Велорали DRAG Черни връх 2016 – репортаж и класиране

Въпреки кошмарните условия, около 70 човека стартираха в 13-ото издание на Велорали DRAG Черни връх. Студ, вятър, мъгла и суграшица ги посрещнаха на билото, но повечето от тях преодоляха всички тези трудности и завършиха успешно надпреварата. Не си спомняме досега това състезание да се е провеждало при толкова сурово време…

Всъщност смелчаците можеха да бъдат още повече, защото това събитие открай време се е превърнало в изпитание за духа и тялото, което малцина от верните му почитатели биха пропуснали, независимо от прищявките на климата. Но през 2016 г. много редовни участници решиха да бойкотират състезанието, защото трасето, както и през 2015 г., включваше дълъг участък от хижа „Момина скала“ до Черни връх, който се караше в двете посоки – и на изкачване, и на спускане. Това обаче на практика лишава участниците от любимото им технично каране надолу по билото след върха – вместо това те трябваше да се спускат обратно по каменистия и досаден черен път и в коментарите си преди състезанието много хора се зарекоха, че ще пасуват. Припомняме, че миналата година промяната в трасето бе направена в последния момент, след като се оказа, че една от многото институции, имащи отношение към ползването на ПП „Витоша“, отказа да даде разрешение за преминаване на състезанието по традиционния му маршрут. Тогава нямаше друг начин, но тази година… Ако проблемът с ползването на пътеката по билото остане и занапред, най-добре е организаторите да помислят за друг маршрут, но всичко това предполага подготовката за събитието през 2017 година да започне доста по-отрано.

Допълнителна причина за някои да пропуснат старта вероятно е и провеждащото се същия уикенд ХСО състезание в Драгалевци, което е четвърти кръг от българските ХСО серии – неговият финал е в неделя, но все пак някои предпочетоха да тренират и в събота или просто да запазят силите си за него.

И пак казвам, въпреки всички тези обстоятелства и най-вече въпреки метеорологичната обстановка, която бе подходяща за най-различни домашни занимания, но за нито едно планинско, колоездачите, които събраха кураж да атакуват скрития в мъглата Черни връх не бяха малко.

Дъждът едва успя да спре, преди стартът на Велорали DRAG Черни връх 2016 да бъде даден в 9:15 ч. Участниците се впуснаха в дългото изкачване, за което ниската температура по-скоро бе добре дошла, поне докато състезателите караха в безветрения заслон на гората.

При Голи връх обаче нещата изглеждаха другояче – прясна ледена облицовка, минусови температури и бодяща лицето суграшица, навявана от обичайния за билата вятър.

И мъгла – толкова гъста, че когато колоездачите започнаха да се появяват по стръмния черен път към Черни връх, тежкото им дишане и стърженето на гумите по камъните  се чуваха, преди да се материализира какъвто и да е образ. А може би просто са се изкачвали със свръхзвукова скорост?

Човек може да си го помили за Емил Стойнев, който даде най-доброто време през 2016 г., оглавявайки класирането в категоря Мъже. Емски се изкачи за 1:51:55 часа и се спусна за 47 минути, което му отреди още две награди – за най-добър катерач и спускач. И това ако не е комплексно представяне, здраве му кажи!

Илко Илиев пък бе най-бърз при ветераните, а и един от най-фотогеничните в тези условия, благодарение на яркия си екип.

При жените първа от мъглата изплува Лили Ангелова, тя мина първа и в обратната посока. Още няколко дами обаче караха наред с мъжете в арктическите условия, демонстрирайки сила и воля, като всички пресякоха финалната линия.

Впечатляващо бе и присъствието на младежи младша възраст, за които подобни условия също са сериозно предизвикателство. Най-бързо с него се справи Гавраил Стефанов (Янтра-Исполин).

При малко по-големите (юноши старша възраст) първото място бе за Атанас Фотев.

И за да приключим с класирането, най-бързият отбор (от двама човека) в тазгодишното издание се казва Велораптор и включва Димитрий Ярошенко и Калин Русев.

Само за 10 секунди се показа слънцето по билото, колкото да загатне какви красиви, направо приказни снимки биха могли да станат с този обледенен пейзаж, но за жалост нито един колоездач не се появи в този кратък промеждутък, след което мъглата отново затисна света.

Така че в следващите дни очаквайте от нас една или две галерии с мъгливи снимки на вкочанени участници!

Сивата пелена създаваше трудности и при ориентацията. Дори хора, които познават Витоша добре, изпитваха несигурност в откритите части, особено около Голи връх и заслон „Ушите“, където пътеката често се раздвояваше. Чуха се и оплаквания от липсата на маркировка точно в тази зона, а с оглед на мъглата и намалената видимост точно там указанията бяха най-необходими.

За щастие, макар да е имало кратки обърквания тук-там, никой не се изгуби сериозно; въпреки студа, никой не замръзна (макар че в определени моменти някои със сигурност са се чувствали така) и участниците финишираха в рамките на очакваното време.

Беше тежко състезание, едно от най-трудните, които сме виждали, така че всеки от каращите във Велорали DRAG Черни връх може да се чувства като победител.

Ето как изглежда пълното класиране по групи:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>