да не знае това име.

За едни беше безумец, за други идол, за трети дързък предизвикател, дори визионер. По онова време Бендър бе едно от неизменните лица на екстремния фрийрайд; един от хората, които първи опитваха най-големите падове и това изглеждаше просто нереално.

Сегашните топ-карачи от подобна височина не само приземяват успешно, но и правят по някой трудно смилаем трик по време на полета. Изглежда сякаш те започват от там, докъдето Бендър стигна в опитите си да преодолява отвесни скали, и може би наистина е така. Но едно е сигурно – сегашните фрийрайдъри можеше и да ги няма, ако не бяха хора като Бендър преди 10-15 години.

Не случайно Red Bull ни напомнят за него точно преди старта на поредното издание на Red Bull Rampage. Защото Бендър е може би главният вдъхновител на това събитие, първият, който показа на света червените скали в Юта като място за екстремно каране на планински велосипед. Останалото, както казват, е история, а късчета от нея можете да видите в следващото видео:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>